CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

DBKL Kaji Kesesuaian Sistem Saliran Elak Banjir Kilat

14-5-2016 12:06 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 4167| Komen: 23

Description: "Banjir kilat ini berpunca daripada taburan hujan yang tinggi
oleh Adib ZA

Susulan insiden banjir kilat yang menjadi viral di media sosial baru-baru ini, DBKL akan mengkaji kesesuaian sistem saliran sedia ada.

Ini bagi mengelakkan kejadian banjir kilat pada masa depan, memetik laporan Bernama.

Pengarah Eksekutif Pembangunan Sosio-Ekonomi DBKL, Datuk Mohd Sauffi Muhamad berkata ini berikutan hujan lebat selama dua jam semalam di ibu negara mengakibatkan beberapa kawasan termasuk Jalan Tuanku Abdul Halim, Jalan Bangsar, Jalan Pantai Baru dan Jalan Pudu mengalami banjir kilat.

"Banjir kilat ini berpunca daripada taburan hujan yang tinggi sebanyak 106.5 milimeter iaitu tiga kali ganda berbanding taburan hujan biasa, yang merupakan taburan hujan tertinggi bagi tahun ini," katanya.

Bagi membantu warga Kuala Lumpur menghadapi kemungkinan banjir kilat, DBKL akan menempatkan 59 anggota Unit Trafik Jabatan Penguatkuasaan di semua lokasi hotspot banjir di sekitar ibu negara. - CARI Infonet



Sumber: Bernama

Foto Ihsan Bernama


22

Bagus
12

Marah
9

Terkejut
15

Sedih
11

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (90 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chaintea 14-5-2016 12:25 PM
dah luluskan lesen tarah bukit
tebang hutan
kambus lombong

pehtu banjir kilat..coz kwsn tadahan air dh xde
air dah tatau nk g mana


baru nk siasat sistem saliiran?
i bet korang mesti buat analisa sebelum lulus sumer projek ni dulu kan..
ke salah baca data?
Quote dizzek 14-5-2016 12:29 PM
Rata2 parlimen kl dimonopoli cina DAP

Tapi satu pun tak boleh pakai

Tetap juga tuding jari ke pusat
Quote bluehedgehog 14-5-2016 12:30 PM
dizzek replied at 14-5-2016 12:29 PM
Rata2 parlimen kl dimonopoli cina DAP

Tapi satu pun tak boleh pakai

bodohnya
sikit2 cina dap


Quote dizzek 14-5-2016 12:32 PM
Lu undi cina DAP

Selupa lu undi topekong saja

Apa pun tak boleh bikin
Sumua pun halap gomen pusat sama DBKL
Quote zeed 14-5-2016 12:51 PM
Baru nk study?
Quote dino 14-5-2016 12:52 PM
bluehedgehog replied at 14-5-2016 12:30 PM
bodohnya
sikit2 cina dap

ni nazak ni tetiba dap ngok gile...
tgk la isu gak.. tak agak2    
Quote dizzek 14-5-2016 01:00 PM
dino replied at 14-5-2016 12:52 PM
ni nazak ni tetiba dap ngok gile...
tgk la isu gak.. tak agak2

Tak boleh main blame game sepihak je dino

Sejak malaysia ni wujud kerusi2 parlimen di kuala lumpur dimonopoli cina DAP

Peranan wakil rakyat nak letak mana kalo semua salahkan pihak lain?
Quote bluehedgehog 14-5-2016 01:15 PM
dizzek replied at 14-5-2016 01:00 PM
Tak boleh main blame game sepihak je dino

Sejak malaysia ni wujud kerusi2 parlimen di kuala lum ...


ni je solat harian ko:
dap dap dap dap
dap dap dap dap
dap dap dap dap
dap dap dap dap
dap dap dap dap


Quote dizzek 14-5-2016 01:18 PM
bluehedgehog replied at 14-5-2016 01:15 PM
ni je solat harian ko:
dap dap dap dap
dap dap dap dap

Baru you nampak cina DAP ada di mana2 perkara yang bermasalah di malaysia ni
Quote bit 14-5-2016 01:29 PM
Bodohnya macai, DAP ke lulus projek kat KL? diorang mp je noks, setakat boleh bising dlm dewan mcm makcik johara tu je...
Quote airfilterkotor 14-5-2016 04:56 PM
chaintea replied at 14-5-2016 12:25 PM
dah luluskan lesen tarah bukit
tebang hutan
kambus lombong

Setiap apa-apa pembangunan baharu, at least 30% mesti kekal kawasan hijau (termasuk laa lanskap kejur).
Macam hang cakap tu laa, dulu 100% satu ekar penuh dengan pokok asal.
Pastu tarah tanah pokok bikin bangunan tinggalkan 30% jer kawasan hijau.
70% kawasan bukan hijau tu rata-rata air hujannya (dari salur hujan bangunan) masuk longkang-parit-sungai.

Kalau ada 1000 ekar tanah dlm KL macam tu, tak ker banjir namanya.

Ohh... kami sedang mengkaji. Yup, mengkaji.

Quote anony-mous 14-5-2016 10:11 PM
Mentang2 la kita xboleh kira tadahan air byk mana, dan2 ckp taburan pling byk
Quote pyropura 14-5-2016 11:49 PM
dizzek replied at 14-5-2016 12:29 PM
Rata2 parlimen kl dimonopoli cina DAP

Tapi satu pun tak boleh pakai

...YA AMPUN, MAKIN BONGOK KAU...  
Quote red_cattleya 15-5-2016 06:50 AM
deme tak sangka letew boleh banjir
Quote ctaz 15-5-2016 07:26 AM
banjir pun nak menyalak salah DAP....
apa lahanat punya otak ko macai....
Quote afheyz 15-5-2016 07:40 AM
Hujung2 salah dap
Quote ultra78 15-5-2016 08:15 AM
Kan sejak azali lagi dah tahu Malaysia ni iklim tropika hujan lebat, sepatutnya sistem saliran kenalah mantap. Kena boleh support 10x taburan hujan pada waktu biasa. Pembangunan makin banyak tapi longkang dan sungai sebesar itulah jugak. Once sesuatu kawasan tu dibangunkan, air akan lebih cepat mengalir turun ke kawasan rendah.
Quote pyropura 15-5-2016 03:36 PM
..cara halus malu2 nak cakap SMART tunnel tu dah jadi SEMAK ka...
Quote bluehedgehog 15-5-2016 03:39 PM
Banjir kl ni aktiviti tahunan dgn skrip yg sama sejak merdeka

Lihat semua komen(23)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 07:06 PM GMT+8 , Processed in 0.337841 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top