CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Bahaya 'Gila' Kongsi Alatan Make-Up, Ketahui Sebabnya

19-10-2016 07:25 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 3945| Komen: 11

Description: Biasanya wanita suka sangat kongsi barang mereka dengan kawan-kawan dan adik-beradik perempuan yang lain, terutamanya baju dan alat solek.
Sumber Foto: mnn.com

Biasanya wanita suka sangat kongsi barang mereka dengan kawan-kawan dan adik-beradik perempuan yang lain, terutamanya baju dan alat solek. Tahu tak perbuatan yang dianggap biasa ni sebenarnya bahaya dan boleh mengakibatkan jangkitan yang serius?

Berus Solekan
Paling parah ialah mendapat jangkitan kulit kerana bakteria yang tersembunyi dalam berus solekan. Persekitaran yang lembap dan berus basah akibat terkena bedak asas juga boleh menjadi penyebab jangkitan. Elakkan dari meminjam alat solekan orang lain kerana ia akan menjejaskan kulit muka nada.


Sumber Foto: Thehuffingtonpost

Pisau Cukur
Alat ini paling bahaya kalau dikongsi bersama sebab boleh mengakibatkan jangkita HIV! Terkena darah orang lain dari mata pisau cukur tersebut walaupun sudah dibilas, ianya tetap akan meninggalkan kesan bahaya. 

Solekan Mata
Mata adalah bahagian paling sensitif kerana membran mata yang basah akan mudah dijangkiti bakteria. Ini akan menjadikan mata membengkak dan merah.

Sumber Foto: sophisticatededge.com
Gincu atau Lipgloss
sangat tak elok berkongsi gincu dengan orang lain kerana bibir sebenarnya tidak mempunyai bahagian epidermis luar jadi ia memang mudah sangat terkena jangkitan virus Herpes Simplex. Bibir akan menjadi pecah-pecah dan juga terkena selsema.

Produk Dalam Botol
Apa-apa sahaja produk dalam botol akan mudah terkena kuman jika dibiarkan terbuka. Lagi-lagi kalau banyak orang menyentuhnya menggunakan tangan yang kotor. 

Jadi sekarang dah tau betapa bahayanya kalau berkongsi alat solekan kan? Lepas ini elakkan dan cuba lebih berhati-hati okay? -CARI



11

Bagus
16

Marah
17

Terkejut
18

Sedih
22

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (102 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kuzaime 19-10-2016 08:14 PM
abis yg kes2 mak andam tu cam mana pulak lah ya.. sah2 satu2 brg tu dipakaikan kt bnyk muka..
Quote chinta89 20-10-2016 11:32 AM
dh tu nt make up kawin mcmne?
Quote alia_borhan 22-10-2016 09:56 AM

Tumpang lalu....

Nak pakai mask semudah 1 2 3

face mask dari korea...

berminat boleh whatsapp alia 018 979 6095
Quote estrelle 23-10-2016 10:24 PM
kuzaime replied at 19-10-2016 08:14 PM
abis yg kes2 mak andam tu cam mana pulak lah ya.. sah2 satu2 brg tu dipakaikan kt bnyk muka..

Biasanya mak andam dia akan basuh dulu berus2 n prepare dulu before amik job mekap.atau banyak set brush tu boleh ganti2.sekali pakai mmg kena basuh.tu ape yg iols tau lah.x tau lah mua lain camne.
Quote mawar24 24-10-2016 03:11 PM
estrelle replied at 23-10-2016 10:24 PM
Biasanya mak andam dia akan basuh dulu berus2 n prepare dulu before amik job mekap.atau banyak set ...

ya betoi.... kalau ada pengantin muka yg bermasalah atau kena 'campak' biasanya beli brush baru n jual balik pada pengantin tu atau pon lepas pakai buang saja (bergantung pd masalahnya)......campur2 kang kesian muka custumer yg lain....
Quote mystica 24-10-2016 03:27 PM
dulu masa belajar ada juga kawan2 pinjam makeup.

skrg anak sedara je ambil berus mekap buat sapu lantai

nail clipper pun org kata jangan share.
Quote kekgebu 26-10-2016 02:40 PM
mak2 andam mmg akan cuci berus tu lepas makeup customer.
iols dulu before nikah kulit muka teruk sgt jerawat and parut bagai.
masa makeup pengantin mmg elok je muka makeup, dpt tutup semua cacat cela.
habis je majlis kenduri....muka iols terus sihat balik.

ajaib pula makeup pengantin tu, leh heal kan muka iols.
Quote intan_smsb 26-10-2016 04:09 PM
kulit iols pn paling sensitip bila ade org lain pki brg2 mekap iols
Quote Rurukek 26-10-2016 07:37 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Quote fefeeling 1-1-2017 10:40 PM
Tulah risau kalau nakdapatkan khidmat make up MUA sebab2 mcm ni lah
Quote Qnqn 4-2-2017 10:43 AM
Tak suka share barang so tak kosser aku nak kasi barang make up ku ke orang lain..hihu

Lihat semua komen(11)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 11:53 PM GMT+8 , Processed in 4.618965 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top