CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Guna Surat Khabar Bungkus Makanan Ditetapkan Syarat- Kementerian Kesihatan

26-12-2015 12:14 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 4962| Komen: 16

Description: Kementerian Kesihatan menetapkan beberapa syarat dalam membenarkan pengendali makanan menggunakan kertas surat khabar untuk membungkus dan menyediakan makanan dan kegagalan mematuhi syarat itu bakal b ...




sumber foto: http://www.mstar.com.my/



Kementerian Kesihatan menetapkan beberapa syarat dalam membenarkan pengendali makanan menggunakan kertas surat khabar untuk membungkus dan menyediakan makanan dan kegagalan mematuhi syarat itu bakal berdepan hukuman denda RM10,000 atau penjara dua tahun.


Kenyataan tersebut disampaikan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hari ini. 


Antara syarat ditetapkan termasuk hanya membenarkan surat khabar digunakan sebagai lapisan kedua untuk membungkus makanan yang sedia dimakan dan tidak bersentuhan secara langsung dengan makanan.


"Bahan pembungkus seperti plastik (lutsinar) atau daun pisang hendaklah digunakan sebagai lapisan pertama yang melindungi sepenuhnya makanan tersebut daripada bersentuhan secara langsung dengan kertas surat khabar." 


Kementerian mengambil maklum bahawa masih terdapat pengendali makanan menggunakan kertas surat khabar yang bersentuhan secara langsung dengan makanan sedia dimakan seperti untuk membungkus makanan, menutup makanan atau untuk menyerap minyak daripada makanan.- CARI Infonet



Berita selanjutnya : mstar.com.my/


22

Bagus
20

Marah
26

Terkejut
15

Sedih
22

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (124 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote boyagombak 26-12-2015 12:36 PM
Surat kabar lame
Paper lame
Quote indiabest 26-12-2015 12:53 PM
nasi lemak is thengai sadam, an indian coconut milk rice dish.stop stealing our food.
Quote krustykrab 26-12-2015 12:57 PM
Nasi lemak yg dibungkus dgn daun pisang dan sotkabr cam dlm gamba kt atas tu p comel je kan....menarik
Quote drivethru 26-12-2015 01:21 PM
kalo surat kabar ade muka jibby n rossy, aku buat bungkus taik kucing. kadang2 sengaja aku cari yg ade muka dorang.
Quote xpdckelate 26-12-2015 01:50 PM
indiabest replied at 26-12-2015 12:53 PM
nasi lemak is thengai sadam, an indian coconut milk rice dish.stop stealing our food.

jgn jadi indon,semua benda nak claim...makanan ni macam2,xleh claim sapa punya,semua orang makan...kalu camtu takkan KFC nak claim semua ayam goreng dia punya,orang lain jangan jual
Quote indiabest 26-12-2015 02:04 PM
xpdckelate replied at 26-12-2015 01:50 PM
jgn jadi indon,semua benda nak claim...makanan ni macam2,xleh claim sapa punya,semua orang makan.. ...

KFC is a fast food business originated from India.
Quote pakistanbest 26-12-2015 02:53 PM
indiabest replied at 26-12-2015 12:53 PM
nasi lemak is thengai sadam, an indian coconut milk rice dish.stop stealing our food.

nasi lemak comes from pakistan, you tamil thief.
Quote missDollie 26-12-2015 03:35 PM
Wakaka..gaduh la koram pakistanbest dengan indiabest..
Quote kotakbaju 26-12-2015 03:41 PM
Parasit mna pulak ni indiabest pakistanbest
Quote mzzenma 26-12-2015 03:41 PM
Indiabest and pakistanbest ni MN siapa lah agaknya

Kemain cikcur kat cari..siap faham melayu lagi

Korang tak suka pakai deodorant eh?
Quote famri7 26-12-2015 03:45 PM
Di ceruk mana orang bubgkus makanan directly dgn sokobar sis?Kelate yang mundur ini pon pembubgkus bukan main kreatif lagi fancy....pprt sngt ssis balut dgb sokobar pelbagai.
Quote indiabest 26-12-2015 03:49 PM
pakistanbest replied at 26-12-2015 02:53 PM
nasi lemak comes from pakistan, you tamil thief.

thieves come from pakistan, you mountain goat.
Quote plasterhati 26-12-2015 03:51 PM
Adeh..

kejadahnya org nk bungkus nasik lemak direct ats sotkabar..

nampak sgt dah lupa rupa nasik lemak bungkus. Maklum lerrr asik makan dlm pinggan mahal aje
Quote pakistanbest 26-12-2015 04:01 PM
indiabest replied at 26-12-2015 03:49 PM
thieves come from pakistan, you mountain goat.

go to hell, you betel spitting shit.
Quote indiabest 26-12-2015 04:03 PM
pakistanbest replied at 26-12-2015 04:01 PM
go to hell, you betel spitting shit.

shit in hell, you pony riding robber.
Quote kivio 3-1-2016 03:47 PM
Haha aku lagi pleasure baca komen..

Lihat semua komen(16)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 08:18 AM GMT+8 , Processed in 0.100551 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top