CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Kerajaan Cadang Wajibkan Pengasingan Troli, Kaunter Halal-Haram

20-1-2016 09:50 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 7988| Komen: 101

Description: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK) bercadang untuk menetapkan peraturan pengasingan troli bagi barangan halal dan haram di pasaraya.
Oleh Adib ZA

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK) bercadang untuk menetapkan peraturan pengasingan troli bagi barangan halal dan haram di pasaraya.


Ia merupakan cadangan untuk syarat permohonan lesen perniagaan pada masa akan datang. 

"Buat masa ini belum ada lagi mandatori mewajibkan pengasingan troli tapi kementerian menggalakkan penguasaha pasar raya membudayakan usaha itu kerana kita percaya 'self compliance' ini akan membuka mata pihak lain untuk mengikuti langkah ini.

"Tapi satu masa kelak sekiranya 'self compliance' ini tak dapat dilaksanakan maka kerajaan tidak ada pilihan lain untuk menetapkan garis panduan pengasingan troli untuk memastikan pengguna Islam lebih selesa dan yakin untuk membuat pembelian," kata Ketua Setiausaha KPDNKK Datuk Seri Alias Ahmad.- CARI Infonet


Baca selanjutnya: Bernama


Gambar hiasan (Carian google)

16

Bagus
18

Marah
13

Terkejut
23

Sedih
19

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (108 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ifanonline 20-1-2016 07:29 AM
bagus cadangan, i do not want my troli to be dirtied by haram products or animals
Quote putehkundor 20-1-2016 07:42 AM
Alahai...rumitnya hidup melayu sunni ni.
Semua benda simple dirumitkan.
Benda basic ajaran islam yg lain diketepikan tak apa...yg penting semua perkhidmatan, kemudahan haruslah syariah compliance gitew
Quote ultra78 20-1-2016 07:46 AM
Mohon rokok pun dijual di kaunter haram

Quote polaris_girlz 20-1-2016 07:47 AM
NSK ada jual produk x halal ke???
ada jual daging babi ke???
ke produk x halal dlm tin???
Quote MeghanK 20-1-2016 07:49 AM
tesco bukan ada kaunter utk non halal product ke tapi nak asing troli tu over sgt lah..orang dah pegi ke bulan, ummah meleis duk bz pikir troli halal haram
Quote Simunggu 20-1-2016 07:49 AM
ok lah tu...sekurang kurangnya dapat lah pisahkan yg haram dan yg halal....yg haram dlm bakul merah, letakLGE, LKS, Rapiji, DAP, PKR....bakul halal letak lah yg patut...
Quote bluehedgehog 20-1-2016 08:34 AM
ifanonline replied at 20-1-2016 07:29 AM
bagus cadangan, i do not want my troli to be dirtied by haram products or animals

klau yg bukan mahram sma2 tolak troli..nk pilih yg mana ea?
Quote Emperor95 20-1-2016 08:42 AM
inilah jadinya bila ada bangsa tidak tahu menghormati bangsa lain.
Quote bluehedgehog 20-1-2016 08:47 AM
Emperor95 replied at 20-1-2016 08:42 AM
inilah jadinya bila ada bangsa tidak tahu menghormati bangsa lain.

ambil gmbr dan tepak di seluruh bangunan/jalan je ibu anjing bawa anak anjing
denda dan harras in smart way
Quote ajinomotonosuga 20-1-2016 09:01 AM
ifanonline replied at 20-1-2016 07:29 AM
bagus cadangan, i do not want my troli to be dirtied by haram products or animals

Pasal nk naikkan kos lagi

Yg haram.haram di makan

Klo tersentuh bukan najis, lai pun depa berbalut

Sampai troli berasingan, lepas tu tgk wayang berasingan, naik bas berasingan tokleh dok sebelah cina kapir pasal dia bawak kepala.babi

Dia suh ko.makan babi ke?

Kenapa tk asing kan yg jelas haram cam arak?


Kapir pandai buat liquor shop, takde tempat buleh juei arak selain premis tertentu

Tapi negara islam cam mesia pasal tak ikut?

Tiap cuti pi lancong negara kapir sonok sonok ngan pamili pasal TAK BUKAKA MATA LUAS LUAS?


Pasal? Sebab mkn duit haram banyak sgt so tuhan tk.monkadik hidayah walo dia keje jabatan zakat misalnya itu pasal laaa


Napa tk blajo camna kebersihan depa


Napa tk tiru camna depa kawal kadar kemalangan apa pun


Napa tk blajo depa tapis dan kawal migrants yg mai nk cari hidup baru


Napa? Pasal tk di buka hati depa, pasal mkn bnyk duit hak orang susah miskin anak yatim etc


Tu pasal mai idea bodoh camni yg buat bukan islam mkin meluat, tersisih dan TAK HORMAT

besok akhirat ko tau ler akibat nya


Patut tunjuk islam tu integrate semua yg ada, blajo ler apa batas yg status hukum haram, klo troli pun asing sure segan dan keliru bukan islam tu nk jemput misal sambut besdei anak dia

Kne sedia semuaaaaaa berasingan???? Kosi asing ,beli baru yg anjing tk duduk lagi or cari ostad suh samak ,ko gila ke?


