CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Laksa Sarawak - Mi Kari Ala Pan Borneo Yang Unik

15-4-2016 02:25 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9150| Komen: 4

Description: Resepi Laksa Sarawak mempunyai ciri yang lebih kurang sama dengan mi kari. Selain hidangan utama pada musim perayaan, ia juga menjadi pilihan utama di restoran sebagai sarapan.


Oleh : TS LOO



Resepi Laksa Sarawak mempunyai ciri yang lebih kurang sama dengan mi kari. Selain hidangan utama pada musim perayaan, ia juga menjadi pilihan utama di restoran sebagai sarapan.



Bahan-bahan : 
4 sudu besar minyak
1.6 liter air rebusan ayam dan udang
3 sudu besar pes rempah Laksa Sarawak
400 ml santan ( 1 kelapa)
Garam & gula secukup rasa



Bahan A (Dikisar) :

40 gm bawang putih 
20 gm lengkuas
20 gm halia
2 batang serai 
1 biji bawang besar


Rempah laksa ( kisar jadi pes) : 
7 biji bawang merah 
3 ulas bawang puith
3 biji buah keras
8-10 tangkai cili kering- dibuang biji & direndam
2 sm lengkuas
2 batang serai
1 sm kiub belacan
1/2 cawan kacang tanah (digoreng kering & ditumbuk)
1/2 cawan bijan               (digoreng kering & ditumbuk)



Bahan sampingan :
600 gm bihun - dicelur
1/2 ekor ayam - direbus & siat isi 
400 gm udang - dicelur & kupas
100 gm tauge - dicelur
1 biji timun - dihiris memanjang
6-7 biji limau kasturi - dibelah 2
1 pokok daun ketumbar - dihiris 
5 biji telur - digoreng dadar & hiris


Cara membuat :
1. Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga wangi.
2. Masukkan air rebusan, pes rempah, santan, garam serta gula secukup rasa.
3. Kacau sehingga mendidih kemudian pertahankan api dan renihkan sehingga terbit minyak.
4. Sajikan dengan bihun dan semua bahan sampingan.



Laksa Sarawak juga turut mudah didapati di negeri-negeri jiran seperti Sabah dan Brunei Darussalam. Hasilnya mungkin menyebabkan sesetengah untuk mempercayai bahawa terdapat resipi laksa yang berbeza dari Sabah dan Brunei, yang sebenarnya serupa dengan laksa Sarawak.- CARI Infonet




sumber info : http://resepibonda.com/resepi-laksa-sarawak/

9

Bagus
12

Marah
7

Terkejut
9

Sedih
6

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (50 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote fish 15-4-2016 02:47 PM
wah sedapnya nampak... boleh try ni
tp bukan ada yg rasa mcm herba2 akar kayu sikit ke?
atau tu laksa lain
Quote @inardni 15-4-2016 06:34 PM
My favorite ni...pes hj manan gak sedap
Quote chazey 17-4-2016 10:54 AM
fish replied at 15-4-2016 02:47 PM
wah sedapnya nampak... boleh try ni
tp bukan ada yg rasa mcm herba2 akar kayu sikit ke?
atau tu la ...

Rasa herba akar kayu tu obviously seller tu fail masak autentik Sarawak laksa.

Rasa laksa Sarawak sebenar adalah pedas, lemak dan herby.
Quote biskutsusu 20-4-2016 03:57 PM
dulu selalu makan laksa sarawak kat laksa shack
bila laksa shack dah tade
i dah tak jumpa dah
mana nak carik tah..

Lihat semua komen(4)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 07:43 AM GMT+8 , Processed in 0.203358 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top