CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

KJ Selar Kerajaan: "Takkan Nak Suruh Rakyat Jalan Kaki"

10-12-2015 10:53 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 23749| Komen: 134|Original author: obelisk

Description: Sejak kebelakangan ini, gejala kenaikan harga barang yang amat ketara sehingga mengundang rungutan dan kemarahan rakyat jelata. Hari ini, Ketua pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mengecam pihak kerajaan m ...


Oleh : TS LOO

sumber foto: google image



Sejak kebelakangan ini, gejala kenaikan harga barang yang amat ketara sehinggakan mengundang rungutan dan kemarahan rakyat jelata. 


Hari ini, Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mengecam pihak kerajaan menambahkan bebanan saraan hidup rakyat dengan melaungkan " enough is enough", sambil itu menyeru kerajaan berhenti dan jangan membiarkan harga barang terus meningkat naik lagi.





Dia menyuarakan dengan penuh beremosi : "Jangan ditambah lagi bebanan rakyat, jangan dicurah lagi minyak ke atas api kemarahan rakyat yang marah membara! "


"Pemuda mahu kerajaan hentikan segala kenaikan selapas ini, enough is enough!"


Selepas pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan atau GST pada bulan April tahun ini, akibatnya harga barangan meningkat, bulan Mac dan Mei, menaikkan lagi tambang teksi dan bas ekspress. 


Bulan Oktober pula, kadar tambang bagi 18 lebuhraya dalam bandar dinaikkan juga. Baru-baru ini iaitu bulan Disember, tambang bagi LRT, monorail, ERL dan KTM Komuter turut mengalami kenaikan. Harga barangan boleh dikatakan mengalami kenaikan dari awal tahun sampai lah ke akhir tahun, mengakibatkan rakyat jelata rasa amat membebankan. 


Ketika melancarkan majlis perasmian mesyuarat agung pemuda UMNO, Khairy mengatakan, pemuda UMNO memberi tempoh dua tahun kepada kerajaan untuk membuktikan langkah penjimatan yang dilakukan oleh kerajaan akan memanfaatkan rakyat jelata.


"Kerajaan telah menerusi pelbagai langkah seperti pelaksanaan GST, kemas kini subsidi, menambah kutipan cukai dan cukai jalan, dua tahun yang seterusnya, Pemuda hanya mahu mendengar khabar berita yang menguntungkan rakyat sahaja."


"Apabila kadar tambang tol lebuhraya dinaikkan, kita meminta orang muda menggunakan pengangkutan awam, tetapi selepas kenaikan tambang tol lebuhraya dinaikan, tambang yang lain seperti KTM Komuter, ERL dan lain-lain turut sekali dinaikkan, jadi apa lagi pilihan yang ada bagi rakyat? Adakah mahu mereka berjalan kaki?"


Khairy menegaskan, Pemuda UMNO sama sekali bukan mengamalkan 'politik populism', kalau tidak sejak awal lagi telah membantah pelaksanaan Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST) dan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA). - CARI Infonet
27

Bagus
35

Marah
27

Terkejut
27

Sedih
21

Lawak
34

Bosan

Friends Rank (171 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote addamnor 9-12-2015 02:09 PM
Thank you pemuda for being loud
Quote cherub 9-12-2015 02:10 PM
Kinda sad thou. KJ is the only one that makes sense. The trojan horse. Yg xperlu jadi trojan
Quote reyust 9-12-2015 02:12 PM
jalan kaki
Quote masa_lalu 9-12-2015 02:12 PM
KJ, walaupun kau suarakan apa rakyat rasa kau tetap masuk neraka sebab ko ahli umngok
-hj akob bin haji deraman
Pas kubang kerian
Quote reyust 9-12-2015 02:13 PM
enough is enough
Quote chinta89 9-12-2015 02:14 PM
ade jib kesah??
Quote aderaderker 9-12-2015 02:16 PM
Takyah la jalan kaki..
Kita beli basikal nak?
Quote lambaian 9-12-2015 02:17 PM
Bukan ko dalam kabinet kerajaan ke KJ? Awat dlm kabinet meeting ko tak bangkang bila cadangan nak naik tambang segala????

Konon nak jadi herooo !!!
Quote Faina 9-12-2015 02:17 PM
letih dengan harga naik ni
pedih, sedih
Quote cik_tonggek 9-12-2015 02:20 PM
nescaya ucapan kj akan mendapat tepukan gemuruh
lepas tu, senior pulak berucap pertahankan kenaikan itu ini
pun tangan2 yg sama juga akan bertepuk dengan gemuruh

depa balik rumah, projek tetap juta2
yg kita rakyat takde pegang tampuk kuasa politik ni
terus ikat perut mcm biasa
Quote salwani911 9-12-2015 02:21 PM
lambaian replied at 9-12-2015 01:17 PM
Bukan ko dalam kabinet kerajaan ke KJ? Awat dlm kabinet meeting ko tak bangkang bila cadangan nak na ...

serba x kena kekdahnya.



Quote reyust 9-12-2015 02:22 PM
Quote medangmru 9-12-2015 02:24 PM
akhirnya......menteri yang bercakap make sense...
Quote -electrifying- 9-12-2015 02:26 PM
Syukur lah, sekarang ni berita gembira aku nk dgr hanya lah najib xjdi PM lgi
Quote dewimalam78 9-12-2015 02:27 PM
Bila kj cuba bela rakyat...korang komplen juga.
Apa korang nak sebenarnya.
Haduiii tak faham aku.
Quote noor2 9-12-2015 02:29 PM
BN ni kalau boleh nak ambik.duit rakyat sampai rakyat tinggal spenda ja kut....
Quote cmf_kunyit 9-12-2015 02:31 PM
KJ nak join 5M ke?
Quote silencekiller 9-12-2015 02:33 PM
Orang nak sembang politaik.. puak2 bodo ni pun sembang politaik.. hakikat sebenaqnyaa politaik tu sama jaa 2x5 .. 5x2 .. org mcm KJ ni buleh percaya

Politician ngn artis memang sesuai, suka idop bermuka2.. cuma cara depa berbeda.. KJ ni golongan muda yakni berbeda zaman dgn ahlul2 politaik golongan tua.. dia bijak ambil peluang untuk meraih sokongan orang2 muda sampai terkesima golongan bodo politaik tapi hendak tunjuk pandai bercakap pasal politaik
Quote Akubinimone 9-12-2015 02:34 PM
The only menteri amnu yg ai boleh percaya ngan kata2 dia...walau kengkadang madah berhelah...tapi atleast 85% boleh pakaiii!!!

Harap2...ini bukan lah sekadar retorik sblm nk mula perhimpunan agung amnu..mcm yg selalu2 tuuu!!!

kemon KJ!!!

Lihat semua komen(134)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 01:51 PM GMT+8 , Processed in 0.090962 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top