Klo bukan islam tu kabo, saya dapat tahu islam tu mudah lagi memudahkan tp kenapa saya tgk.islam di mesia macam susahhhh, apa ko mk jawap?


Mana mufti? Ke tunggu masa nk mencelah dan seronok main isu tapi masarakat masih.bodoh dan keliru
Quote pelicano 20-1-2016 09:05 AM
y so paranoid??
Quote ifanonline 20-1-2016 09:10 AM
ajinomotonosuga replied at 20-1-2016 09:01 AM
Pasal nk naikkan kos lagi

Yg haram.haram di makan

sebenarnya pengasingan troli halal haram ni adalah added value...terpulang kpd pengguna utk memilih pasaraya mane depa nak shopping, no harm done there...cuma kalu ade troli halal-haram ni, pengguna akn lebih conscious...sebagai org islam, kita mementingkan kebersihan dlm kehidupan seharian...sebagai pengguna juga, kita mahu membeli kebersihan...

so dgn adanya troli haram-halal, terpulang kpd pengguna islam utk memilih pasaraya yg mementingkan kebersihan...

Quote NAT_11 20-1-2016 09:16 AM
CADANGAN BANGANG from menteri bodoh.
Letak jah notis kat pintu dalm 4 bahasa - NO ANIMAL ALLOWED!!!!
Pak Guard boleh halang mereka yang nak bawak binatang masok.
Habis cerita.
Di US & Europe pun orang tak bawak masuk anjing or kucing or babi
ke dala super market.
Quote ajinomotonosuga 20-1-2016 09:28 AM
ifanonline replied at 20-1-2016 09:10 AM
sebenarnya pengasingan troli halal haram ni adalah added value...terpulang kpd pengguna utk memili ...

Added value pe bende nyaaaa ipan

Added cost lai ade laaa

Ko baca tuu, utk sapa nk lesen

So depa kne beli xtra untuk asing.asing

Ko agak sapa bayo

Depa pass kt.pengguna pembeli cam makkkk bapakk ko laaa ipannn

Business n politik.ni cam iblis dan syaitan klo ikut napsu

Tu gak cara depa kaut duit dari cukai bisnes

Bisnnes kecik kevik sure takkan jadi so depa mmg nk bunuh peruncit kecik

Besok besok sapa nk bukak kdai runcit ade jual.babi dan yg haram orang islam.mkn wajib asing troli so kos camna?

Added value pebende

Added value misal ko jumpa satu kegunaan baru geyah asli ,.pisang or sawit yg affordable, so.demand naik dan petani sonok dan maju sikit

Tu baru added value, contoh lain.budak overc valik bawak ideas.baru walo.kos anto depa maahal, tp.long term berbaloii


Ipann ko kantoi sabjek ekonomi ekkk
Quote Abangspek 20-1-2016 09:29 AM
Edited by Abangspek at 20-1-2016 09:30 AM
NAT_11 replied at 20-1-2016 09:16 AM
CADANGAN BANGANG from menteri bodoh.
Letak jah notis kat pintu dalm 4 bahasa - NO ANIMAL ALLOWED!!! ...

awat sampai 4 bahasa no. Bangla pun paham, takkan lah orang Malaysia tak paham bahasa Malaysia da. Takpun klu orang luar, English. US Europe rasanya xde letak bahasa banyak sangat utk orang luar paham.

Icon pun ada. Takkan la datang dari hutan kut sampai x paham....

Guard memang kena tegas pasal ni. Berkawal kat pintu masuk dan troli jek, awal2 terus halang. Baik hilang sorang pelanggan daripada hilang beratus pelanggan lain
Quote fire_place 20-1-2016 09:33 AM
NAT_11 replied at 20-1-2016 09:16 AM
CADANGAN BANGANG from menteri bodoh.
Letak jah notis kat pintu dalm 4 bahasa - NO ANIMAL ALLOWED!!! ...

Tgk fara mendosa tu selamba je bawak monyet dia g naik troli shopping..bias sgt masyarakat. Sbnrny bukan je anjing..malahan semua binatang
Quote bluehedgehog 20-1-2016 09:34 AM
NAT_11 replied at 20-1-2016 09:16 AM
CADANGAN BANGANG from menteri bodoh.
Letak jah notis kat pintu dalm 4 bahasa - NO ANIMAL ALLOWED!!! ...

selalu ada guard kt pintu, meka tido ke
Quote bluehedgehog 20-1-2016 09:35 AM
Abangspek replied at 20-1-2016 09:29 AM
awat sampai 4 bahasa no. Bangla pun paham, takkan lah orang Malaysia tak paham bahasa Malaysia da. ...

jgn lupa bahasa anjing
Quote ifanonline 20-1-2016 09:37 AM
ajinomotonosuga replied at 20-1-2016 09:28 AM
Added value pe bende nyaaaa ipan

Added cost lai ade laaa

how can u see this as added cost? tak perlu pun peniaga tambah troli...kerajaan suruh asingkan troli halal-haram...brape kerat sangat yg beli babi, bawa anjing di malaysia ni? very minimal my friend...

i think u cannot see the bigger picture on this troli thingy...

Lihat semua komen(101)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-11-2022 07:40 PM GMT+8 , Processed in 0.102973 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top