CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Populariti Hillary & Trump Agak Setanding, Undi Atas Pagar Menjadi Taruhan

8-11-2016 01:00 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3271| Komen: 17

Description: Berikutan sambutan calon parti Demokratik Hillary Clinton dan calon parti Republikan Donald Trump boleh dikatakan agak setanding, justeru itu kedua-dua pihak sedang bertungkus lumus mengadakan kempen ...

Pemilihan Presiden Amerika Syarikat bakal membuka tirai pada waktu tempatan iaitu 8hb November atau waktu Malaysia Selasa jam 1 petang.

Berikutan populariti calon parti Demokratik Hillary Clinton dan calon parti Republikan Donald Trump boleh dikatakan agak setanding, justeru itu kedua-dua pihak sedang bertungkus lumus mengadakan kempen pada saat-saat terakhir ini.

Ia bagi memastikan masing-masing mampu menambat hati pengundi atas pagar demi menambahkan lagi peluang memenangi pemilihan kali.

sumber foto: internet

Menurut media antarabangsa, setakat ini sokongan rakyat Amerika, Hillary Clinton dilaporkan sedikit mendahului Donald Trump, namun demikian Hillary kini masih berusaha mengadakan kempen besar-besaran di tiga negeri yang berpengaruh buat dirinya bagi memastikan keadaan peratusan undi terkawal.


Manakala, presiden Barack Obama dan isterinya turut mewakili Hillary Clinton hadir ke kempen yang diadakan di beberapa kawasan pemilihan yang lain termasuk acara kemuncak di Philadelphia sebagai usaha membantu memancing undi. 

Selain presiden Barack Obama dan isteri, difahamkan penyanyi rock terkenal Princeton turut akan hadir membantu Hillary untuk memancing undi.

Menurut Hillary, "sekiranya pada masa akan datang anak atau cucu anda menanya, pada tahun 2016 apa telah anda lakukan, anda boleh dengan lantang beritahu mereka anda telah mengundi bagi memberi sokongan ke atas Amerika Syarikat yang lebih adil dan saksama."

sumber foto: internet

Sementara itu, bagi calon parti Republikan Donald Trump pula mengadakan kempen besar-besaran di Florida yang dianggap negeri yang paling ramai pengundi atas pagar.

Ketika berucap, Trump bersumpah sekiranya dipilih menjadi presiden, dia akan memastikan terdapat perubahan yang ketara hubungan antara negara lain di dunia ini dengan Amerika Syarikat.

Pusat pengundian pemilihan Presiden Amerika Syarikat akan ditutup pada 9hb November jam 8 pagi waktu Malaysia, manakala keputusan dijangka akan diketahui pada 9hb November jam 12 tengahari waktu Malaysia.- CARI


9

Bagus
21

Marah
15

Terkejut
6

Sedih
8

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (67 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote MissMamamia75 8-11-2016 02:10 PM


semoga Trump tidak menang..
Quote Nenasketum 8-11-2016 02:27 PM
Presidential USA yang paling menarik dan paling kelakar.
Quote WahabiTobat 8-11-2016 02:58 PM
Trump for president.
Quote kemaruk 8-11-2016 03:03 PM
Bangkem sokong trump..

Trump jujur dan berpaksikan realiti.. manifesto trump sebenarnya apa yang rakyat amareka nak kan..

Hillary clinton pula mencerminkan kepura puraan dan political correctness dalam amerika je..
Quote Tok_Batin 8-11-2016 03:10 PM
Dah ada thread lah

http://mforum.cari.com.my/forum. ... page%3D1&page=1

Beza Trump dan Clinton

1. Jual Beli Senjata Api
Clinton: Ketatkan semakan kelayakan membeli senjata api
Trump: Menyokong kebebasan memiliki senjata api

2. Arang batu dan Alam Sekitar
Clinton: Menyokong kawalan ketat pengeluaran arang batu dan kawalan pencemaran yg mengakibatkan climate change
Trump: Percaya climate change ialah kajian palsu. Akan meningkatkan penggunaan arang batu

3. Kesihatan
Clinton: Menyokong Obamacare yg diperkenalkan Obama tapi akan mengubahsuai kerana semakin mahal
Trump: Akan menghapus terus Obamacare

4. Pengguguran
Clinton: Menyokong hak wanita untuk menggugurkan atau tidak janin yang bermasalah atau tidak diingini (mangsa rogol dsb)
Trump: Tidak menyokong sebarang alasan pengguguran

5. Perkawinan sejenis
Clinton: Menyokong hak gay dan transgender untuk berkahwin dan memiliki anak
Trump: Menentang hak gay dan transgender. Akan melantik hakim yang anti-gay supaya menghapus kebenaran gay berkahwin

6. Ekonomi
Clinton: Cukai lebih tinggi untuk golongan kaya supaya duit untuk pembangunan
Trump: Cukai lebih rendah untuk golongan kaya supaya mereka boleh mengembangkan bisnes dan menyumbang kpd pekerjaan

7. Immigrasi
Clinton: Menyokong pemberian kewarganegaraan kepadaa pendatang yang layak
Trump: Akan menghalau semua pendatang balik ke negara masing masing. Akan membina tembok penghalang di sempadan USA

