CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Isu Tampar: Afdlin Shauki Salahkan Rosyam Nor Keruhkan Keadaan

19-5-2017 11:23 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 27871| Komen: 270|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Susulan isu penerbit David Teo ditampar Mat Over dalam majlis Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) baru-baru ini, Datuk Rosyam Nor tampil memberi pandangannya berhubung perkara itu.
Susulan isu penerbit David Teo ditampar Mat Over dalam majlis Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) baru-baru ini, Datuk Rosyam Nor tampil memberi pandangannya berhubung perkara itu.



Foto: MalaysiaGazette

Rosyam menegaskan David perlu mengikut pe-patah Me-layu, ‘masuk kandang kam-bing me-ngembik, ma-suk kandang kerbau me-nguak’ kerana dia enggan 'pisang berbuah dua kali'

“Pepatah itu bermaksud, jika kita berada di tempat orang, kita harus ikut adab atau peraturan di situ.

“Namun sebaliknya berlaku apabila David bertindak mempertikaikan cara pengendalian majlis. Nasib baik saya boleh tahan marah dan kembali mengawal keadaan,” katanya kepada Utusan Online.


Memetik portal Utusan, Rosyam jelas terkilan dengan isu berkenaan kerana menurutnya insiden itu tidak sepatutnya berlaku selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuka peluang untuk penggiat seni berdialog secara bersemuka dengannya di kediaman beliau.

“Bagaimanapun, Perdana Menteri ada beritahu bahawa beliau suka cara saya mengendalikan sesi dialog itu dan juga idea-idea yang dilontarkan oleh penggiat seni,” katanya.

Dalam masa sama, Rosyam bersyukur masih tenang ketika insiden berlaku.

“Saya bukan baharu jadi pengacara dan sudah lama dalam dunia seni. Syukur kepada Allah SWT sebab memberi kematangan dalam diri walaupun orang lain belum tentu dapat menanganinya,” ujarnya.

Sementara itu, pelawak Afdlin Shauki bagaimanapun menyalahkan Rosyam ke atas insiden terbabit dan menyifatkan tindakannya mengeruhkan lagi keadaan.


Foto: mStar Online

"Pada saya Moderator yang bersalah kerana tak mengawal keadaan dengan baik. Kemudian satu Malaysia dengar dia berkata pada PM 'dia ni memang kurang ajar datuk seri!'" tulisnya di akaun Instagramnya.


Foto: IG Afdlin Shauki

Pada masa sama, Afdlin turut menggesa Presiden Persatuan Seniman Malaysia Zed Zaidi mengambil tindakan terhadap Rosyam disifatkan memalukan penggiat seni tanah air.

Macam-macam pula yang timbul daripada kejadian tampar itu. Jangan disebabkan perkara itu, habis semua anak seni kita berpecah-belah sudah lah. Semoga semuanya dapat diselesaikan dengan aman. - CARI

33

Bagus
26

Marah
37

Terkejut
24

Sedih
23

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (165 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote myariesa 19-5-2017 11:24 AM
Tu dia..pakat nk jadi hero dh
Quote Telolet 19-5-2017 11:27 AM
setuju je apa yang afdlin cakap tu. toksyam pon tak kawal keadaan kosser
Quote NadineNajmie 19-5-2017 11:28 AM
Kita tengok zedzaidi ada tulur tak handle kes ni
Quote alesandra 19-5-2017 11:28 AM
dahla rosyam .ko dah kantoi..ramai dah dengar bisikan penghasut hati busuk ko kat najib tu.lepas neh org2 dlm industri pikir byk kali nak rapat dgn ko.
Quote ahlisihircute 19-5-2017 11:30 AM

semua pon dah berbunyik....
Quote hannan_rayyan 19-5-2017 11:32 AM
chup nak tanya, zed zaidi sebagai presiden seniman tiada di tempat kejadian ke? ataupun tidak diundang? ke dia ada tp ai yg tak perasan dalam commotion tu
Quote Zaien 19-5-2017 11:33 AM
aku pun rasa benda yang sama..
as moderator ko x sepatutnya cakap cmtu even ko x berkenan prngai si DT tuh..
kena lah playsafe jadi tengah2 jek..
kdang aku rasa rosyam ni jenis tak boleh orang pertikaikan apa dia buat.
Quote Bm7add9 19-5-2017 11:33 AM
Err.. part Afdlin minta Zed Zaidi ambil tindakan tuh....serius atau perli..
Quote harrypoter 19-5-2017 11:38 AM
setuju gak....
Quote virgo19 19-5-2017 11:40 AM
tudia.. artis lelaki pun nak berdrama jugak
Quote Telolet 19-5-2017 11:41 AM
Bm7add9 replied at 19-5-2017 10:33 AM
Err.. part Afdlin minta Zed Zaidi ambil tindakan tuh....serius atau perli..

iols pon rasa cam perli. sambil dia sebut zed zaidi sambil dia rolling eyes dalam hati gamaknya
Quote syadq 19-5-2017 11:43 AM
Selingan

Pertandingan Logo TN50

Pertandingan Esei "Aspirasiku" TN50
Quote vampkid 19-5-2017 11:43 AM
Haah, iols taknampak jedjedi pun malam tu. Yg iols nampak ada jozan jahh
Quote amyza82 19-5-2017 11:44 AM
Hidup afdlin
Quote MyNameIsIris 19-5-2017 11:44 AM
habislah kalau zed zaidi campur..
Quote de_ikea 19-5-2017 11:45 AM
Kerana mat over, david teo dan rosyam.

Semua pun turut bg pndangan. Yg ini sokong orang ni, yg itu sokong orang tu.
Sudahnya orang ni gaduh dgn orang tu. Kacau bila. Hancur lebur industri.

Jed jaidi ada submission due nih. Ttba senyap pulak. Butang tak on sbb wakil temasik takde.
Quote bellxx 19-5-2017 11:45 AM
macammm macamm halll
Quote imransulaiman 19-5-2017 11:46 AM
Aku pun rasa Rosyam penyumbang juga..


Sekian.
Quote de_ikea 19-5-2017 11:47 AM
Tapi yg rosyam noor kata pm puji cara dia jadi moderator tu lawakkkk Lawak sgt

Lihat semua komen(270)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 04:14 PM GMT+8 , Processed in 2.481502 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top