CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Serius Bahaya, Tengok 'Handphone' Sebelum Tidur Berisiko Butakan Mata

22-12-2016 06:41 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 6623| Komen: 18|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Boleh dikatakan hampir semua orang pada zaman sekarang mempunyai tabiat melihat telefon pintar sebelum tidur, tidak kiralah samada berbalas mesej dengan keluarga dan rakan atau memeriksa akaun media s ...
Foto: health.liputan6.com

Boleh dikatakan hampir semua orang pada zaman sekarang mempunyai tabiat melihat telefon pintar sebelum tidur, tidak kiralah samada berbalas mesej dengan keluarga dan rakan atau memeriksa akaun media sosial masing-masing.

Namun sebenarnya tabiat ini adalah sangat bahaya kerana ia boleh menyebabkan buta sementara akibat terlalu kerap menggunakan gajet dalam ruangan yang gelap.

Foto: Huffingtonpost.com
Sebuah kajian dari The New England Journal of Medicine, cahaya terang dari telefon mensabotaj penglihatan mata kita.


Terdapat banyak kes pesakit yang kehilangan penglihatan di mata sebelah kanan akibat perbuatan ini. Ada juga yang kehilangan penglihatan selama 15 minit setiap hari setiap kali bangun tidur di pagi hari.

Dari kes ini, para pengkaji telah membuat kajian dan punca kedua-duanya berlaku adalah akibat tabiat mereka yang menatap telefon bimbit sambil berbaring sebelum melelapkan mata di malam hari.

Foto: dailymail.co.uk
Ini terjadi ketika berbaring sambil melihat telefon, anda cenderung melihat dengan satu mata sementara sebelah mata pula tertutup dengan bantal.

Tidak sangka perbuatan yang kita lakukan setiap hari boleh menyebabkan kecederaan teruk pada mata. Jadi mulai saat ini, cuba kurangkan melihat telefon sebelum tidur ya. -CARI
20

Bagus
17

Marah
23

Terkejut
18

Sedih
27

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (123 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote aleesyasofia 22-12-2016 07:49 PM
kena ubah nie.. xmemasal plak nnt..
Quote RatuDunia94 22-12-2016 09:21 PM
Iols selalu je.. Tp cahaya setting low la..
Quote Aneem 22-12-2016 10:16 PM
Hah sudah..
Ni tabiat sebelum.tido ni..
Quote sepittepi 22-12-2016 11:33 PM
ayooo tabiat sama
Quote Emperor95 23-12-2016 11:01 AM
Saya kalau tengok pun sekejap sahaja. Itu pun tengok Jam.
Quote tayam 23-12-2016 03:59 PM
kena ubah tabiat..selalu sebelum tido main tepon dlm gelap..teruk betul
Quote boobam 23-12-2016 04:12 PM
good info nih
Quote Artemesiaa 23-12-2016 05:31 PM
Kalau lampu dah dipadamkan tak perlu le nak check phone buat je sebelumnya
Quote armin 24-12-2016 05:50 PM
Ada jugak buat. Tp iphone ada night shift. Pastu lowerkan lg night shift tu biar betul2 gelap
Quote armin 24-12-2016 05:50 PM
Ada jugak buat. Tp iphone ada night shift. Pastu lowerkan lg night shift tu biar betul2 gelap
Quote armin 24-12-2016 05:50 PM
Ada jugak buat. Tp iphone ada night shift. Pastu lowerkan lg night shift tu biar betul2 gelap
Quote Jimneny 24-12-2016 07:29 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Quote AlienGurlz 26-12-2016 06:35 PM
tayam replied at 23-12-2016 03:59 PM
kena ubah tabiat..selalu sebelum tido main tepon dlm gelap..teruk betul

Kalau nak tengok, pastikan buka lampu.Bapa saudara aku rosak mata sebelah dia gara2 main hp dalam gelap. Dia cakap masa dia tengah main tu tiba2 pandangan dia gelap sekejap.
Sekarang mata sebelah dia dah ada masalah dah. Nak kena pergi check mata.
Quote PenjualAPAD 27-12-2016 09:52 AM
Brightness 100% mau xbuta, malam2 indoor cukup dengan lowest setting saja maaa
Quote tayam 27-12-2016 10:03 AM
AlienGurlz replied at 26-12-2016 06:35 PM
Kalau nak tengok, pastikan buka lampu.Bapa saudara aku rosak mata sebelah dia gara2 main hp dalam  ...

yeke.. Ya Allah, kn ubah tabiat
Quote qronaldo7 27-12-2016 10:58 AM
armin replied at 24-12-2016 05:50 PM
Ada jugak buat. Tp iphone ada night shift. Pastu lowerkan lg night shift tu biar betul2 gelap

amboi.. nmpk beno selalu wat tu sis
Quote XixuanLim 27-12-2016 09:57 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Quote armin 30-12-2016 04:17 PM
qronaldo7 replied at 27-12-2016 10:58 AM
amboi.. nmpk beno selalu wat tu sis

Slalu takleh tido hadap hp dlu malam2. Tp dah malas nak bgn tutup lampu. Pasni tanak buat dah la. Biar laki aku tido dlm lampu terang terbukak asal mata aku tak rosak

Lihat semua komen(18)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 12:08 PM GMT+8 , Processed in 0.200340 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top