CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kena Cuba! 7 Makanan Untuk Penderita Darah Tinggi

4-11-2016 11:28 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 4943| Komen: 12|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Jangan main-main dengan penyakit darah tinggi atau hypertension.

Jangan main-main dengan penyakit darah tinggi atau hypertension. Ini kerana ia merupakan masalah kesihatan yang serius dan juga berat jika tidak dikawal. 


Untuk jangka masa panjang, darah tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan menjadi punca kepada sakit jantung, buah pinggang, strok dan juga pelbagai masalah kesihatan lain.

Malah, darah tinggi ini sebenarnya merupakan 'silent killer' kerana tidak mempunyai simptom tertentu. Bagaimanapun, diet dikatakan mempunyai peranan penting dalam memastikan tekanan darah terus tinggi, terkawal atau rendah. 

Ini termasuklah diet yang mengurangkan pengambilan garam, lemak dan juga alkohol. Pesakit darah tinggi juga digalakkan mengambil makanan yang tinggi pottasium, kalsium dan juga magnesium. 

Selain itu, anda harus mengambil makanan dari sumber protein yang rendah lemak, gandum penuh dan lebihkan lagi sayuran serta buahan. 


Nak tahu lebih lanjut, berikut merupakan antara makanan yang mampu membantu menurunkan tekanan darah anda jika diambil secara konsisten dalam diet. Moga membantu!



1. Sayuran hijau

Sayuran berdaun hijau seperti bayam, kale, lettuce dan sebagainya mengandungi pottasium yang tinggi. Ia berfungsi dengan cara membenarkan buah pinggang anda menyingkirkan lebih banyak garam melalui air kencing, seterusnya membantu menurunkan kadar tekanan darah. 


2. Kentang

Siapa sangka kentang begitu berkhasiat? Ia mengandungi sumber pottasium dan juga magnesium yang tinggi, dua elemen yang membantu menurunkan tekanan darah anda. Malah ia tinggi dengan serat yang baik untuk kesihatan anda. 


3. Susu skim 

Amalkan mengambil susu skim kerana ia membantu menambah sumber kalsium pada badan anda. Kalsium juga merupakan elemen terpenting untuk menurunkan tekanan darah. 

Jika tidak gemarkan susu, anda boleh menukar menu ini dengan yogurt rendah lemak. Elakkan mengambil susu krim penuh ya. 


4. Pisang

Ya, pisang kan merupakan sumber potassium yang baik! Ambil pisang yang segar adalah lebih baik daripada mengambil makanan tambahan. Masukkan sahaja hirisan pisang dalam sarapan anda atau dijadikan snek sihat.


5. Bawang putih

Sejarah membuktikan bawang putih terbukti menyembuhkan banyak penyakit termasuklah darah tinggi. Ia telah diaplikasikan sejak era tamadun Mesir, Greeks, Roman dan juga China. 

Kajian mendapati mengambil bawang putih turut setanding dengan mengambil ubatan moden selepas 24 minggu!


6. Stevia

Kini stevia semakin meningkat popular di pasaran sebagai bahan pengganti gula. Namun, tahukah anda ia juga sangat baik untuk menurunkan tekanan darah?

Ada kajian mendapati mengambil steview setiap hari, mampu menurunkan tekanan darah sehingga 6.5 peratus selepas dua tahun. 


7. Kunyit

Ini memang satu rempah ratus yang sangat 'powerful' yang dimiliki di alam Melayu sejak dahulu lagi. Ia merupakan agen anti-radang yang sangat berkesan yang meningkatkan pengedaran darah dan membantu menurunkan tekanan darah. 

Bahan utama dalam kunyit iaitu 'curcumin' yang bertanggungjawab membantu kesihatan anda makin 'improve' dari masa ke masa ini. - CARI 

Foto: Carian google
18

Bagus
12

Marah
10

Terkejut
14

Sedih
11

Lawak
27

Bosan

Friends Rank (92 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dubuk 4-11-2016 05:48 PM
dubuk suka yougurt
Quote siskepoh 4-11-2016 06:22 PM
ooh ni boleh rekemen kat makcik2 sis ni
Quote seramado 5-11-2016 08:20 AM
Tw for.info.tt
Quote nolya 5-11-2016 10:50 AM
saya juga ada terbaca petua untuk turunkan darah tinggi dan kencing mais, iaitu: jus peria, jus daun betik, jus apel  hijau dan celery, jus rosella dan jus sengkuang merah (beet root).  
Quote mirandanicky1 5-11-2016 12:18 PM
good sharing. tqvm
Quote Kanamye 5-11-2016 07:55 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Quote seramado 6-11-2016 10:39 AM
Anyway kunyit tu mmg sgt bgs
Quote Momolovez 6-11-2016 09:42 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Quote cikgubesar 28-11-2016 03:17 PM
serbuk kunyit dgn kunyit hidup
Quote amyza 14-12-2016 06:04 PM
Nmpk kentang teringat begedil

Family background ada darah tggi,iols pun kena hati2
Quote Piolisamy 14-12-2016 10:08 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Quote nizahb 6-1-2017 08:44 PM
Saya baru terexpose dgn Gam Arab yg disebut sbg Al-Manna dlm surah Al-Baqarah. Rupanya banyak kebaikannya..utk darah tinggi. kencing manis, buah pinggang, kolesterol.. boleh baca international research ni
http://www.foodnavigator.com/Sci ... -boost-heart-health
http://drhealthbenefits.com/food ... efits-of-arabic-gum

Kebaikannya banyak berbanding dgn harganya yg amat murah. Boleh tgk di sini
https://www.facebook.com/MujarabArabia/

Lihat semua komen(12)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 01:56 AM GMT+8 , Processed in 0.083998 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top