CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Asid Dibalas Asid, Lelaki Terima Balasan Selepas Simbah Asid Kepada Budak Perempuan

9-11-2016 12:00 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 15602| Komen: 45|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Menjadikan asid sebagai 'bahan mainan' menyebabkan orang lain terseksa fizikal dan mental, mereka dijatuhkan hukuman setimpal.
Menjadikan asid sebagai 'bahan mainan' menyebabkan orang lain terseksa fizikal dan mental, pesalah dijatuhkan hukuman setimpal.

Seorang lelaki Iran dibutakan matanya sebagai hukuman menyimbah asid ke wajah seorang kanak-kanak berusia empat tahun menyebabkannya kehilangan upaya penglihatan.


Menurut Mail Online, Ketua Hal Ehwal Jenayah bagi pejabat pendakwa Tehran berkata, Mohammad Shahriari, pada tahun 2009, lelaki itu menyimbah asid ke muka seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun di Sanandaj sehingga menyebabkan mata kanak-kanak itu buta. 

"Hari ini, undang-undang jenayah telah digunakan di hadapan saya dan pakar-pakar," katanya.

Tahun ini, ia adalah kali kedua Iran melaksanakan hukuman setimpal dengan jenayah yang dilakukan dalam negara Islam itu.

Walaupun Undang-undang itu merupakan sebahagian daripada kod syariah Islam, pelaksanaannya dikecam kumpulan-kumpulan hak asasi manusia antarabangsa.


"Hukuman sebegini adalah 'terlalu kejam'," kata seorang penyelidik.


Sumber foto: The Guardian

Mangsa bagaimanapun berhak memilih hukuman untuk dikenakan ke atas penyerang mereka yang selalunya dilakukan berdasarkan wang tuntutan ganti rugi.

Pada 2011, salah satu mangsa yang menjadi buta akibat serangan asid beberapa tahun sebelum itu, Ameneh Bahrami,  menggunakan hak tersebut, yang didakwanya tidak mahu penyerangnya mengalami derita yang sama.


Sumber foto: AFP

Manakala awal tahun ini, seorang lelaki Iran dilaporkan buta sepenuhnya akibat hukuman kesalahan menyimbah asid kepada seorang pemandu teksi pada tahun 2009.

Lelaki itu, Mojtaba Saheli, 31, sebelum itu dibutakan mata kiri dengan menggunakan asid pada tahun lalu, kini sedang menjalani peringkat kedua dan terakhir hukuman pemusnahan mata kanannya. - CARI

14

Bagus
8

Marah
16

Terkejut
9

Sedih
7

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (72 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 9-11-2016 12:18 PM
Kan dah mendapat gigih sangat buat orang lagi
Quote mirandanicky1 9-11-2016 12:19 PM
Elok fair & square org nk buat org lain pun jd fikir byk kali takut tkena dia semula
Quote kentel 9-11-2016 12:25 PM
kerlass...x puas hati je simbah acid
Quote kuzaime 9-11-2016 12:38 PM
Hukuman yg Sgt adil..
Quote Mulan 9-11-2016 12:40 PM
Amekaw!! An eye for an eye sangaddd
Quote she 9-11-2016 01:15 PM
Puas hati macik membaca
Quote fishcracker 9-11-2016 01:49 PM
buat jahat jangan sekali,..kan dah merasa asid ke muka sendiri
Quote pooh~key 9-11-2016 01:58 PM
Cash!!!         
Quote krustykrab 9-11-2016 02:20 PM
mmg seeloknya....
Quote HazeLJoseph 9-11-2016 02:31 PM
Cash sgt laa

Apa yg zalimnya, setimpal gituu...  Padahal budak tu mesti lagi sakit
Quote meklalala 9-11-2016 02:37 PM
alah kesian tengok wajah dlm gamabr tu tp lagi kesian dekat budak 4 tahun ni..
Quote -electrifying- 9-11-2016 03:02 PM
rasakannnnn...
Quote fox. 9-11-2016 03:37 PM
ni baru adil
Quote nora_balqis 9-11-2016 04:06 PM
ngeri tgk jdi gitu
Quote armin 9-11-2016 05:27 PM
Hak asasi apanya.. yg kena simbah asid tu takde hak asasi ke. Mmg patut pun jatuhkn hukuman setimpal. Masa buat tak fikir pulak. Nak kena jatuh hukum baru nak fikir hak asasi bagai.
Quote armin 9-11-2016 05:27 PM
Hak asasi apanya.. yg kena simbah asid tu takde hak asasi ke. Mmg patut pun jatuhkn hukuman setimpal. Masa buat tak fikir pulak. Nak kena jatuh hukum baru nak fikir hak asasi bagai.
Quote xtravaganza 9-11-2016 06:24 PM
Bg aku mmg ptt la.. sape srh ko simbah asid kat muke org.. mendapatla..
Quote merrissa 9-11-2016 08:16 PM
setimpal.....

hukuman orang yang merodok pon patut di rodokkk sekali....trmasuk org yg wat meme di rodok....seharus di rodok sekali
Quote kumbang7 9-11-2016 08:22 PM
Satu kepuasan..

Lihat semua komen(45)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 08:41 AM GMT+8 , Processed in 0.112084 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top