CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Siapa Kata Pemadam Biru Untuk Dakwat Pen? Anda Silap

25-5-2016 04:03 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 20684| Komen: 51

Description: Pemadam bahagian biru itu sebenarnya bukan untuk pemadam dakwat pen
Oleh Izzah Abbasy

Ingat balik, adakah anda selalu guna pemadam bahagian biru untuk  memadam dakwat pen di kertas? Pasti jawapannya ya. Betul tak?

Selama ini kita sama-sama silap. Pemadam bahagian biru itu sebenarnya bukan untuk pemadam dakwat pen.

Mesti anda pernah cuba padam dakwat pen dengan pemadam biru di kertas kemudian bahagian itu koyak. Nak tahu apakah sebabnya, teruskan membaca.

Pemadam biru tu sebenarnya digunakan untuk memadam tanda pensel di atas grainy paper. Itulah sebabnya tekstur pemadam tersebut kasar dan kesat berbanding pemadam biasa. Kalau guna pemadam biasa (warna merah) mungkin akan mengambil masa dan tenaga untuk anda memadam sesuatu di atas kertas grainy paper.

Ha, rupanya selama ini salah guna pemadam. Jadi, mulai dari saat ini anda bolehlah berhenti daripada merosakkan buku latihan anda itu. - CARI Infonet




Kredit : Today Up Feet

22

Bagus
13

Marah
18

Terkejut
16

Sedih
26

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (108 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dondangdendang 25-5-2016 04:16 PM
ooo...baru tau
Quote tompie 25-5-2016 04:22 PM
Aku rase pemadam ni pun dah takde jual dah..
Tak pernah plak aku nampak kat kedai masa nak belikan anak2 aku punye stationery..
Ni zaman aku sekolah mmg banyak ahh.. dan memang the general consensus pada zaman tu ialah yang warna biru tu utk padam dakwat pen... Dulu2 mana ade google
Quote chinta89 25-5-2016 04:22 PM
dedolu gegeh sgt padam dakwat pen ngn kaler biru
Quote sabar_sabariah 25-5-2016 04:23 PM
what is grainy paper actually?
btw, aku memang tak suka guna pemadam ni
buat padam tulisan pensel (bahagian merah tu), jadi bertambah kotor
buat padam pen (bahagian biru) koyak kertas plak
lagi, bahagian biru tu kan kasar,
bila bergesel ngan kuku
ngilunya rasa...
Quote Artemesiaa 25-5-2016 04:24 PM
Ooo kesahnya
Quote kikuri 25-5-2016 04:27 PM
oooo... gitu ke... dedulu kat skolah liquick diharamkan so pakai la yang biru tu dok padam dakwat pen... dah abih skolah lama baru taw fungsinya
Quote babypureen 25-5-2016 04:35 PM
dulu kalau silap tulis  (guna pen) pakai pemadam ni...dah bpuluh2x tahun baru tahu kegunaannya...haha
Quote Mary_jane 25-5-2016 04:50 PM
Gigih naw tenyeh sampai bocor kertas dibuatnya.
Quote Loloq89 25-5-2016 04:51 PM
terasa bodo pulak ..hehe
Quote Aneem 25-5-2016 05:19 PM
Aku dulu balas tulis balik tulisan pen yg silap tu dengan pensel..
Lepas tu padam pakai pemadam pensil..
Peratus bersih 80 %...
Gigih tak?
Quote UmbrellaCorps 25-5-2016 06:12 PM
sabar_sabariah replied at 25-5-2016 04:23 PM
what is grainy paper actually?
btw, aku memang tak suka guna pemadam ni
buat padam tulisan pensel  ...

Grainy paper tu kertas yg ada texture & contour, macam conqueror paper.. selalunya colour pastel dan org guna buat letterhead..
Quote bianglala 25-5-2016 06:19 PM
dulu tak suka guna sebab nanti koyak. guna liquid pun kadang comot.

k̶a̶l̶a̶u̶ ̶s̶i̶l̶a̶p̶ ̶t̶u̶l̶i̶s̶ ̶g̶a̶r̶i̶s̶ ̶j̶e̶ ̶m̶a̶c̶a̶m̶ ̶n̶i̶
Quote ladybird_ 25-5-2016 06:31 PM
kikuri replied at 25-5-2016 04:27 PM
oooo... gitu ke... dedulu kat skolah liquick diharamkan so pakai la yang biru tu dok padam dakwat pe ...

hahaha tergelak plak teringat kisah zmn sekolah.. samalah liquid haram kat sekolah dulu.. so gigih la padam slow2 guna pemadam biru ni.. takut trkoyak kertas
Quote AbukRokok 25-5-2016 06:45 PM
ini baru pemadam... belum kira lagi yg tertipu hari hari dengan viral video di facebook
Quote hungryhenry 25-5-2016 08:14 PM
Ya ampunn

Zaman2 sekolah dulu wajib ade 2 pemadam dalam pensil box. Satu putih utk pensil and satu lagi biru utk pen. Sedekad aku tertipu
Quote red_cattleya 25-5-2016 10:39 PM
oh yeke. dah tak jumpa dah pemadam mcm neh. zaman aku sekolah dulu, pakai pemadam hitam besar tu kira kaya lah. Haha
Quote sambaldurian 25-5-2016 11:37 PM
La yeke.patut xpnh terpadam, lg koyak adalah ak guna. Sape la yg pndai2 meng' viral' pemadam pen ni
Quote Esmiria 26-5-2016 07:10 AM
hmmmm...aku guna liquid paper
Quote EvieWanKenobi 26-5-2016 07:21 AM
ye ye aje percaya ink rubber
adalah pemadam pen..

Lihat semua komen(51)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 05:42 PM GMT+8 , Processed in 0.080522 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top