CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Gugur 'Ayaq' Mata Saya Kerana Pakcik Ini - Netizen Tersentuh Kebaikan Pemandu Teksi

9-11-2016 12:54 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 7880| Komen: 26|Original author: Oleh: Adib ZA

Description: Sejak kebelakangan ini nama mereka yang bergelar pemandu teksi agak tercalar lantaran tindakan beberapa orang daripada golongan itu yang 'membuat hal' dengan pemandu Uber.

Sejak kebelakangan ini nama mereka yang bergelar pemandu teksi agak tercalar lantaran tindakan beberapa orang daripada golongan itu yang 'membuat hal' dengan pemandu Uber. 


Ini kerana mereka dikatakan tidak berpuas hati bila pemandu Uber seolah 'mencantas' pendapatan harian mereka sehingga menyebabkan pelanggan lebih cenderung memilih Uber. 

Di samping itu, netizen tidak terkecuali menunjukkan rasa marah dan juga tidak puas hati dengan perkhidmatan yang diberikan oleh pemandu teksi. Mereka ini dikatakan tidak mesra pelanggan, cekik darah dan juga pelbagai dakwaan yang negatif.


Bagaimanapun, bak kata orang jangan mudah untuk 'pukul rata' atau jangankan nila setitik habis susu sebelanga. 


Sudah tentu bukan semua pemandu teksi bersikap sedemikian, kerana masih terlalu ramai yang baik hati di luar sana. Isunya, mereka ini tidak didedahkan dan kisah mereka tidak diuar-uarkan pada khalayak. 

Namun, berbeza dengan satu perkongsian oleh wanita yang bernama Farisha ini. Dia yang datang ke ibu negara atas urusan tertentu berasa sangat terpegun dan juga tersentuh dengan kebaikan yang ditunjukkan oleh seorang pakcik pemandu teksi. 

"Jatuh air mata saya kerana pakcik..."

Dia menceritakan bagaimana lelaki yang dikenali dengan nama pakcik Ghazali itu begitu ikhlas membantu dan bukan seperti pemandu teksi yang lain. 


"Kenapa pakcik baik sangat sedangkan saya tak kenal pakcik?"

"Baik dengan orang tak rugi"

Yang menariknya, perkongsian tersebut turut mendapat perhatian dan juga respon daripada anak-anak pakcik Ghazali ini. 

Menurut salah seorang anaknya, Shahzalina Ghazali bapanya itu pernah ditipu berkali-kali dengan penumpangnya. 


Dia juga berharap kebaikan yang ditunjukkan oleh bapanya itu tidak disalahertikan oleh netizen di luar sana. 

Dalam pada itu, seorang pengguna berkongsi pengalamannya berhadapan dengan pemandu teksi 'cekik darah' ketika menyelesaikan urusan di Putrajaya pada suatu ketika. 

"Baiknya pakcik ini. Kenapa saya tak pakcik ini masa saya ada urusan di Putrajaya dulu.."


22

Bagus
15

Marah
25

Terkejut
19

Sedih
19

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (114 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote imransulaiman 9-11-2016 01:26 PM
Nanti nak cari Pakcik Ghazali kalau ada urusan penting
Quote alieyrina 9-11-2016 03:11 PM
Jgn lupa bagi tips lebih kat pacik ni okeh...
Quote fish 9-11-2016 03:26 PM
lawanya kau dik... lain pulak yg aku tgk
Quote nononcrux 9-11-2016 03:39 PM
teringat arwah ayah ak .. dulu pernah kena tipu dgn penumpang tapi siket pon tak nyesal sbb dia fikir bukan rezeki dia, lps tu dalam hari yang sama ada pulak student dari wangsa maju nak ke cheras tak cukup duit nak balik cheras arwah halalkan je tambang lg separuh tu sbb teringt student tu mcm ank-ank dia .. ssh nak cari mcm arwah ayah ak
Quote jerukkedondong 9-11-2016 03:47 PM
Edited by jerukkedondong at 9-11-2016 04:06 PM
nononcrux replied at 9-11-2016 03:39 PM
teringat arwah ayah ak .. dulu pernah kena tipu dgn penumpang tapi siket pon tak nyesal sbb dia fiki ...


