CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Sijil Operasi Udara Rayani Air Dibatalkan - DCA

13-6-2016 02:32 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9039| Komen: 170

Description: Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) membatalkan Sijil Operasi Udara (AOC) bagi Rayani Air selepas melakukan siasatan penuh ke atas pentadbiran dan audit keselamatan operasi syarikat berkenaan.
Oleh : TS LOO







Dalam satu kenyataan sebentar tadi, berikutan hak pembelaan sewaktu siasatan pada 12 Mei 2016 telah diberikan kepada Rayani Air, Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) mengambil keputusan membatalkan Sijil Operasi Udara (AOC) bagi syaarikat terbabit.


Pembatalan itu dilakukan mengikut Peraturan 193, Peraturan Penerbangan Awam 2016 (AOC) milik Rayani Air bernombor 54 selepas melakukan siasatan penuh ke atas pentadbiran dan audit keselamatan operasi syarikat berkenaan.

Sehubungan itu, Rayani Air harus memulangkan AOC kepada Ketua Pengarah DCA dalam tempoh 14 hari dari tarikh notis pembatalan dikeluarkan.


Sementara itu, Mavcom dalam satu kenyataan memberitahu Lesen Perkhidmatan Udara (ASL) Rayani dibatalkan berkuat kuasa Isnin.- CARI Infonet



15

Bagus
23

Marah
13

Terkejut
14

Sedih
10

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (88 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote CrowneGlory 13-6-2016 01:46 PM
kasihan...yg poyo2 aritu interview org nk join rayani air buat apa lps ni...jual anggur kah?
Quote si-buta 13-6-2016 02:07 PM
CrowneGlory replied at 13-6-2016 01:46 PM
kasihan...yg poyo2 aritu interview org nk join rayani air buat apa lps ni...jual anggur kah?

Sedang diinterview oleh orang yang sama poyo gak kot
Quote prettyuglybabe 13-6-2016 02:11 PM
seronok la orang yang mengutuk tu
Quote tobobon 13-6-2016 02:12 PM
iols teringat ummah dulu siap puji bagai ..sekarang?????
Quote krustykrab 13-6-2016 02:16 PM
la....kesiannya...
Quote chinta89 13-6-2016 02:18 PM
satu je nk ckp.. simpati.

so mcmne, boleh beroperasi blk tak masa akan dtg?
Quote MH3703 13-6-2016 02:22 PM
eloklah melingkup bangkrup je keling pariah tu...
Quote Maideen. 13-6-2016 02:26 PM
Mintaki Mod segera tutop thread ni sebab Isle terhina lagi.  

Yang bener,

Lobai Mudah Terhina
Kuala Selangor.
Quote Star_el 13-6-2016 02:28 PM
Sesape tanak bukak thread psl UZAR komen rege tiket berbeza, sbb ada hidden charge.
Pastu baca komen kat bawah, ada org yg tak dpt2 refund lagi from Rayani ni.
Dan AirAsia dulu pernah disaman UK ek?Sbg org yg tak bese travel naik flight, ketinggalannya iols.
Quote Voyagers 13-6-2016 02:30 PM
kejap je hayat rayani air
Quote tentera_laut 13-6-2016 02:33 PM
Star_el replied at 13-6-2016 02:28 PM
Sesape tanak bukak thread psl UZAR komen rege tiket berbeza, sbb ada hidden charge.
Pastu baca kome ...

kena saman dengan australia. sebab ada hidden charge. sana peraturan ketat bab2 paerkan harga
Quote Star_el 13-6-2016 02:35 PM
tentera_laut replied at 13-6-2016 02:33 PM
kena saman dengan australia. sebab ada hidden charge. sana peraturan ketat bab2 paerkan harga

OIC, australia rupanya. Kat sini takpe lak diorang buat gitu, promo beriya2 murah, sekali ada admin fee bagai jadi mahal balik.
Quote MsKathryn 13-6-2016 02:35 PM
Kesian...
Quote famri7 13-6-2016 02:41 PM
Cash lah sis lain kali jgn cakap besar jika guna nama elohik untuk berniaga..ujung2 elohim x restu pon khenzzz..

And ofc ummah ada sexplainasi sendiri untuk konar baring      
Quote dinopower 13-6-2016 02:43 PM
CrowneGlory replied at 13-6-2016 01:46 PM
kasihan...yg poyo2 aritu interview org nk join rayani air buat apa lps ni...jual anggur kah?

siap berlagak lg interviewer tu seme hahah

Quote dinopower 13-6-2016 02:44 PM
famri7 replied at 13-6-2016 02:41 PM
Cash lah sis lain kali jgn cakap besar jika guna nama elohik untuk berniaga..ujung2 elohim x restu p ...

wowww pejuang islam kehulu kehilir... mesti masih blur sapa owner tu kan...
Quote lipstickz 13-6-2016 02:45 PM
Star_el replied at 13-6-2016 02:35 PM
OIC, australia rupanya. Kat sini takpe lak diorang buat gitu, promo beriya2 murah, sekali ada admi ...

AA ni takde la murah pun. Promo je gempak. Tak logik jual seat tapi tak jual luggage, lps tu utk long haul org nak makan jugak. Insurance lagi. Tambah tolak da lebih kurang je dengan airline lain. Nipu je tiket yang murah2 tu kecuali la dalam flight ko taknak makan & ambil insurance. Luggage tetap akan dikira kemudian. Hot seat pun xde la comfortable sangat. Patutnye kat sini pun ada org saman AA ni sebab promo murah tu cam tak logik.
Rayani Air tak sempat naik. Sayang btol management bermasalah.
Quote Changa 13-6-2016 02:45 PM
Voyagers replied at 13-6-2016 02:30 PM
kejap je hayat rayani air

nasib baik akak pernah merasa naik.
dah jadi history pun.
dah boleh cerita kat anak cucu sesok.
sis mampu naik rayani air??
Quote mummy75 13-6-2016 02:46 PM
terfikir plak masa memula company ni apply utk operate x kan la pihak yg berkenaan x check betul2 semua aspek...

Lihat semua komen(170)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 08:44 AM GMT+8 , Processed in 0.102349 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top