CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Rakyat Malaysia Mudah Ditipu, Terpedaya Pelaburan Haram Berjumlah RM500 Juta

8-6-2016 09:46 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 7239| Komen: 45

Description: Berdasarkan statistik bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini, kerugian dialami pelabur kerana terpedaya dengan pelaburan haram itu dianggarkan berjumlah RM500 juta.
Oleh : TS LOO


sumber foto: http://www.bharian.com.my/



Sikap tamak mengakibatkan rakyat Malaysia mudah ditipu? Berdasarkan statistik bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini, kerugian dialami pelabur kerana terpedaya dengan pelaburan haram itu dianggarkan berjumlah RM500 juta.

Menurut Timbalan Pengarah Risikan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Roslan Abd Wahid, kebanyakan mangsa diperdaya melabur dalam pelbagai bentuk pelaburan yang dianjurkan syarikat berkenaan antaranya pelaburan emas, dana, pertukaran mata wang asing dan harga komoditi.

Senarai penuh syarikat dan kumpulan yang disenarai hitam oleh BNM kerana menjalankan aktiviti pelaburan haram boleh diakses di laman web www.bnm.gov.my.- CARI Infonet





sumber : http://www.bharian.com.my/
16

Bagus
4

Marah
5

Terkejut
9

Sedih
12

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (59 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dino 8-6-2016 09:50 AM
mesti most melayu... brp kali nak bgtau... takdenya bleh kaya ngan mudah.... kena usaha....
nak ckp berapa kali daaa...
Quote mummy75 8-6-2016 09:54 AM
sayang wwwooo duit kena tipu dgn org...konon nak lagi kaya tapi terus kayap...x tau la nak kesian atau x
Quote Star_el 8-6-2016 09:55 AM
dino replied at 8-6-2016 09:50 AM
mesti most melayu... brp kali nak bgtau... takdenya bleh kaya ngan mudah.... kena usaha....
nak ckp ...

Kesian kat org2 tua ditipu dgn penunggang agama. Pehtu aku rasa org sama je ntah2 balik2 ditipu dan menipu ni.
Quote dino 8-6-2016 09:56 AM
Star_el replied at 8-6-2016 09:55 AM
Kesian kat org2 tua ditipu dgn penunggang agama. Pehtu aku rasa org sama je ntah2 balik2 ditipu da ...

penipu pakej umrah ka....
khinzir tul perangai..... duit punya psl
Quote si-buta 8-6-2016 09:58 AM
dino replied at 8-6-2016 09:50 AM
mesti most melayu... brp kali nak bgtau... takdenya bleh kaya ngan mudah.... kena usaha....
nak ckp ...

Apake nyanyok.....
Quote mysterio 8-6-2016 10:00 AM
ada juga penganjur yg buka scam baru lepas tutup scam lama. .
undang-undang tak berkesan, mangsa pun senang dapat.
sebab tu lah bisnes MLM ni makin berkembang.
Quote Star_el 8-6-2016 10:02 AM
dino replied at 8-6-2016 09:56 AM
penipu pakej umrah ka....
khinzir tul perangai..... duit punya psl

Yg pelaburan emas ke, bina rumah ke, hujung2 selit sekali pakej umrahla bagai.
Quote dino 8-6-2016 10:03 AM

knp? tokey MLM tone excel ka?
Quote dino 8-6-2016 10:03 AM
Star_el replied at 8-6-2016 10:02 AM
Yg pelaburan emas ke, bina rumah ke, hujung2 selit sekali pakej umrahla bagai.

alfafa tu kan....knp still hidup bebas....
Quote si-buta 8-6-2016 10:06 AM
dino replied at 8-6-2016 10:03 AM
knp? tokey MLM tone excel ka?

Lu pergi makan ubat nyanyok jer .cepat
Quote dino 8-6-2016 10:09 AM
ooo lava marrybrown tukar nama
Quote -electrifying- 8-6-2016 10:22 AM
dino replied at 8-6-2016 09:50 AM
mesti most melayu... brp kali nak bgtau... takdenya bleh kaya ngan mudah.... kena usaha....
nak ckp ...

rezeki depan mata katanya
Quote mummy75 8-6-2016 10:24 AM
dino replied at 8-6-2016 09:56 AM
penipu pakej umrah ka....
khinzir tul perangai..... duit punya psl

abam dino...bab tipu pakej umrah ni ada cerita gak...org tu guna letter head company kitorg...sebab tokey bisnes tu dulu pernah keje dgn opis kitorg...ni kisah lama la tapi ada masuk dlm paper...masa tu pun aku x keje lg kt company skrg ni..sian org2 yg kena tipu...punya la berharap sgt nak g umrah..bab agama gini pun depa tergamak ek nak menipu
Quote dino 8-6-2016 10:25 AM

most kan dpt duit bln2 dlm 3 bln pertama je... lepas tu senyap....
bila takleh rolling duit lg.... mslhnya cikgu2 pun join.... pelaburan MLM pun sama.... mcm gelang ackiok dulu2... kekonon bg tenaga bagai.....
Quote dino 8-6-2016 10:29 AM
mummy75 replied at 8-6-2016 10:24 AM
abam dino...bab tipu pakej umrah ni ada cerita gak...org tu guna letter head company kitorg...seba ...

bab duit.... berlambak manusia bertopeng agama ni.....

Quote dino 8-6-2016 10:29 AM
mummy75 replied at 8-6-2016 10:24 AM
abam dino...bab tipu pakej umrah ni ada cerita gak...org tu guna letter head company kitorg...seba ...

bab duit.... berlambak manusia bertopeng agama ni.....

Quote -electrifying- 8-6-2016 10:34 AM
dino replied at 8-6-2016 10:25 AM
most kan dpt duit bln2 dlm 3 bln pertama je... lepas tu senyap....
bila takleh rolling duit lg... ...

me pon pernah je join skim mcm tu, 2 bulan pertama kasi byk pelaburan, sbb masa tu depa nk kasi org2 ni semua percaya, so mereka akan bg juga pulangan, lepas tu xyahla smbung lgi...
mlm tu hrmjdh, nk pelingkup downline je, penyebab kwn2 ptus shbt, fmily pon xpcye kt kite...
Quote dino 8-6-2016 10:38 AM
-electrifying- replied at 8-6-2016 10:34 AM
me pon pernah je join skim mcm tu, 2 bulan pertama kasi byk pelaburan, sbb masa tu depa nk kasi or ...

ade bdk opis ni... ade kwn pompuan yg die tak rapat tetiba ajak kluar... die pun ala2 berbunga2 la...
rupanya2 nak suh melabur MLM biasa gitu lah...... last year ade duit raya express la... modal rm200 la... apa la.....
nak komen2 lelebih sepupu sendiri
Quote prettyuglybabe 8-6-2016 10:39 AM
kalau dah tamak tu, bukan hanya orang malaysia hanya orang melayu je..
bangsa lain pun banyak tak leh tengok duit..
yang orang tua tu faham la..
pelajaran tinggi mana pun..
lagi-lagi pulak jenis husnuzon manjang..
pantang orang approach terus terpikat..
takut sangat nak merangkak kalau buruk sangka

Lihat semua komen(45)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

5-12-2023 10:52 AM GMT+8 , Processed in 0.041675 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top