CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Potongan 50% Pada 6am-7am, Galak Naik LRT & Monorail Di Waktu Bukan Kemuncak- PM

25-8-2016 10:49 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 10211| Komen: 96

Description: Bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas di jalan raya, Perdana Menteri mengumumkan bermula 16 Sepetember, mereka yang menaiki pengangkutan LRT Rapid KL dan Monorail antara pukul 6 pagi sehingga 7 pagi ...
Oleh : TS LOO

Sumber foto: CARI Internet


Bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas di jalan raya, Perdana Menteri mengumumkan bermula 16 Sepetember, mereka yang menaiki pengangkutan LRT Rapid KL dan Monorail antara pukul 6 pagi sehingga 7 pagi akan dapat menikmati 50% pemotongan kadar harga tiket. 

Dijangkakan seramai 500,000 orang yang berpeluang menikmati keistimewaan tersebut. 

Menurut Datuk Seri Najib, dengan langkah pemotongan 50% tersebut akan lebih menggalakkan pengguna pengangkutan awam keluar rumah pada masa bukan waktu kemuncak, sekali gus membantu mengurangkan masalah kesesakan pengguna di stesen LRT dan Monorail. 

Selain itu, Najib turut memaklumkan, berdasarkan kaji selidik terhadap pengguna yang dilaporkan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, SPAD menunjukkan, tahap kepuasan rakyat terhadap pengangkutan awam negara telah meningkat dari 48% pada tahun 2010 menjadi 74% pada tahun 2015. 


Dan kini, dengan bermulanya penyambungan laluan LRT, beliau yakin lebih ramai orang akan menggunakan pengangkutan awam.- CARI




sumber berita : Bernama

8

Bagus
10

Marah
22

Terkejut
12

Sedih
20

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (91 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Lina66 25-8-2016 10:54 AM

Bagi free ride la pada mereka2 yg kluar awal amik LRT..
Quote kentel 25-8-2016 10:55 AM
lepas ni ade LRT 3 pulak kan...
IMG_20160824_180742[1].jpg
Quote Bell 25-8-2016 11:07 AM
kentel replied at 25-8-2016 10:55 AM
lepas ni ade LRT 3 pulak kan...

Sedikit demi sedikit klang valley jadi mcm London, Paris walaupun processnya sgt slow.

Quote kentel 25-8-2016 11:14 AM
Bell replied at 25-8-2016 11:07 AM
Sedikit demi sedikit klang valley jadi mcm London, Paris walaupun processnya sgt slow.

pasni ktm da bole bungkus kalau ade lrt ke klang...servis hauk...
Quote fatehana 25-8-2016 11:20 AM
klu kat kajang dah ada LRT boleh gak naik sebelum pkl 7
ni harapkan KTM aje
asal smp aje dah penuh bersesak
Quote cmf_premierleag 25-8-2016 11:52 AM
yg servis LRT skang pun mcm lahanat
dgn putra lrt, monorel, STAR sume mcm sampah
mohon ceo rapid step down
Quote kentel 25-8-2016 12:02 PM
fatehana replied at 25-8-2016 11:20 AM
klu kat kajang dah ada LRT boleh gak naik sebelum pkl 7
ni harapkan KTM aje
asal smp aje dah penuh ...

sabar la sister..lepas ni ade MRT dah
Quote hanakikan 25-8-2016 12:06 PM
Kat singapore before kol 730 free. 730 smp 800 pagi diskaun 50 peratus
Quote Bell 25-8-2016 12:10 PM
http://www.thestar.com.my/metro/ ... -during-peak-hours/
Quote Bell 25-8-2016 12:11 PM
kentel replied at 25-8-2016 11:14 AM
pasni ktm da bole bungkus kalau ade lrt ke klang...servis hauk...

KTM kommuter for long distance. Seremban-KL-Klang-Rawang-Ipoh. Mana bleh bungkus.

