CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

100 Bot & Kapal China Ceroboh Perairan Negara

26-3-2016 01:57 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 8552| Komen: 37

Description: Kira-kira 100 bot dan kapal dari China dikesan menceroboh perairan negara
Oleh Adib ZAKemaskini

Berikutn pencerobohan 100 bot dan kapal dari China,TLDM telah menghantar 2 buah kapal perang dan 3 buah kapal dari APMM.


Sebelum ini, kira-kira 100 bot dan kapal dari China dikesan menceroboh perairan negara dekat Beting Patinggi Ali di Laut Cina Selatan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim.

Beliau berkata ekoran pencerobohan itu kerajaan telah mengerahkan aset Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) untuk memantau keadaan di kawasan itu.

"Kita telah kerahkan tiga buah kapal APMM, dua sudah bergerak, aset Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) juga ada di sana. Kapal (pesawat) Bombadier telah terbang membuat tinjauan di kawasan itu tadi dan mendapati terdapat sekumpulan nelayan China berada di sana.

Ia satu jumlah yang agak besar dan kapal kita dijangka sampai pada malam ini," katanya.

Beliau berkata tindakan penguatkuasaan undang-undang akan diambil jika kapal-kapal berkenaan dikesan memasuki zon ekonomi ekslusif negara. - CARI Infonet


Sumber: Bernama
4

Bagus
5

Marah
10

Terkejut
9

Sedih
12

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (53 people)

 • Lawak

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Marah

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Bosan

  Anonymity

 • Terkejut

  Anonymity

 • Terkejut

  Anonymity

 • Terkejut

  Anonymity

 • Bagus

  Anonymity

 • Bagus

  Anonymity

 • Bagus

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Sedih

  Anonymity

 • Marah

  Anonymity

 • Lawak

  Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zjen 25-3-2016 05:57 AM
bukan ke dah lama mengadakan latihan dua hala .... x kira tentera prc ke amerika,   dah lama kasi dorg mendarat di Sabah,  bukan ke ?
Quote si_buta 25-3-2016 07:42 AM
Bodoh. Sebarang negara boleh tumpang lalu  perairan negara lain. Itu undang undang antarabangsa
Quote ultra78 25-3-2016 07:58 AM
Isu lama yg tak selesai. Dasar negara tak cukup tanah

http://www.bharian.com.my/node/95274


AHAD, 8 NOVEMBER 2015 @ 8:06 AM
Pertahan kedaulatan Beting Patinggi Ali


PADA pertengahan 2009, editor dan jurugambar majalah Chinese National Geography menjelajah dan mengambil gambar di kawasan Gugusan Beting Patinggi Ali. Tujuan mereka bukan sahaja untuk menulis dan mengambil gambar mengenai kekayaan dan kehidupan di dasar laut, malah memacakkan tanda kedaulatan kawasan itu pada 1 Mei 2009.

Bagi China, Shan Zhiqiang, Wu Lixin and Ma Hongjie sudah bertindak patriotik serta berjaya menyiapkan laporan terperinci, sesudah menjelajah kawasan terpencil penuh misteri itu.

Penjelajahan itu memungkinkan mereka menerbitkan beberapa laporan dalam keluaran khas majalah 600 halaman itu, pada Oktober 2010. Berdasarkan gambar disiarkan, kawasan itu memang cantik, setanding kecantikan kawasan batu karang lain di dunia.

Kini, nelayan laut di Miri dikatakan semakin takut mendekati kawasan perairan gugusan terbabit kerana ancaman dan ugutan kapal pengawal pantai negara China sejak Mei lalu. Pengawal pantai dari China sentiasa berlegar dan memantau pergerakan nelayan kita di sekitar Beting Patinggi Ali.

Sebenarnya, kapal asing terbabit mengawal kawasan itu sejak tiga tahun lalu. Setiap kali nelayan Sarawak hampiri kawasan itu, mereka pasti dihalau dan diugut pengawal pantai China.

