CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Setiap Hari 140 Bayi Luar Nikah Dilahirkan Di Kalangan Orang Islam- JPN

13-9-2016 05:20 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 8070| Komen: 58

Description: Berdasarkan Statistik Jabatan Pendaftaran Negara, sejak tahun 2013 sejumlah 159,725 bayi luar nikah dilahirkan oleh ibu yang beragama Islam.
Oleh : TS LOO


sumber foto: 2.bp.blogspot.com 



Berdasarkan Statistik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), sejak tahun 2013 sejumlah 159,725 bayi luar nikah dilahirkan oleh ibu yang beragama Islam.

Daripada jumlah itu, 53,492 dilahirkan pada 2013; 54,614 pada 2014 dan 51,169 pada 2015.

Ini bermakna, secara purata kira-kira 140 bayi luar nikah dilahirkan setiap hari oleh ibu yang beragama Islam pada tahun lalu.

Menurut Ketua Wanita Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Dr Norsaleha Mohd Salleh, pendidikan agama dan moral yang cetek merupakan punca masalah itu berlaku. 


Selain bimbang dengan peningkatan mendadak kes anak luar nikah, Dr Norsaleha turut menggesa pihak berkuasa yang berkaitan mengambil tindakan segera sebelum ianya hilang kawalan.

“Hubungan seksual adalah antara seorang lelaki dan perempuan. Perlu ada keseimbangan yang jelas dalam mengajar remaja mengenai kedua-dua jantina supaya mereka tidak terjebak dalam seks sebelum berkahwin.” 

Tegasnya, ibu bapa perlu meluangkan lebih banyak masa dengan anak bagi memastikan mereka tidak berasa diabaikan dan mencari kebahagiaan di luar rumah.

Cadangan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Kebangsaan (PIBGN) untuk mewujudkan keseimbangan dalam modul Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Seksual Lelaki yang bakal dilaksana adalah wajar disokong, tambah Dr. Norsaleha. - CARI





sumber berita : www.freemalaysiatoday.com
23

Bagus
17

Marah
12

Terkejut
18

Sedih
16

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (99 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Laisa 13-9-2016 05:30 PM
Serious menakutkan
Quote Reborn_Atheist 13-9-2016 05:33 PM
laki yg derma sperma tu boleh laa nanti nikah dgn anaknya yg lahir luar nikah nie.......  
Quote Reborn_Atheist 13-9-2016 05:38 PM
Menurut sesetengah pendapat Mazhab Shafi’e, begitulah. Anak yang dilahirkan di luar pernikahan, boleh dikahwini oleh bapa kandungnya sendiri. Di Malaysia, yang lebih memberatkan pendapat Mazhab Shafi’e, Fatwa Kebangsaan Malaysia 1971 menyatakan bahawa anak tak sah taraf tidak boleh dibin atau dibintikan bapanya dan bapanya tidak boleh menjadi wali untuk anaknya.
ish....... perawinya sudah nyanyuk?  
Quote apalah 13-9-2016 05:50 PM


