CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Pengangguran Meningkat, Ekonomi Pula Dikatakan Kukuh?

20-10-2015 11:07 AM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 8205| Komen: 53

Description: Kadar pengangguran tidak berkait dengan ekonomi negara
Oleh Izzah Abbasy

Kadar pengangguran tidak berkait dengan ekonomi negara. Ekonomi negara dikatakan masih kukuh dengan Keluaran Dalam Negara Kasar antara 4.0 peratus dan 5.0 peratus.

Namun, ramai majikan kurang mengambil pekerja dan dilihat lebih berhati-hati. Pengangguran pula meningkat kepada 3.2 peratus berbanding 3.0 sebelum ini.



Gaji untuk graduan baharu adalah tidak meningkat dengan angka sama seperti tahun lepas iaitu antara RM2,100 dan RM2,300 sebulan.


JobStreet.com dengan kerjasama TalentCorp dapat mengesan jumlah pekerjaan yang diwujudkan.

Dan kedua-dua syarikat berkenaan akan membangunkan graduan yang bersedia untuk industri bagi Zon Pembabitan Industri TalentCorp (Ind-E-Zone) yang memastikan mereka lebih bersedia dalam proses mencari kerja. - CARI Infonet

Baca selanjutnya : Bernama dan Harian Metro

13

Bagus
19

Marah
8

Terkejut
25

Sedih
20

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (91 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote JokesCop 19-10-2015 05:54 PM
2007,  1st keje 2,300. 3bulan confirm 2.5. 1 tahun 3k.

Ini degree holder punye stat ke overall?
Mcm kencing he stat. 2007-2015 xde beza, harga barang tiap2 BULAN naik.

Mfmmfmfmfmfmfmmfmfmfffgghhffggff
Quote aechae 19-10-2015 05:57 PM
4-5 tahun lps pn range cenggitu jugak
Quote cmf_conan 19-10-2015 06:02 PM
choiiii.. itu tangga gaji 10 thn lps..
nampak sangat tak pernah naik2..
nak naik cepat kena lompat kompeni lah..
Quote bluehedgehog 19-10-2015 06:07 PM
nk kaya, sila isi borang keahlian umno dula la...
Quote ejans 19-10-2015 06:08 PM
5 thn lepas starting aku fresh grad degree pon dh 2.7k ... terok nyeee kalo average skang 2.1-2.3k je.. kesiaannn
Quote white_musk 19-10-2015 06:21 PM


bergantung kepada kerja apa, company mana, tempat dan lain lain....
sebab akak percaya graduan kejuruteraan dan graduan sains sukan berbeza gaji...
Quote white_musk 19-10-2015 06:24 PM
semua graduan baru harus diberi gaji antara rm2100 - rm2300 ke walaupun dia terima jawatan sbg admin assistant jah?
Quote ellejo 19-10-2015 06:31 PM
graduan jurutera gaji stended basic 2.2k, elaun 600 jadila 2.8k. pastu merungut tak ckup

datang org tua2 kata zaman dia dulu itu ini itu ini cukup je.fresh grad skarang taunya bermewah
Quote Muntz 19-10-2015 06:37 PM
10 tahun lepas aku first time kerja pun gaji starting fresh (termasuk allowance bagai) atas RM2,100 jugak. Skarang pun masih sama?
Quote TuntungReturn 19-10-2015 06:52 PM
rendah lagik gaji marketing..
Quote aechae 19-10-2015 06:57 PM
white_musk replied at 19-10-2015 06:24 PM
semua graduan baru harus diberi gaji antara rm2100 - rm2300 ke walaupun dia terima jawatan sbg admin ...

utk jawatn yg perlukn degree lah sis...executive lah slalunya
Quote mesmerize 19-10-2015 06:59 PM
Kampeni aku keje bagi 3k utk fresh grad
Quote puccafan 19-10-2015 07:04 PM
Yes, apa yang ditulis dalam artikel tu memang betul. Kalo area kampung2,ada je grad yang gaji 1500 tau .
Sebab tu ada parent yg galakkan anaknya join program realiti nyanyian dan lakonan tu. Keje berapa jam je. Tapi bayaran boleh tahan. Kalo yang jenis beringat, time dia glemer, Muda, simpan duit. Dah agak2 sendu sikit, buat bisnes yg dia suka
Quote iey_iyda 19-10-2015 07:08 PM
yang below 2k pun ada.. tengok pada company gaks.
Quote InVendeTTa 19-10-2015 07:12 PM
ONce upon a time almost 7 yrs ago gaji starting dak2 fresh grad time tu pon range cenggini..agak 10 tahun lg rate pon sama maka jadi negara miskin le
Quote flying_cow 19-10-2015 07:12 PM
15 tahun dulu pun starting gaji lebih kurang sama je wei. Inilah akibat lambakan graduan yang terlampau banyak, jadinya gaji pon depressed.
Quote ohnoLia 19-10-2015 07:19 PM
white_musk replied at 19-10-2015 06:24 PM
semua graduan baru harus diberi gaji antara rm2100 - rm2300 ke walaupun dia terima jawatan sbg admin ...

X agree sis... ayol rasa patut 3500...
Quote AbukRokok 19-10-2015 07:25 PM
ellejo replied at 19-10-2015 06:31 PM
graduan jurutera gaji stended basic 2.2k, elaun 600 jadila 2.8k. pastu merungut tak ckup

datang o ...

ellooooooooo
dulu nasi lemak 20 sen sama mcm nasi lemak singgit skrg
50 sen nasi lemak dulu sama mcm sepinggan nasi lemak premium skrg... siap telur dadar seketol
Quote white_musk 19-10-2015 07:26 PM
ohnoLia replied at 19-10-2015 07:19 PM
X agree sis... ayol rasa patut 3500...

company mana nak bayar admin assistant rm3500 dik?

Lihat semua komen(53)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-3-2023 05:15 PM GMT+8 , Processed in 0.092008 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top