CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Penat Urus Rumah Tangga? Jadilah 'Super Woman' Dengan Cara Ini

19-10-2016 05:08 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 4044| Komen: 9

Description: Penatnya menjadi seorang wanita yang bekerjaya, mana nak urus hal kerja,anak-anak dan suami, kadang-kadang terasa beban pula sebab tak ada waktu untuk diri sendiri.


Penatnya menjadi seorang wanita yang bekerjaya, mana nak urus hal kerja,anak-anak dan suami, kadang-kadang terasa beban pula sebab tak ada waktu untuk diri sendiri.

Dalam sehari pasti terkejar-kejar membuat banyak perkara dalam memastikan keluarga dijaga dengan sempurna dan kerja pula digalas dengan baik.

Bukan senang menjadi seorang wanita tau, tapi ada cara untuk memudahkan semuanya dengan mengikuti tips di bawah: 

1. Tips kemas rumah
Setiap kali lepas sahaja masak, jangan sesekali biarkan pinggan tidak bercuci sebab kalau tangguhkan kerja ia akan menambahkan lagi tekanan. Praktikkan amalan 'lepas guna, simpan.'

2. Tips membasuh dan menyidai pakaian
Guna mesin basuh automatik memang senang dan semasa hari bekerja cuba biasakan diri mencuci baju selang dua hari sekali. Ini dapat mengurangkan beban anda untuk mencuci pada hujung minggu.


3. Tips seterika baju
Kalau tak mahu rasa penat, seterika baju sambil tonton televisyen serta bergurau senda dengan anak-anak dan suami.Bagi baju yang susah untuk digosok, simpankan dalam peti ais dahulu untuk emnjadikan proses menggosok lebih senang.

4. Tips sediakan makanan
Pastikan anda memproses bahan asas terlebih dahulu untuk memudahkan dan menjimatkan masa untuk memasak.Paling senang kisar cili siap-siap dan simpankannya dalam bekas. Begitu juga dengan bahan lain seperti sayur-sayuran perlu dipotong dahulu, ikan disiang dan ayam dipotong.


Sumber Foto: Thetelegraph
Amalkan semuanya, pasti keluarga yang dibina akan kekal bahagia. Sebagai wanita bekerjaya, disiplin yang tinggi dan pengorbanan diperlukan bagi memastikan ikatan keluarga terjalin utuh. -CARI
26

Bagus
17

Marah
18

Terkejut
20

Sedih
22

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (124 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote doublethread 19-10-2016 06:09 PM
Setuju sangat part jangan bertangguh. Sekali tangguh...tangguh lagi...sudahnya menimbun. Dah hilang akai tak larat buat sendiri terpaksa call helper mintak tolong
Quote cahaya_almas 19-10-2016 06:32 PM
Bajulah plg suka tangguh2....lipat n gosok....malasnya.....sekali tgk baju tinggu cam bukit.....omg...malasnya....
Quote mbhcsf 19-10-2016 11:37 PM
iron  baju basuh eh si hubby tak tolong ke?
Quote ninja boy 20-10-2016 12:24 AM
1) alas pinggan dgn kertas coklat abis makan buang kertas, pinggan x payah basuh byk - jimat 10 minit sehari
2) mesin basuh auto, pakai pakaian minima dlm rumah spt suor pendek.
3) pakai pakaian yg x perlu iron bj melambak jual dan katakan goodbye to iron - jimat 10 minit sehari
4) beli ayam siap2 potong dari pasaraya terus masuk periuk, beli ikan potong kepala terus dan masuk periuk, garlic 1 topawe, lada xemua x payah la buat kuah2 buat tersumbat/kotor singki - jimat 10 minit sehari. amalkan menu simple
Quote tipuware 20-10-2016 08:47 AM
1. Train your partner to help. takyah nak tunjuk seua benda kita boleh buat, nanti menyesal dikemudian hari.
2. Kalau tipikal org melayu, sila masak kuah kari dalam large portion, tanpa ada apa2 bahan2, then frozen kan. bila nak masak kari ayam ke, baru gunakan kuah kari dan masakkan seketika dgn ayam. same goes dgn masak kicap dan sambal.
3. belajar buat frozen food macam burito, breakfast smoothies, mushroom sup, pizza
4. takyah buang masa gosok baju. kalau berduit, htr aje ke dobi utk digosok. beli masa dengan wang.
5. beli vacum robot kecik tu. biar aje dia jalan, nanti dia vacum rumah siap2.
Quote mommyzhaf 20-10-2016 10:51 AM
taktau pulak baju simpan dlm peti ais baru senang gosok..
Quote green~tea 21-10-2016 10:42 AM
Edited by green~tea at 21-10-2016 10:46 AM

