CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Bahaya Minum Kopi Dan Air Bergas, Remaja Lelaki Maut Telan Kafein Berlebihan

17-5-2017 06:18 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 8166| Komen: 49

Description: Seorang remaja maut selepas meminum kopi, minuman bergas dan soda penambah tenaga secara berterusan dalam tempoh bawah dua jam.
Seorang remaja maut selepas meminum kopi, minuman bergas dan soda penambah tenaga secara berterusan dalam tempoh bawah dua jam. 

Kematian Davis Allen Cripe  ini sekaligus mencetuskan amaran mengenai risiko pengambilan kafein berlebihan.


Cripe yang berasal dari carolina Selatan itu disahkan meninggal dunia akibat masalah jantung yang dipenuhi kafein dan menyebabkan arrhythmia.

Menurut laporan NBC News, dua jam sebelum pengsan Cripe telah meminum kopi, sebotol besar air Mountain Dew dan minuman tenaga.

Foto: NBC News
Koroner Daerah Richland, Gary Watts menyifatkan kejadian ini sebagai sesuatu yang amat luar biasa kerana kematiannya bukan berpunca dari kemalangan atau kecederaan, sebaliknya disebabkan kafein.


Susulan dari itu Pentadbiran Makanan dan Ubat Amerika Syarikat menasihatkan orang orang dewasa untuk tidak mengambil lebih dari 400 miligram kafein sehari iaitu bersamaan empat atau lima cawan kopi.

Pihak berkuasa juga meminta supaya ibu bapa ambil tahu tentang risiko dan mengawal pengambilan kafein anak-anak mereka.-CARI
12

Bagus
20

Marah
19

Terkejut
8

Sedih
9

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (81 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote arasham 17-5-2017 06:37 PM
Saya alergic caffeiin kopi.. Minum je kopi dan dan muka, gusi bengkak. Telinga berdesing..
Quote ronapink 17-5-2017 06:39 PM
bahaya nya                  
Quote emelia1509 17-5-2017 06:39 PM
wajib kopi secawan sehari..
Quote swimswim 17-5-2017 06:49 PM
Takziah kpd keluarga mangsa
Quote mamarock 17-5-2017 07:20 PM
Menurut laporan NBC News, dua jam sebelum pengsan Cripe telah meminum kopi, sebotol besar air Mountain Dew dan minuman tenaga.


Minum campur-campur pelbagai, yang lain tak de kesan ke?
Quote matamata 17-5-2017 07:23 PM
ini terlebih sudah....manusia biasa tak buat camni..
Quote finesse 17-5-2017 07:41 PM
Ermmm.. kat opis hari2 selalu jgk aku 3,4 cawan kecik. Kena berhenti la jwbnya.
Quote felinecat 17-5-2017 07:49 PM
ni mesti sbb kes berdiet ni. pernah baca, bebudak nak kurus badan, buat liq diet. untk energy, minum kopi dgn energy drink (ramai je yg buat)
Quote raihaneem 17-5-2017 07:52 PM
Awat la minum smua yg mcmtu. Dia kena togok ayaq kosong byk2.... dah trlmbat...abih jammed bdn
Quote Miming2 17-5-2017 08:16 PM
i think sebab dia minum campur2 tu kot..
Quote aleesyasofia 17-5-2017 08:21 PM
rasanya sebabnya heols minum campur2.. dgn air kafein.. air gas lg..
iols nie mmg suka air nescafe, kopi.. skrg tgh batuk stop skjp..
Quote rukia2 17-5-2017 08:24 PM
Zaman uni dolu, klo stadi wix b4 exam..amek nescafe tgh2 mlm.. Esoknye amek vanilla coke pull.. .huhh shiook weyh..kononnye stay up Staci.. Pdehal tgok cite korea .mmg akan rasa dada debar2.. Kdg2 klo mnulis pun tetiba tgn tremor Nseb baek skarg da x buat lg
Quote 32kW 17-5-2017 08:31 PM
Nasib la i tak minat minum coffee ni even dok oversea dulu tak terikut pun culture minum coffee. Ada kawan siap beli coffee maker bawak balik mesia. I minum mocha kat gloria jeans pun tak lalu.. nescafe pun tak minat. Sekarang just suka nescafe yang mocha latte tu half a stick campur milo.. dappppp
Quote ohnoLia 17-5-2017 08:33 PM
Bukan ke omputih mmg suka minum kopi? Bagus katanya....
Quote MarryPottet 17-5-2017 09:14 PM
boleh minum coffee but key word is moderation

but if possible, strictly no gassy & isotonic drink. excessive sugar in both is very harmful to our health
Quote aechae 17-5-2017 09:17 PM
In 2 hours dia boleh mnum 3jnis drinks tu??gilerr... igt lah kawan2...moderation tu pnting ye..
Quote ChildrenOfBodom 17-5-2017 09:18 PM
try chakoroi pulak , ayaq ketum + obat batuk
Quote moonbug 17-5-2017 10:47 PM
Minum campur2 dgn perut kosong kot ni. Takde mkn solid food
Quote fox. 17-5-2017 10:52 PM
Baru akak tahu effect terlebih kafein.bahaya jugak kan

Lihat semua komen(49)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 04:25 AM GMT+8 , Processed in 0.084632 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top