CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Ong Pink Ki Pun Pandai Tulis Jawi, Kita?

6-2-2016 06:33 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 7536| Komen: 41

Description: Seorang warga emas berbangsa Cina, Ong Pink Ki, 75, berkata, dia sentiasa menerima kunjungan jiran berbangsa Melayu

Oleh : Dean BZ


Seorang warga emas berbangsa Cina, Ong Pink Ki, 75, berkata, dia sentiasa menerima kunjungan jiran berbangsa Melayu di rumahnya dihari biasa dan setiap kali perayaan Tahun Baru Cina.

Memetik dari laporan hmetro, Ong Pink Ki hanya menyambut Tahun Baru Cina secara sederhana berikutan faktor usia dan anak-anak yang tinggal berasingan. Namun perayaan tetap meriah dengan kunjungan jiran Melayu.

“Faktor agama dan bangsa bukan halangan kepada kami hidup harmoni di sini.


“Tak kira Tahun Baru Cina atau Hari Raya Puasa, kami menyambut perayaan masing-masing dengan meriah di kampung ini.


“Kami bergaul dengan akrab walaupun berlainan agama dan budaya hingga saya sendiri mampu menulis dan membaca tulisan Jawi.

“Mungkin sudah tujuh generasi masyarakat Cina bertapak di kampung ini dan kehidupan kami tidak ubah seperti masyarakat Melayu,” katanya yang lebih dikenali dengan panggilan ‘Pok Ki’ dalam kalangan penduduk kampung.

Menurutnya, biasanya biskut dan air kotak menjadi hidangan kepada masyarakat Melayu yang bertandang ke rumahnya kerana sensitiviti juga perlu dijaga selain menghormati agama masing-masing. 

Difahamkan, Pok Ki merupakan penduduk berketurunan Tionghua yang tinggal di Kampung Tiruk, Marang, Kuala Terengganu. - CARI Infonet.





Sumber - Hmetro
4

Bagus
2

Marah
8

Terkejut
8

Sedih
5

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (33 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote 4everMore 6-2-2016 06:55 AM
Sy rs ramai je yg boleh bc dan tulis jawi.
Quote keraskhejong 6-2-2016 07:37 AM
tbaik namanya...pingki
Quote airfilterkotor 6-2-2016 08:12 AM
Alaa... orang cina tulis jawi pun nak eran kaa.

Aku lagi heran,
lahir kat mesia,
menaku anak mesia,
sekolah kat mesia,
makan berak canggung kat mesia tapi,



.... cakap bahasa kebangsaan bersepah.
Bangla 3 tahun di mesia pun indah jer perbendaharaan kata.
Quote saladin780 6-2-2016 09:12 AM
Comelnya nama dia.. Pinky
Quote esteryen 6-2-2016 09:38 AM
Pinkkyyy
Quote esteryen 6-2-2016 09:45 AM
airfilterkotor replied at 6-2-2016 08:12 AM
Alaa... orang cina tulis jawi pun nak eran kaa.

Aku lagi heran,

Yg ni i setuju..

Some of my friends bila see me update my status kat FB..adalah mixture english+malay siap PM me n asked..ehh kenapa u tulis BM??
i pun ??? hmmm??? salah ke?? hahahas xD

Sama juga bila miahahahas ada yg terkejutzz cainiiss in gossip forum about artists..haizz..ni kan Msia..mereka tu artist Msia..kenapa nak terkejutzz??

Quote esteryen 6-2-2016 09:49 AM
Ramai je cainisss yg x reti mandarin/cantonese..

Selalu kena "tegur" with my frens..but okay le..i still know how to write my name in mandarin
Yg lain2..kita guna Apps to translate je
Quote saladin780 6-2-2016 09:58 AM
esteryen replied at 6-2-2016 09:49 AM
Ramai je cainisss yg x reti mandarin/cantonese..

Selalu kena "tegur" with my frens..but oka ...

Oo u chinese ke?
Gong xi fa cai d ucapkan
Quote airfilterkotor 6-2-2016 10:06 AM
esteryen replied at 6-2-2016 09:49 AM
Ramai je cainisss yg x reti mandarin/cantonese..

Selalu kena "tegur" with my frens..but oka ...

Hahahaaa...

Ekceli, speakering in bahasa is a must laa.

Waktu sekolah menengah dulu, penah jumpa 2 chinese student dalam bas...
cakap melayu sesama sendiri.

