CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

KL, Putrajaya & Labuan Dilarang Guna Polisterin Mulai Tahun 2017- Ku Nan

12-10-2016 09:18 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6748| Komen: 35

Description: Berkuatkuasa Mulai Tahun 2017, Semua Premis Makanan Dan Kafe Di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya Dan Labuan Dilarang Sama Sekali Menggunaankan Polisterin.

sumber foto: http://myputrajayanews.com/


Berkuatkuasa mulai tahun 2017, semua premis makanan dan kafe di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan dilarang sama sekali menggunaankan polisterin.

Demikian kenyataan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor pada sidang media sempena Majlis Perasmian Kios Jualan Makanan dan Minuman di Presint 9, di Putrajaya pada Selasa.

Tambah beliau larangan itu adalah antara inisiatif Pembangunan Teknologi Hijau selaras dengan usaha kerajaan untuk mengurangkan penggunaan bahan yang memberi kesan kepada alam sekitar kerana sukar diurai atau dikitar semula.


"Peniaga dan orang ramai digalak menggunakan bekas makanan boleh dikitar semula dan mudah urai, yang diperbuat daripada serat hampas tebu dan jagung kerana ia lebih selamat berbanding polisterin yang boleh mengakibatkan kesan sampingan kepada kesihatan pengguna."


"Kita akan memastikan pelaksanaan ini dijalankan secara menyeluruh dan berharap mendapat kerjasama semua pihak supaya ia berkesan." 

Larangan itu yang bakal dilaksanakan bukan sahaja di bangunan kerajaan malah juga di bangunan swasta.- CARI

17

Bagus
19

Marah
36

Terkejut
31

Sedih
23

Lawak
27

Bosan

Friends Rank (153 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote idril 12-10-2016 09:21 AM
bagus la.... aku stuju sgt..... mamak kat area umah aku pun dah pakai food box.

apa bahaya polystyrene ni yek
Quote kornea 12-10-2016 09:22 AM
Gelaran Tengku palsu tak dilarang guna plak
Quote xy_daen 12-10-2016 09:46 AM
Haramkan seluruh negara la bangang...:zz
Quote chinta89 12-10-2016 09:54 AM
idril replied at 12-10-2016 09:21 AM
bagus la.... aku stuju sgt..... mamak kat area umah aku pun dah pakai food box.

apa bahaya polys ...

xtau la ape yg bhya.

tp iols selalu dgr, kalau mknan panas xleh lama2 dlm polisterin. cth kte order nasi goreng cina.. siap2 goreng, letak dlm polisterine... org kata lau lbh setengah jam mknan dh bcampur ngn kimia2 polisterin tu, ntah ak x paham gak nk xplain mcmne.

tp kalau dh sejam mknan duk dlm bungkus polisterine, biasanya ai sakit perutttttt... x tau la kebetulan ke apa..
Quote cahaya_almas 12-10-2016 09:55 AM
1 malaysia lah...tkleh guna...guna pinggan kertas....lg ok kan....
Quote bangcak 12-10-2016 09:56 AM
elok guna daun pisang semula.
eco-frenly
Quote chacon 12-10-2016 10:06 AM
bungkus je la dalam surat khabar kan senang
Quote Star_el 12-10-2016 10:10 AM
chacon replied at 12-10-2016 10:06 AM
bungkus je la dalam surat khabar kan senang

surat khabar pun chemical boleh leach kan hehe.
Quote ketekodok 12-10-2016 10:11 AM
benda bagus kena sokong. politerin sgt tak bagus untuk alam sekitar. ambil masa ribuan tahun sebelum terurai. bygkan berapa banyak yang manusia dah gunakan.
Quote Star_el 12-10-2016 10:11 AM
idril replied at 12-10-2016 09:21 AM
bagus la.... aku stuju sgt..... mamak kat area umah aku pun dah pakai food box.

apa bahaya polys ...

rasanya sbb polisterin tu bukan tahan haba sgt pun, so bila letak makanan panas2, bahan kimia dia boleh cair dan resap dalam makanan.
Quote harrypoter 12-10-2016 10:19 AM
ketekodok replied at 12-10-2016 10:11 AM
benda bagus kena sokong. politerin sgt tak bagus untuk alam sekitar. ambil masa ribuan tahun sebelum ...

mcm salah je...
apa yg aku tau, polisterin ni lagi cepat hancur berbanding plastik biasa..
penggunaannya tidak digalakkan sebab polisterin ni dibuat berasaskan bahan bakar iaitu petrol, so kalau simpan makanan lebih daripada 2 jam dlm tu akan  memudaratkan kesihatan...

Quote zulka 12-10-2016 10:24 AM
harrypoter replied at 12-10-2016 10:19 AM
mcm salah je...
apa yg aku tau, polisterin ni lagi cepat hancur berbanding plastik biasa..
pengg ...

yg ni betul..


Quote zulka 12-10-2016 10:24 AM
kalau nk hidupkan api boleh guna polystren ni
Quote ketekodok 12-10-2016 10:28 AM
harrypoter replied at 12-10-2016 10:19 AM
mcm salah je...
apa yg aku tau, polisterin ni lagi cepat hancur berbanding plastik biasa..
pengg ...

ops wrong info la ni. tapi itu aku dapat dr harvard kalau tak silap.
Quote alzan 12-10-2016 10:37 AM
hari tanpa beg plastik hanya untuk hari sabtu sahaja.
asyik lupa je nak bawa beg besar2 pada hari berkenaan
sekali caj 20sen untuk satu beg plastik
Quote harrypoter 12-10-2016 10:45 AM
ketekodok replied at 12-10-2016 10:28 AM
ops wrong info la ni. tapi itu aku dapat dr harvard kalau tak silap.

hehe
tak salah tu bro...betul poli ni memang memakan masa yg lama utk dihapuskan secara semula jadi tapi cepat sikit berbanding plastik biasa..
cuma poli ni byk mendatangkan kesan tak bagus utk manusia dan alam sekitar

Quote harrypoter 12-10-2016 10:46 AM
Selain berbahaya kepada alam sekitar, stirena juga mengandungi bahan karsinogen yang boleh mendatangkan kesan mudharat kepada kesihatan manusia. Menurut kajian Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa (IARC), Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengelaskan stirena sebagai bahan karsinogen kumpulan 2B yang merupakan agen penyebab kanser kepada manusia. Bahan-bahan kimia daripada bekas polisterin akan menyerap ke dalam makanan dan kemudian ke dalam tubuh manusia.

Selain itu, stirena merupakan suatu mutagen yang boleh mengakibatkan perubahan genetik yang berpotensi merosakkan sistem pembiakan. Mutagen ini bukan sahaja amat berbahaya terhadap alam sekitar, bahkan juga kepada tahap kesihatan manusia. Misalnya, pendedahan kepada stirena secara berterusan boleh merendahkan bilangan sel darah merah dalam badan manusia dan menyebabkan seseorang perempuan mengalami gangguan semasa haid
Quote dizzzek 12-10-2016 10:51 AM
KL, Putrajaya & Labuan Dilarang Merasuah/Songlap Mulai Tahun 2017- Ku Nan
Quote ketekodok 12-10-2016 10:58 AM
harrypoter replied at 12-10-2016 10:45 AM
hehe
tak salah tu bro...betul poli ni memang memakan masa yg lama utk dihapuskan secara semula ja ...

ok. noted. so plastik makan jutaan tahun kan utk terurai. i mean secara semulajadi....

Lihat semua komen(35)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-10-2023 12:40 AM GMT+8 , Processed in 0.084899 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top