Quote dinopower 25-8-2016 12:15 PM
Bell replied at 25-8-2016 12:10 PM
http://www.thestar.com.my/metro/community/2016/04/29/steep-fares-keep-passengers-away-lukewarm-respo ...

syg gile kot..... tulah tiket mahal tak berbaloi langsung... baik naik kereta je...
stesen bkn main cun
Quote Changa 25-8-2016 12:21 PM
sebenar nya ramai jah naik pblic transport kerja kat KL ini. sebab penuh sesak jah time waktu puncak.

tapi jalan tetap jam.
Quote Changa 25-8-2016 12:24 PM
BRT kat sunway itu tambang mahal giler ke dek??

akak ada terbaca curhat pondan mana tah konon nya cost heshe nak pergi kerja kat sunway naik LRT -BRT RM 9 one way gitu??
katanya large portion of the cost adalah tambang BRT itu.

sesiapa tinggal area sana sila sahkan??
Quote dinihari 25-8-2016 12:35 PM
cmf_premierleag replied at 25-8-2016 11:52 AM
yg servis LRT skang pun mcm lahanat
dgn putra lrt, monorel, STAR sume mcm sampah
mohon ceo rapid s ...

Ya...saya setuju....sejak ada penambahan stesen baru ni......org semakin sesak naik lrt..plus sistem yg dah bertukar...setiap hari mau kena sakit jantung kalau naik lrt.......kena berasak2...berhimpit-himpit....

kesian pada pengguna yang dari Ampang or nak ke Ampang...now nak kena tukar tren kat Chan Sow Lin...system baru ni memang sgt x praktikal dan menyusahkan org ramai...kalau system yg lama...ok la sikit....x kisah la kalau bab penambahan stesen baru..but pleasa improve the system....harap2 CEO Rapid turun padang dan tgk sendiri keadaan.....
Quote cmf_premierleag 25-8-2016 12:37 PM
Changa replied at 25-8-2016 12:24 PM
BRT kat sunway itu tambang mahal giler ke dek??

akak ada terbaca curhat pondan mana tah konon nya ...

akak penah try naik BRT dr putra stsn USJ 7 to sunway pyramid
so lps turun jah putra lrt, naik je bRT....dan masa tu tambang dlm rm3.50 (jarak dekat je gak antara stsn BRT USJ 7 - sunway lagoon BRT station)
so gi balik dlm rm7
pastu kene menapak jauh gak dr stsn sunway to pintu masuk sunway pyramid
ingatkan mmg sampai depan2 pintu sunway jah

Quote Changa 25-8-2016 12:39 PM
dinihari replied at 25-8-2016 12:35 PM
Ya...saya setuju....sejak ada penambahan stesen baru ni......org semakin sesak naik lrt..plus sis ...

bab sesak itu iya, namun bab malas nak tukar train ke apa itu masalah attitude customer.you know la kan ummah lokal boleh dapat AIDS or kanser kalau kena berjalan 10 langkah;


Quote Bell 25-8-2016 12:42 PM
dinopower replied at 25-8-2016 12:15 PM
syg gile kot..... tulah tiket mahal tak berbaloi langsung... baik naik kereta je...
stesen bkn m ...

BRT yg problem. Tiket mahal nak mampus. LRT ok.

Quote ultra78 25-8-2016 12:42 PM
Singkat sangat waktu sampai 7 pagi sahaja. Sepatutnya hingga 7:30 pagi. Aku sampai di stesen pun dlm pukul 7 pagi. Nampaknya kena keluar rumah 6 pagi. 50% diskaun tu banyak siot. Lagi jimat daripada ambil smart 7 atau smart 30 plan tu.
Quote Bell 25-8-2016 12:43 PM
Changa replied at 25-8-2016 12:24 PM
BRT kat sunway itu tambang mahal giler ke dek??

akak ada terbaca curhat pondan mana tah konon nya ...

BRT hujung ke hujung RM5.40 sehala. Dua hala dah 10.80!!! belum masuk parking lagi. Mahay weyyy. BRT panjang hanya 5.4km sahaja. 1km=Rm1!!!!

Lihat semua komen(96)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 10:29 AM GMT+8 , Processed in 0.092131 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top