CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Satu Kad Untuk Semua Pengangkutan Awam Bakal Dilaksanakan 2018

18-10-2016 12:08 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4903| Komen: 48

Description: Malaysia bakal melaksanakan penggunaan 'satu kad untuk semua pengangkutan awam'!

Malaysia bakal melaksanakan penggunaan 'satu kad untuk semua pengangkutan awam'!

Menurut Datuk Seri Najib Razak ketika majlis pelancaran laporan Perjalanan Transformasi Pengangkutan Awam Darat (PTPAD) 2010-2015, pada tahun ini Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) akan memperkenalkan aplikasi telefon bimbit untuk pengguna pengangkutan awam merancang perjalanannya, kemudian pada tahun 2018 sistem pembayaran umum bersepadu (ICPS) akan diperkenalkan. 


ICPS merupakan sistem tiket bersepadu yang diuruskan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang bertujuan untuk membolehkan perjalanan membabitkan kesemua rangkaian bas, rel, metro dan monorel dengan menggunakan satu kad pintar.

Menurut maklumat di laman web SPAD, pengguna yang menggunakan ICPS dapat menjimatkan wang, terutama diskaun istimewa yang akan diberikan kepada produk tertentu, yang bersesuaian dengan kumpulan pengguna pengangkutan masing-masing.

Suruhanjaya itu menjangkakan anggaran sejuta penumpang menggunakan ICPS setiap hari pada tahun pertama ia beroperasi.


Selain itu, aplikasi merancang perjalanan yang tersebut juga dikatakan dapat membantu penggunanya mengelakkan diri daripada kesesakan jalanraya supaya perjalanan yang dilalui lebih lancar dan selamat.- CARI

sumber foto: http://4.bp.blogspot.com/
sumber foto: http://4.bp.blogspot.com/


16

Bagus
37

Marah
27

Terkejut
14

Sedih
16

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (131 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ultra78 18-10-2016 12:40 PM
Kad apa pulak ni? Ganti tng ke? Aku prefer tng sebab boleh juga dipakai utk bayar tol
Quote insulin 18-10-2016 12:42 PM
Aikk, TouchNGo x cukup bagus ke?
Quote Bell 18-10-2016 12:45 PM
Mcm kat London, Paris - satu kad utk semua pengankutan awam. Boleh pilih utk hari, minggu, bulan, group, etc. Yg ni aku sokong PokJib.
Quote MulutBecok 18-10-2016 12:51 PM
it's about time

cuma kita dah ada touch n go

improve the system je untuk suited to all transportation. why create another one? kan?
Quote afheyz 18-10-2016 12:56 PM
Betul2 utilize kan Tounch & Go tu sudah.
Dah kenapa nak ada sistem tiket lain pulak lagi.
Quote eizarz 18-10-2016 01:03 PM
nak bagi duit kt kroni latu
Quote tupaiterbang 18-10-2016 01:05 PM
suka la bangla dan indon
Quote dizzzek 18-10-2016 01:07 PM
yeah
monopoli lagi
nepotisme lagi
Quote chinta89 18-10-2016 01:09 PM
bg duit berkepuk2 utk kroni la.. buat2 x paham lak.
Quote kentel 18-10-2016 02:47 PM
kroni diutamakan, rakyat diharamjadah kan...
Quote kentel 18-10-2016 02:47 PM
newy korg smua xtau makroekonomi..

yang benar,
macai kimakrok.
Quote saladin780 18-10-2016 02:50 PM
touch n go ?
Quote brownstone 18-10-2016 02:54 PM
tak payah nk guna touch n go sangaaaattttt....maybe kalau semua guna touchngo, lain plak jadinya...mulalah owner touch n'go kenakan 'fee' yg x munasabah...lainlah kalau tng tu dipegang oleh konsortium pelbagai syarikat.
Quote monreyes 18-10-2016 03:20 PM
aku suka kaedah top up kat korea..
x guna notes semata2 or fixed amount...
boleh juga masukkan coins yang ada ...
so coins tak perlu menyemak dlm beg...
Quote monreyes 18-10-2016 03:21 PM
tng is fine...
foreigner lain card please and charge extra
Quote perang_candu 18-10-2016 03:37 PM
buatlah kad untuk topup minyak petrol sekali... senang nk isi minyak..
Quote kecimpret 18-10-2016 03:40 PM
jiran sepet selatan dah berzaman buat..kalo ko tourist ada tourist pass




ok laa better late than never
Quote lazim 18-10-2016 03:45 PM
eizarz replied at 18-10-2016 01:03 PM
nak bagi duit kt kroni latu

aku kan hr tu kol la nk tnya psal program rehiring PATI.. yg lawaknya ..dlm proses tu nnt pati2 akan dibenarkan keje dgn kita. drg dibekalkan dgn simkad celcom. yg mana klu kena tahan polis drg blh hntar code utk pengesahan bhwa drg dlm proses rehiring.

mcm kleakar jek. perlu ke sampai bg simkad celcom. xblh ke keluarkan sekeping surat pengesahan jek utk pati2 tu usung sepanjng proses tu. mcm nk bg bisnes kat kroni jek. celcom tu kroni gomen ke?
Quote Tapayana 18-10-2016 04:17 PM
hrmm...kalau kad tu guna utk naik bas selain bas rapid KL boleh tak ??

rapid pass pun cuma pakai kat bas,lrt,monorel je. takleh pakai kat ktm.

Lihat semua komen(48)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 04:31 AM GMT+8 , Processed in 0.087011 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top