Pusat tangkapan ikan popular

Kawasan itu juga adalah pusat tangkapan popular nelayan asing dari Vietnam dan Thailand, tetapi kini dikuasai nelayan China. Kita tidak boleh biarkan China bersultan di mata dan beraja di hati. Sebagai negara berdaulat, kita perlu tunjukkan kita juga ada maruah.

Walhal, selama ini Beting Patinggi Ali milik kita kerana berada dalam perairan Malaysia. Bagi mereka yang arif mengenai sejarah Sarawak, Datuk Patinggi Ali adalah pemimpin masyarakat Melayu di Sarawak pada awal abad ke-19. Beliau menentang kerajaan Brunei ketika pemerintahan Pengiran Mahkota dan Raja Muda Hashim antara 1837-1840.

James Brooke melantik beliau sebagai ketua masyarakat Melayu pada 1841 dan begitu berjasa dalam mempertahankan pemerintahannya. Beting berkenaan diberi sempena nama pemimpin terbilang itu.

Apakah tujuan kehadiran kapal China itu di kawasan terbabit? Adakah ia sengaja dilakukan sebagai tindakan menguji atau sebagai tindakan provokatif? Mungkinkah keindahan dan kecantikan kawasan itu antara punca China mahu menceroboh dan menuntutnya? Atau kekayaan kawasan ini dari segi sumber minyak dan gas asli serta pelbagai jenis ikan menjadi punca ketamakan dan kerakusannya?

Sebagai kuasa besar, China tidak boleh amalkan prinsip, tujuan menghalalkan cara dengan bertindak sesuka hati terhadap negara kecil seperti Malaysia. Tidak masuk akal untuk China berbuat demikian kerana kawasan terletak 80 batu nautika dari Tanjung Baram, Sarawak itu berada di dalam kawasan Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) Malaysia, berdasarkan peruntukan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Undang-Undang Laut 1982 (UNCLOS 1982).

Peruntukan UNCLOS 1982 menyebut negara berpantai seperti dijelaskan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, berhak menuntut kawasan EEZ dan pelantar benua sehingga 200 batu nautika.

2,000 kilometer dari China

Beting itu terletak sekitar 2,000 kilometer dari Tanah Besar China. Justeru, tiada sebab bagi China menghalau dan menghalang nelayan kita daripada menangkap ikan di kawasan terbabit.

Lagipun, ia bukan kawasan 'tuntutan bertindih' antara Malaysia dengan negara lain. Dalam memori kolektif masyarakat Sarawak, terutama di Miri, Beting Patinggi Ali, berada dalam perairan Sarawak dan menjadi hak milik mutlak negara ini.

Tetapi, dengan perkembangan di Laut China Selatan dan tindakan agresif dilakukan China untuk menuntut kawasan yang begitu luas kebelakangan ini, sehingga mencetuskan konflik dengan Filipina, Vietnam dan Jepun, maka ia bukan sesuatu yang mengejutkan.

Apakah yang perlu dilakukan Malaysia untuk mempertahankan beting berkenaan?

Meskipun sedar akan sensitiviti isu terbabit, kita faham, betapa penting ia ditangani dengan bijaksana dan rasional berlandaskan undang-undang sedia ada supaya tidak menjejaskan hubungan diplomatik dan perniagaan dengan China serta menimbulkan konflik tajam sehingga merugikan banyak pihak.

Sebagai tanda ia milik kita, kerajaan perlu pacak Jalur Gemilang di pulau itu. Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dengan Tentera Laut Diraja Malaysia perlu terus meronda, memantau dan mengawasi kawasan itu supaya kapal pengawal China tidak menceroboh dan seterusnya menuntut pulau itu sebagai hak milik mereka.

Kita perlu terus menghantar nota bantahan diplomatik supaya ia tidak terlepas daripada genggaman kita. Pastikan kedaulatan Beting Datuk Patinggi Ali tidak diceroboh dan terus dipelihara.