Aruah ayah nono pun bw teksi ye...
Jgn sedih2 no...moga segala urusan ayah no di alam sana Allah permudahkn...
Dlm dunia yg menuju fasad ni mmg payah nak jumpa org2nyg baik dan jujur lagi ikhlas...

so kalau terjumpa..rs appreciate sangat kan...
I nk simpan ctct no pkcik ghazali ni...
Apa2 hal yg perlukn teksi boleh call...
Quote fox. 9-11-2016 03:53 PM
pi kl nanti boleh la cari pakcik ni
Quote nononcrux 9-11-2016 03:54 PM
jerukkedondong replied at 9-11-2016 03:47 PM
Aruah ayah nono pun bw teksi ye...
Jgn sedih2 no...moga segala urusan ayah no di alam sana Allah ...

sebetulnya kalau taxi driver yang selalu buat hal tu dari pemandu taxi yang muda-muda lingkung 35-45 keatas .. yang pacik-pacik umur 55 dan keatas ni hanya diamkan je ape rungutan yang selalu mereka luahkan .. pernah juga persatuan taxi arwah ayah dulu nak buat mogokan tapi disbbkan ramai driver-driver yang dah berumur mereka batalkan saja niat tu atas nasihat driver-driver vateran yang lain .. tapi driver yang muda-muda ni pula tunjuk samseng .. kdg berpuak juga .. arwah ayah buat hal sendri je yang penting dia minat bawak taxi
Quote nononcrux 9-11-2016 03:54 PM
jerukkedondong replied at 9-11-2016 03:47 PM
Aruah ayah nono pun bw teksi ye...
Jgn sedih2 no...moga segala urusan ayah no di alam sana Allah ...

sebetulnya kalau taxi driver yang selalu buat hal tu dari pemandu taxi yang muda-muda lingkung 35-45 keatas .. yang pacik-pacik umur 55 dan keatas ni hanya diamkan je ape rungutan yang selalu mereka luahkan .. pernah juga persatuan taxi arwah ayah dulu nak buat mogokan tapi disbbkan ramai driver-driver yang dah berumur mereka batalkan saja niat tu atas nasihat driver-driver vateran yang lain .. tapi driver yang muda-muda ni pula tunjuk samseng .. kdg berpuak juga .. arwah ayah buat hal sendri je yang penting dia minat bawak taxi
Quote taji2906 9-11-2016 03:59 PM
nk add fb awek ni la... abg ni pun baik gak dik... hahaha
Quote Andyscenes 9-11-2016 04:16 PM
lawanya minah tu, tertarikkk
Quote nut.legacy 9-11-2016 04:38 PM
nononcrux replied at 9-11-2016 07:39 AM
teringat arwah ayah ak .. dulu pernah kena tipu dgn penumpang tapi siket pon tak nyesal sbb dia fiki ...

betul..x semua driver teksi tu teruk.. pernah je ada sorang dua driver teksi citer diorang kene tipu...

cuma golongan yg cekik darah ni dah monopoli kawasan yang memerlukan teksi sbb tu org trauma... dulu taxi stand kt sg wang tu pakai meter... tiba ulat2 teksi control area situ.. kesian pada yg nk cari rezeki cara betul.
Quote -electrifying- 9-11-2016 05:01 PM
lawa boleh la
Quote meklalala 9-11-2016 05:22 PM
baiknya pakcik ni..tetiba mek rasa bersalah asyik naik uber jee..takpe pakcik nnt sy call pakcik..semoga murah rezeki pakcik..
Quote WhiskeyScotch 9-11-2016 11:01 PM
Semoga pak cik Ghazali dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur.
Quote samsurfer 10-11-2016 05:04 PM
Terbaik. Amin
Quote mirandanicky1 11-11-2016 09:29 AM
Payah nk jumpa pakcik teksi camni.. 1 dlm 1000 kot
Quote gigahertz 15-11-2016 12:18 AM

aku nak tengok lelaki naik keter pakcik ni. menguji pakcik ni

any volunteer?
Quote cmf_jeangrey 15-11-2016 12:42 AM
Betul tu...baik dgn org tak rugi...makin ramai nak naik teksi pakcik ni
Tapi jgn pulak ada yg mengada2 nk free ride...dia bwk teksi cari makan
Quote Jagendas 15-11-2016 06:19 AM
penumpang lelaki tak pernah bagi  feedback ke ?

Lihat semua komen(26)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 10:18 AM GMT+8 , Processed in 0.085345 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top