i pun nak tambah tips i mmg amal kan

1. basuh terus sume pinggan mangkuk & cooking utensils right after cooking...

2. basuh baju & dryer selang sehari.. i mmg tak suka jemur baju so beli je a good dryer & washer... supaya baju tak rosak & menten elok je kain tu... dryer kat laundry bar tu tak bagus lah, i noticed dia tak keringkan bebetul & too high heat based on timer, bukan pakai moisture sensor & properly aerated... kalo ada budget, beli dryer  & washer brand elok2 sket dalam rm10k a set tu mmg jaga kain kita elok2.. baju tahan lama & takde berbulu2 kecut bagai..

baju anak2 je i lipat.. baju i & husband mostly gantung je... baju workout kitorang lipat simple2 je & masuk laci...

3. sterika baju... i jarang sterika baju... 1-2 weeks sekaligus i iron... mmg skali iron sampai 2 bakul penuh, tapi kannnn pakai  ler iron philips yang steam generator turbo tu (tak silap dalam 2000 - 2600 iron tu).. 2 bakul stok baju keje i & husband & baju skolah anak mmg settle dalam less 1 hour je... yeayyyyy

4. preparation makanan... i mmg bawak bekal for breakfast & lunch utk the whole family.. dinner plak i usually cook tp kalo meeting /keje abis lambat i makan je kat luar... untuk lunch i mmg buat sesiap masa weekend utk 5 days working tu.... biasa i atur siap2 dalam bekas meal prep tu nasi, vegetable & lauk... i buat 2 set lauk so that selang seli takde la boring makan lauk sama aje seminggu.. biasa i buat grill salmon +brown rice + vege, baked chicken +rice+vege, soup daging + rice vege, singgang ikan + rice... gitu laa meal prep i... lepas siap masak & atur2 dalam bento box (kaca) i terus masuk freezer & bila nak gi keje tu, i just keluarkan & bawak ke ofis.. since dia beku, by lunch time dia dah properly thawed & i heat up 2 minits in microwave.... u can google / search kat youtube how to do "MEAL PREP".. i buat meal prep sbb nak reduce sugar & salt intake & reduce processed food... at same time i byk dpt jimat duit for the whole family...

always cook simple dish aje... my husband pun bukan jenis cerewet sgt.. breakfast husband i pun simple je every morning. wholemeal bread tu i buat laa french toast ke, sandwich ke etc...breakfast i pun stakat fruits + rolled oat + greek yogurt atau pun i buat omelette yg campur capsicum, tomato, clipadi, sauteed onion & minced chicken...  kalo weekend morning tu baru i sempat buat mee goreng ke bihun goreng ke nasi lemak ke nasi dagang ke...

other types of keje rumah actually i mmg byk kawtim dgn husband laa especially part kemas rumah & lipat /basuh baju
Quote kekgebu 26-10-2016 02:48 PM
beli mop spray tu, mmg sng keje mengemop. hari2 pon rasa nk mop lantai. hehehe
Quote Lalaruyi 27-10-2016 09:06 PM
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Lihat semua komen(9)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 05:02 PM GMT+8 , Processed in 0.334803 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top