menakutkan gejala sosial skrg
Quote apalah 13-9-2016 05:51 PM
gila la bdk2 skrg
Quote cendolsantan 13-9-2016 05:55 PM
Patutlah ramai anak luar nikah, tengok sajalah artis Melayu, semua macam pelacur murahan, setakat boyfriend girlfriend saja dah tidur dan main, sampai lah gambar bogel tercicir di media sosial, barulah terbongkar rahsia kehidupan artis yang sememangnya penuh dengan maksiat... betul-betul menjijikan...
Quote Darien_Fawkes 13-9-2016 06:03 PM
muahahhaha, mana bugima punya forumer yg dulu selalu dok kutuk kuat ngata cina sepet semua sebelum kahwin dah kena tebuk
mai la masuk hencap kaum syumul ko sendiri sampai punya la ramai anak luaq nikah melayu ni. patut la perangai budak2 lani semua macam haram aje
Quote swimswim 13-9-2016 06:06 PM
Yg menjadi mangsa perempuan.yg laki boleh pretend innocence.donia2
Quote M.Rose 13-9-2016 06:12 PM
Buat la kempen pakai kondom. Baru la zero anak luar nikah tercapai
Quote kornea 13-9-2016 06:17 PM
Perangkaan kafir tak disebut kenapa ? Tak mau mengaku anak luar nikah mereka lebih ramai ?  Dari Jabatan Pendaftaran Negara bagi tahun 1999 hingga 2003 
mencatatkan bilangan yang sangat besar, iaitu 70,430 orang. Negeri Selangor 
mencatatkan jumlah yang tertinggi, iaitu seramai 12,836 orang, diikuti Perak 
(9,788), Kuala Lumpur (9,439), Johor (8,920), Sabah (8,435), Negeri 
Sembilan (4,108), Pahang (3,677), Kedah (3,496), Pulau Pinang (3,412), 
Melaka (2,707), Kelantan (1,730), Perlis (691), Sarawak (617) dan 
Terengganu (574) orang. 
Statistik pendaftaran anak luar nikah mengikut bangsa pula didahului oleh 
Melayu/Bumiputera Sabah dan Sarawak sebanyak 20,949 orang, India 
sebanyak 19,581 orang, Cina sebanyak 18,111 orang dan kaum-kaum lain 
sebanyak 11,789 orang. Manakala statistik pendaftaran mengikut pecahan 
agama pula, orang Islam mencatat bilangan tertinggi yang mendaftarkan anak 
luar nikah seramai 30,978 orang, penganut Hindu seramai 18,085 orang,

penganut Buddha seramai 17,236 orang, penganut Kristian seramai 3,395 
orang dan seramai 736 orang didaftarkan mengikut agama lain-lain. 

Quote Keyyra 13-9-2016 06:45 PM
Gejala makin teruk
Quote Sayaaa 13-9-2016 07:09 PM
takutnya. entah la. aku dtg dri famili konservatif. study dpt uia. kwan semua jnis yg jaga. rsa mcm culture shock pula bca forum ni. pic bogel la, hooker la, ramai gay la.
Quote oppol 13-9-2016 07:10 PM
Baguslah boleh menambah peningkatan jumlah penduduk.
Nanti di katanya orang malaysia kurang ngesek pulak..
Quote kornea 13-9-2016 07:25 PM
Anak luar nikah kafir pula laagi ramai walau mereka golongan minoriti

Quote harisanis 13-9-2016 07:31 PM
kalo zmn skolh dulu, budak2 yg akn preggy ni biasa yea geng minah motor..
Quote wana89 13-9-2016 07:41 PM
Sayaaa replied at 13-9-2016 07:09 PM
takutnya. entah la. aku dtg dri famili konservatif. study dpt uia. kwan semua jnis yg jaga. rsa mcm  ...

Kekadang perlu belajar side nakal untuk kenal kehidupan.. tapi kena tahu limitnya dimana..
Cuma kena buat dengan hati2 la.. Wana pun seriau. Doa banyak
Wana paling takut buaya.. Buaya sungai or buaya darat semua wana takut  
Quote ChildrenOfBodom 13-9-2016 08:04 PM
tu yg terberanak. yg tak terberanak sbb pakai kondom, pancut luaq, mkn obat aborsi, tutuh pungkoq maybe kira2 1.4 juta org.
Quote Missfadh 13-9-2016 08:54 PM
Haih... Bukan lah nak menggalakkan zina, tapi pakai lah protection supaya tak menghasilkan zuriat yg akan dicemuh kelak.
Quote lavaminggu 13-9-2016 08:58 PM
ChildrenOfBodom replied at 13-9-2016 08:04 PM
tu yg terberanak. yg tak terberanak sbb pakai kondom, pancut luaq, mkn obat aborsi, tutuh pungkoq ma ...

termasuk lu...anak haram luar nikah...siapa bapak lu tarak mak lu tahu sampai sekarang.








Lihat semua komen(58)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-10-2023 08:17 PM GMT+8 , Processed in 0.109466 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top