CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Jagalah Pemakanan Keluarga'- Bapa Ini Kongsi Pengalaman Jaga Anak Leukimia

12-10-2016 12:31 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 6673| Komen: 22|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Jika ditanya, sesiapa pun tak mahu mengidap penyakit berbahaya seperti leukimia, jantung berlubang, kanser dan sebagainya.

Jika ditanya, sesiapa pun tak mahu mengidap penyakit berbahaya seperti leukimia, jantung berlubang, kanser dan sebagainya. 

Lebih-lebih lagi jika ia terjadi pada anak kecil mahupun ahli keluarga. Tak mahu nasib berulang kepada orang lain, seorang netizen yang telah kehilangan anaknya akibat penyakit leukimia berkongsi nasihat berguna kepada masyarakat. 

"Anak saya baru sahaja menjadi anak syurga lima hari lalu akibat penyakit leukimia. Nasihat saya pada anda semua, jagalah pemakanan keluarga," itu antara yang ditulisnya. 

Lelaki yang dikenali sebagai Sayed Izman itu juga mahu masyarakat tahu tentang pemakanan yang sihat dan juga betul. 

Benarlah, mungkin selama ini ramai yang tidak terdedah dengan amalan gaya hidup yang sihat dan sebenarnya. Katanya lagi, perkongsian ini didapati semasa sebulan menjaga arwah anaknya dan ibu bapa pesakit kanser lain. 

Makanan seperti mee segera, mee kuning dan makanan dalam tin adalah antara yang sangat tidak digalakkan. 

Berikut merupakan antara perkara pertama yang boleh anda sebagai ibu bapa lakukan untuk mengubah gaya hidup dan cara pemakanan yang lebih tepat. 





Semoga perkongsian yang diberikan sedikit sebanyak membuka minda kita agar lebih berhati-hati dalam pemilihan makanan untuk seisi keluarga. Kita doakan juga moga netizen ini, Sayed Izman dan seisi keluarganya sentiasa dirahmati dari-Nya. - CARI


Foto: foodrevolution.org
5

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
4

Sedih
3

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (20 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • cikkittydiva


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zulka 12-10-2016 12:35 PM
uihh...sume benda takleh makan ni, nak makan apa?
bukan ke penyakit Leukimia ni keturunan juga...
Quote chinta89 12-10-2016 12:44 PM
bagi aku, sesekali mkn xpe kot.. 4-5 bulan, baru sesekali makan mee segera or jajan.

tp kalau boleh elak, mmg better elakkanlah.

ak skg mmg elak makan d luar sb kat luar kompem MSG lagiii byk kan. maknan goreng2 mcm pisang goreng, ubi goreng, cempedak goreng, kuih2 bergoreng pagi2 tu.. opkos guna myk yg sama berulang2 kali. so, mmg susah sikitlah nk makan kalau 'cerewet' mcm ni but hendak seribu daya..
Quote Artemesiaa 12-10-2016 12:52 PM
Makanan fresh memang le lebih baik dan lebih sihat tapi tak ramai yang suka mengamalkannya disebabkan kekangan masa lebih ramai memilih makanan segera.  Tapi selalunya nasihat sebegini tak berapa memberi kesan sehingga sendiri dah melaluinya.
Quote buluhbetung 12-10-2016 01:08 PM
wah banyaknye yang kena elakkan. smua di atas tu memg buat skrg,tapi tkde la selalu..kadang2 je

kekangan masa tu yng buat kite ambil yg mudah contoh masak sardin,masak fries nuget hotdg untk anak2.kalau smua nak buat sndri memg takde masa sebb kerja.janji anak2 cukup makan tu okla( masak sendiri)
Quote mamapea 12-10-2016 02:47 PM
start aku baca mknn yg x blh dimakan tu aku dh psiko anak2 aku jgn mkn...
mcm2 la anak2 aku tanya sbb apa x blh mkn...aku kena explain satu2...
aku ni jenis paranoid...mulalah cemas x tentu psl bila fikirkan blk aku dh bg anak2 aku mkn hotdog, nugget etc...
Quote cikkittydiva 12-10-2016 04:51 PM
nasib baik anak2 mkn sesekali je.. dlm sebulan tu adalah 2 x gitu.. tp susah jugak kalo semua nak homemade..kekangan masa tu.. aku baru nak masak megi...alahaii
Quote matchstick 12-10-2016 06:30 PM
masa kecik2 dulu hari2 aku makan megi, mamee, ada lg 1 brand aku lupa. bukan masak pun. makan mentah mcm tu je sbb kalu mak aku tau sure lah kena marah. addicted sgt mkn bnda2 tu dulu.
Quote che_kembang 12-10-2016 06:33 PM
kalau sapa amalkan homeopati dah sah2 kena pantang benda2 ni..mknn dlm botol,tin, bhn berpengawet eh semua lah ..
Quote saladin780 12-10-2016 09:27 PM
Biar betul ko susu kultur tu baja kanser??
Quote dubuk 12-10-2016 09:39 PM
ye ke yougurt??
Quote Kejora927 12-10-2016 09:40 PM
matchstick replied at 12-10-2016 06:30 PM
masa kecik2 dulu hari2 aku makan megi, mamee, ada lg 1 brand aku lupa. bukan masak pun. makan mentah ...

Aku pun suka makan mentah2 camtu, boleh habis satu bungkus konon2 makan smbil tgk tv, pehtu sakit2 pinggang rasanya, cam tulang rapuh..huhuhu
Quote ~boolean 13-10-2016 12:42 AM
Kawan aku, an avid runner, sangat jaga kesihatan, makannya semua yang healthy saja, tapi kecundang pada kanser di usia 42 tahun, setahun lepas dia dapat tahu dia ada kanser..

Aku sangat terkesan dengan kematian dia, dan apa yang aku belajar dari kematian dia adalah makan ja lah apa kau mau.. tapi moderately lah....
Hidup ni terlalu singkat untuk kau serabutkan otak memilih apa yang boleh apa yang tidak..
Quote hanakikan 13-10-2016 12:46 AM
makanan yg berasakan daging diproses mcm hotdog meatball patty burger tu confirm penyebab cancer since WHO keluarkan article research dorang kan few years ago. since hari tu dah stop mkn benda2 mcm tu
Quote awaynepian 13-10-2016 06:23 AM
So start arini..kena elakkan..susu kultur...meggi...sardin...mushroom soup dlm tin...hotdog...twisties...nugget..crab ball....

Waàaaaaàaaaaaàaa.........
Quote susukambingbest 13-10-2016 09:10 AM
gula putih makanan utama sel kanser. utk mncegah kanser, bnykkn mkan mkanan tggi anti oksida cam teh hijau, chia seed, apricot seed, bwng putih. kita berusaha, slebihnya ketentuan Allah. kbnykn pnyakit brpunca drpd apa yg kita mkan. faktor kturunan hnya 15%.
Quote fishcracker 13-10-2016 09:20 AM
alaaa.....bedal je sume,jamah2
Quote pasuoren 13-10-2016 09:35 AM
vagetarian le senang...
Quote amyza 13-10-2016 11:05 AM
Ayam lah budak2 suka.
Doc i jumpa aritu cuma suggest minum yakult,yg lain2 jgn. Dah beli yakult tapi ank2 tak suka pulak.
Quote ell768 13-10-2016 05:04 PM
haish..anak aku magi goreng pon dia wat sendiri kalau lapo...

Lihat semua komen(22)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 03:48 AM GMT+8 , Processed in 0.080428 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top