8. Kesamarataan Gaji Wanita
Clinton: Akan menggubal undang -undang supaya gaji wanita dan lelaki sama jika jawatan yang sama
Trump: Terpulang kepada majikan untuk menggajikan lebih rendah kpd wanita

9. Muslim
Clinton: Warga muslim akan dilayan sama seperti warga biasa
Trump: Muslim terutama pendatang akan dimonitor untuk mengelakkan keganasan

p/s These are simplified policies but the gist of the idea lebih kuranglah kot.
Quote -electrifying- 8-11-2016 03:48 PM
nk gak tgk org yg berpaksikan perniagaan dan xpernah masuk dalam arena politik menjadi presiden. idea dorg lg fresh dan berani.
drpd HC, mmg berpengalaman psl politk amurika y senantiasa bg manifesto pelesu
Quote dcruins 8-11-2016 04:04 PM
Pengundi American yg pintar cuma komen "better the devil you know".......
Quote mokcikKSKB 8-11-2016 04:13 PM
Tok_Batin replied at 8-11-2016 03:10 PM
Dah ada thread lah

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1021397&extra=page%3D1 ...

Trump ni mcm the next hitler jah
Quote pyropura 8-11-2016 04:35 PM
Edited by pyropura at 8-11-2016 04:39 PM

..jangan jadi result Florida tahun 2000 sudah lah, abis segala lubang kertas undi dibelek sampai terbeliak bijik mata, last2 Bush menang dgn court decision ... aku ada simpan badge dia nih

https://media1.britannica.com/eb-media/40/126140-004-084D7F88.jpg
http://i.ebayimg.com/images/g/vdUAAOSwyZ5UqGVv/s-l300.jpg





Quote pyropura 8-11-2016 04:39 PM
kemaruk replied at 8-11-2016 03:03 PM
Bangkem sokong trump..

Trump jujur dan berpaksikan realiti.. manifesto trump sebenarnya apa yang  ...

..setuju ... dulu aku harap Sanders yang naik  
Quote dcruins 8-11-2016 04:44 PM
Bagi player2 corporate gergasi Amerika, mereka pun ambil pendekatan "Better The Devil You Know",mereka tak makan semua debate2 American Idol'ish tu semua.....

---------------------------


Corporate US dismayed over choice of Clinton or Trump

                                                        November 6, 2016                                                       
by: Barney Jopson in Washington
                                       

https://www.ft.com/content/f56926d0-a21a-11e6-aa83-bcb58d1d2193


quote,

The results suggest business faces a period of post-election angst regardless of who wins on Tuesday, as a possible Trump victory stokes fears of a trade war, while the prospect of a Clinton win sparks worries of a leftwing assault on big companies.

“Both of them are less than ideal. Less than we’ve ever had before,” said Gary Shapiro, president of the Consumer Technology Association, whose members include Apple, Uber and Best Buy. “This is an election of two bad choices and which is worse.”

-------------------------

Quote zasrfikri 9-11-2016 02:07 AM
Edited by zasrfikri at 9-11-2016 02:13 AM

Setahu i, Trump selalu pandang rendah pada wanita, berfikiran konservatif, anti Muslim/Latin/Asian. Sebab tu ramai selebriti Hollywood & pejuang hak asasi manusia ramai sokong Hillary. Hillary mmg teruk juga la tapi teruk lagi si Trump. Siyes, isu racist akan jadi sgt ketara bila Trump pegang. Awal2x lagi dia dah label org Muslim pengganas dan org Latin ni banyak bawa masalah kepada Amerika. Sebab itu majoriti besar org Latin, Asian American, Muslim American & Black american sokong Hillary. Trump sgt racist okey. Bukti, berlambak video kat You tube dan berita antarabangsa yg sahih yg cerita pasal sifat racist Trump ni. So no to Trump walaupun Hillary teruk juga.  Trump jujur?? Dulu ada video dia sindir & hina Rosie O Donnel  dengan panggilan tidak elok. Bila masuk politik dia kata dia tak pernah sindir atau hina langsung wanita sehinggalah org ungkit balik isu Rosie O Donnel. Mula2x ala nak cover line sehinggalah diasak kaw kaw, barulah last last ngaku gak mmg dia benci Rosie O Donnel. Ada banyak lagi la isu Trump niey. Yuna kita pun tak sokong Trump uollsss.
Quote DeeHanania 9-11-2016 09:34 AM
Harap Hillary menang,dpt ke Umah Putih buat kali ke 2,tp kali nie sbagai Puan.Presiden...
Quote lkick2113 9-11-2016 10:44 AM
-electrifying- replied at 8-11-2016 03:48 PM
nk gak tgk org yg berpaksikan perniagaan dan xpernah masuk dalam arena politik menjadi presiden. ide ...

bak kata azmin, menifesto bukan janji
Quote lkick2113 9-11-2016 10:46 AM
kalau ikut tradisi US orgnya akan pilih parti pemerintah secara berselangseli, tapi I vote for Hillary lah...
Quote lkick2113 9-11-2016 10:49 AM
kaum wanita patut vote hillary sebab kata girl power dan bakal jadi president wanita US yg pertama
Quote stingerattacks 9-11-2016 10:52 AM
58% probability that TRUMP will be the next US PRESIDENT.........New York times.......latest....

DUTERTE.......CHINA..........you may just meet your match......

scary..........

Lihat semua komen(17)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 11:15 PM GMT+8 , Processed in 0.098779 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top