CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Teringin Berbulan Madu Ke Madagascar Tapi Tiada Info? Lelaki Ini Kongsi Itinerari 9 Hari

11-11-2016 05:48 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 4764| Komen: 11|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Pernahkah anda menonton filem animasi Madagascar yang dilakonkan haiwan-haiwan comel? Mungkin ramai yang menyukai filem popular itu terutama dalam kalangan kanak-kanak.
Pernahkah anda menonton filem animasi Madagascar yang dilakonkan haiwan-haiwan comel? Mungkin ramai yang menyukai filem popular itu terutama dalam kalangan kanak-kanak.

Seorang blogger berkongsi pengalamannya bercuti di sebuah negara 'tanah merah' di benua Afrika, iaitu Madagascar yang mana merupakan pulau ke-4 terbesar di dunia dengan keluasan 592,800 km persegi.

Catatan percutian itu dikongsi menerusi laman blognya di bawah nama http://kembararazali.blogspot.my/


1. Penerbangan ke Madagascar
Penerbangan ke sana agak mahal kerana tidak banyak penerbangan ditawarkan. Pilihan terbaik adalah dengan menaiki penerbangan Air Mauritius dengan harga tiket penerbangan pergi balik ditawarkan serendah RM2,800. 

Penerbangan Air Mauritius dari KLIA melibatkan persinggahan di Lapangan Terbang Changi Singapura selama hampir 1 jam, seterusnya transit di Pulau Mauritius. Penerbangan Singapura-Mauritius merentasi Lautan Hindi memakan masa hampir 7 jam dan penerbangan Mauritius-Antananarivo pula memakan masa 1 jam 45 minit. 


2. Kadar bayaran visa




3. Matawang Ariary
Matawang tempatan yang digunakan ialah Malagasy Ariary (Ar). Bawalah mata wang Euro atau US kerana mata wang Ariary sukar didapati di negara lain. Proses penukaran boleh dibuat di pusat tukaran wang di Lapangan Terbang Antarabangsa Ivato. 

5. Perjalanan Darat 
Kenderaan pacuan 4 roda, 4WD adalah cara terbaik untuk menjelajah Madagascar. Namun, cabarannya adalah kebanyakan jalan di sana tidak berturap, hanya jalan tanah merah.

Selain daripada itu, perjalanan di sana turut melibatkan penyeberangan beberapa batang sungai seperti Sungai Tsiribihina dan Sungai Manambolo. Kenderaan akan dibawa menyeberangi sungai menggunakan 'feri' yang berupa gabungan beberapa buah bot. 

6. Penginapan



7. Makanan
Jangan risau! Makanan di sini tidaklah terlalu mahal. Harga makanan laut juga jauh lebih murah berbanding apa yang ada di negara kita. 

Air mineral 1 L = RM 2.00
Sebiji nanas = RM 2.50
1 kg oren = RM 2.50
1 biji betik = RM 1.90
1 sikat pisang = RM 1.30
1 biji avocado = RM 0.25 
1 biji kelapa muda = RM1.20 
1 pinggan nasi = RM 1.30
1 ekor udang galah bersaiz besar = RM 0.50


8. Tarikan Utama 
- pokok Baobab



Bagi penduduk tempatan, pokok baobab ini banyak kegunaannya. Daunnya boleh diproses untuk dijadikan teh manakala buahnya pula boleh dimakan ataupun dibuat jus. 


- Taman Negara Tsingy de Bemaraha 



9. Jumlah keseluruhan perbelanjaan = 9 hari


Sumber foto: http://kembararazali.blogspot.my
- CARI

26

Bagus
26

Marah
25

Terkejut
34

Sedih
37

Lawak
26

Bosan

Friends Rank (174 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bob92 11-11-2016 07:12 PM
maaf, ni tak copy abis kot..
Quote cknoriz 11-11-2016 09:17 PM
copy la bg hbs apesal sekentut je
Quote fishcracker 12-11-2016 08:10 AM
macam best je madagascar,
Quote SalenaGomez 12-11-2016 09:05 AM
KOs per pax rm5000..but big portion kat flight ticket..rm3100...so kos makan minun hotel activity dlm rm2000...murah la tu..udang galah sekor 50 sen....adehhhhhhhh murah kot
Quote SalenaGomez 12-11-2016 09:05 AM
KOs per pax rm5000..but big portion kat flight ticket..rm3100...so kos makan minun hotel activity dlm rm2000...murah la tu..udang galah sekor 50 sen....adehhhhhhhh murah kot
Quote SalenaGomez 12-11-2016 09:05 AM
KOs per pax rm5000..but big portion kat flight ticket..rm3100...so kos makan minun hotel activity dlm rm2000...murah la tu..udang galah sekor 50 sen....adehhhhhhhh murah kot
Quote mujer_in_espejo 12-11-2016 11:15 AM
Udang galah 50sen sekor? Ohhh wow  
Quote AbukRokok 12-11-2016 11:16 AM
dpt tgk penguin madagascar kat mana
Quote seramado 12-11-2016 01:29 PM
Cantiknya la.hai madagascar
Quote Artemesiaa 13-11-2016 12:13 PM
Elok post kat board travel je
Quote nononcrux 14-11-2016 08:18 AM
uniknye pokok dia .. mmg btl-btl dlm katon tu

Lihat semua komen(11)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 07:36 PM GMT+8 , Processed in 0.094946 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top