Penulis ialah Pensyarah di Universiti Malaysia Sarawak

Quote si_buta 25-3-2016 08:22 AM
ultra78 replied at 25-3-2016 07:58 AM
Isu lama yg tak selesai. Dasar negara tak cukup tanah

http://www.bharian.com.my/node/95274

Khayalan pensyarah universiti pun mau heboh ka ? Hanya kenyataan rasmi pegawai tinggi tentera atau menteri yang relevan baru boleh caya la
Quote si_buta 25-3-2016 08:25 AM
Kapal cina itu sendiri pun sentiasa diawasi kapal TLDM di situ. Macam mana nak kacau nelayan malaysia ? Bangang betul kaki khayal sekor sekor
Quote keys 26-3-2016 08:24 PM
Menteri Pertahanan buat apa?
Quote keys 26-3-2016 08:24 PM
China ni adek beradek Israel
Quote Skuau 26-3-2016 08:38 PM
Bawa ke tribunel antarabangsa...
Quote jetrofa 26-3-2016 08:58 PM
Greed = China PRC

new meaning of greed..
.
Quote cmf_WonBin 26-3-2016 10:05 PM
Menteri Pertahanan HARUS MELETAK JAWATAN jika gagal mendaulatkan Beting Patinggi Ali
Quote turboturtle 26-3-2016 10:12 PM
Benda ni dah lama lah..bertahun2 dah...2.6 biliun je penting, kedaulatan negara xpenting, benda mcm ni rakyat & politician bukan ambik kisah sgt pun...
Quote yusryimran 26-3-2016 10:14 PM
keys replied at 26-3-2016 08:24 PM
Menteri Pertahanan buat apa?

hakak tlg jawabkan boleh... "kak Sham" bz dengan anak hekan uols
Quote tongkatwaran75 26-3-2016 10:43 PM
Edited by tongkatwaran75 at 26-3-2016 11:21 PM

Pulau Batu Putih dgn singapura pun ngalah...
apa lagi China...


Quote revoc 26-3-2016 10:49 PM
si_buta replied at 25-3-2016 08:25 AM
Kapal cina itu sendiri pun sentiasa diawasi kapal TLDM di situ. Macam mana nak kacau nelayan malaysi ...

betol ker nih???


abis,lau bole lalu teritori negara orang,bole seludup barang,curi ikan,bole buat "deal" tengah laut...............klau nk port ke pe(dh memang dekat ngan pantai),seludup orang???

knapa serang nelayan vietnam ,nelayan cina cam tu??bia je lah

klau sume kapal bole lalu perairan antarabangsa,aku paham lah
pencerahan mohon
Quote revoc 26-3-2016 10:51 PM
smpai bila la nk jdi cmni

ngan indon kite brani bising

pasnih,sabah lak hilangg??aritu batu putih

klau ilang seinci pun tanah,baek serah kuala lumpur terus,x dek beza

Quote dcruins 26-3-2016 10:58 PM
China nak provoke M'sia sampai nak hantar 100+++ kapal nelayan, macam laaa M'sia ni negara besar berpopulasi ratusan juta, kecohhhh......

Indon dia hantar berapa bijik jerrr dah kecoh kesurupan.....
Quote si_buta 26-3-2016 11:38 PM
revoc replied at 26-3-2016 10:51 PM
smpai bila la nk jdi cmni

ngan indon kite brani bising

Apa ko merengek ni nyok ?
Quote si_buta 26-3-2016 11:41 PM
Mana ada bahalol nak tangkap ikan di tempat yang sama dengan 99 bot lain ? Setakat ummah ayam tumpang lalu pun ponen ponen singapura dan malaysia dah melatah kat sini
Quote si_buta 26-3-2016 11:41 PM

Pergi makan ubat nyanyok cepat

Lihat semua komen(37)


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

1-12-2023 03:09 PM GMT+8 , Processed in 0.051979 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top