Paling kagum adalah, dorang cakap sebijik sebijik macam dalam buku bahasa malaysia darjah 6.
Ada brader melayu duduk belakang dia melopong kejap. Speakering bahasa melayu baku wehh.
Serius aku kagum dengan budak 2 orang tu.
Harap2 dorang sekarang dah sukses laa dalam pekerjaan atau perniagaan.

Quote airfilterkotor 6-2-2016 10:07 AM
esteryen replied at 6-2-2016 09:45 AM
Yg ni i setuju..

Some of my friends bila see me update my status kat FB..adalah mixture english ...

Cuba guna bahasa urdu (translate google laa) agak2 kawan semua melopong tak?
Quote esteryen 6-2-2016 10:07 AM
saladin780 replied at 6-2-2016 09:58 AM
Oo u chinese ke?
Gong xi fa cai d ucapkan

TimaKasihhh xD

HappyHoliday to you ya!!!
Quote esteryen 6-2-2016 10:11 AM
airfilterkotor replied at 6-2-2016 10:06 AM
Hahahaaa...

Ekceli, speakering in bahasa is a must laa.

Hehehehe..

Me and my whole famili mmg most of the time kita speaking in bahasa XD
my hubby the worst..nama in mandarin pun dia x reti nak tulis..hahahas..

and dulu2 bila i naik teksi..sure pakcik teksi akan tanya..u ni cainisss ke?? takde slang cainniss xD
actually ramai je cainiss yg x reti mandarin/cantonese lagi2 yg from kelantan..hmppphhh slang mereka mmg sebijik malay xD
Quote esteryen 6-2-2016 10:17 AM
airfilterkotor replied at 6-2-2016 10:07 AM
Cuba guna bahasa urdu (translate google laa) agak2 kawan semua melopong tak?

For me kan..i kira okay le tu..sbb dulu minat cerita Taiwan MeteorGarden tu so gi belajar mandarin..so bila others chitchat in mandarin..xlaju lah..kalau laju mmg xfaham..hahahas..i okay lagi..

Pastu terjebak pula ngan drama HongKong yg speaking cantonese..itupun mesti beli yg ada subtitle.. xD

Yg hakka..fukkien n adoii byk lagi dialect lain2..i mmg isshh ishhh ishhh..
Quote airfilterkotor 6-2-2016 10:17 AM
esteryen replied at 6-2-2016 10:11 AM
Hehehehe..

Me and my whole famili mmg most of the time kita speaking in bahasa XD

Ooo... dah kawin..................







Ingatkan masih kosong lagi.

Anyway, Selamat Hari Raya Cina untuk awak. Gong Xi Faa Caaaaiii.
Quote esteryen 6-2-2016 10:20 AM
airfilterkotor replied at 6-2-2016 10:17 AM
Ooo... dah kawin..................



Thanks ya..

Happy Holiday to you n famili ya!!! ;)
Quote muraicomey 6-2-2016 10:38 AM
Sebelum ni akak dah cakap cina dan melayu dikampung tidak rasis..di kampung akak cina cakap melayu loghat negeri lagi..lepak sama2 kedai kopi perkara biasa..budak2 cina main bola buat satu team kampung dengan budak melayu..
Quote mommymonster82 6-2-2016 10:53 AM
muraicomey replied at 6-2-2016 10:38 AM
Sebelum ni akak dah cakap cina dan melayu dikampung tidak rasis..di kampung akak cina cakap melayu l ...

Betul sgt2 murai.... kt kl ni yg semcm berlagaknya...
Quote highcastle 6-2-2016 11:01 AM
airfilterkotor replied at 6-2-2016 10:06 AM
Hahahaaa...

Ekceli, speakering in bahasa is a must laa.

Soalnya bro, kekadang melayu sendiri taknak mendidik dia orang. Bila pegi kedai cina mesti nak cakap "Apek, lu ada jual belas tak?" susah bebeno ke kita nak cakap "Pakcik, ada jual beras tak?".. Baik dlm politik pun sama, semata2 takut ilang undi x berani nak buah sekolah satu aliran.
Quote sukacactus 6-2-2016 11:02 AM
Xde masalah pun aku boleh tulis & baca jawi
Ank2 boleh baca jawi tp menulis tu merangkak 2 skit

Eh xde sapa2 ke buka thread earthquake kat taiwan tu
Bangunan tumbang abis...dah la nak raya...kesian

Lihat semua komen(41)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 06:41 AM GMT+8 , Processed in 0.091991 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top