CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Senarai Penuh Kabinet Kerajaan Perpaduan Pimpinan Anwar Ibrahim

2-12-2022 10:28 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 7802| Komen: 247

Description: KUALA LUMPUR: Berikut adalah senarai penuh Kabinet kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim:
Foto: Kosmo



KUALA LUMPUR: Berikut adalah senarai penuh Kabinet kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim:

* DATUK SERI ANWAR IBRAHIM: PERDANA MENTERI DAN MENTERI KEWANGAN

* DATUK SERI DR. AHMAD ZAHID HAMIDI: TIMBALAN PERDANA MENTERI DAN MENTERI KEMAJUAN DESA DAN WILAYAH

* DATUK SERI FADILLAH YUSOF: TIMBALAN PERDANA MENTERI DAN MENTERI PERLADANGAN DAN KOMODITI

* LOKE SIEW FOOK: MENTERI PENGANGKUTAN

* MOHAMAD SABU: MENTERI PERTANIAN DAN KETERJAMINAN MAKANAN

* MOHD RAFIZI: RAMLI: MENTERI EKONOMI


* NGA KOR MING: MENTERI PEMBANGUNAN KERAJAAN TEMPATAN

* DATUK SERI MOHAMAD HASAN: MENTERI PERTAHANAN

* DATUK SERI ALEXANDER NANTA LINGGI: MENTERI KERJA RAYA

* DATUK SERI SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL: MENTERI DALAM NEGERI

* DATUK SERI TENGKU ZAFRUL TENGKU ABDUL AZIZ: MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI

* DATUK SERI MOHAMED KHALED NORDIN: MENTERI PENDIDIKAN TINGGI

* CHANG LIH KANG: MENTERI SAINS DAN TEKNOLOGI

* DATUK SERI NANCY SHUKRI: MENTERI PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT

* DATUK SERI SALAHUDDIN AYUB: MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

* DATUK SERI AZALINA OTHMAN: MENTERI UNDANG-UNDANG DAN REFORMASI INSTITUSI

* NIK NAZMI NIK AHMAD: MENTERI SUMBER ASLI, ALAM SEKITAR DAN PERUBAHAN IKLIM

* DATUK EWON BENEDICK: MENTERI PEMBANGUNAN USAHAWAN DAN KOPERASI

* DATUK SERI DR ZAMBRY ABD KADIR: MENTERI LUAR NEGERI

* DATUK SERI TIONG KING SING: MENTERI PELANCONGAN

* AHMAD FAHMI MOHAMED FADZIL: MENTERI KOMUNIKASI DIGITAL

* FADHLINA SIDEK: MENTERI PENDIDIKAN

* AGO ANAK DAGANG: MENTERI PERPADUAN NEGARA

* DATUK DR MOHD NA’IM MOKHTAR: MENTERI AGAMA

* YEOH TSEOW SUAN: MENTERI BELIA DAN SUKAN

* SIVAKUMAR A/L VARATHARAJU NAIDU: MENTERI SUMBER MANUSIA

* DR ZALIHA MUSTAFA: MENTERI KESIHATAN

* ARMIZAN MOHD ALI: MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI (SABAH DAN SARAWAK) -CARI

Sumber: Utusan Online

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Perawankota 2-12-2022 10:47 PM
Camner korang? Seronok or tertipu?
Quote lightheaded67 2-12-2022 10:52 PM
Edited by lightheaded67 at 2-12-2022 10:57 PM

fuyo acikzambry ader job
acikngakorming tu sejenis slalu kontrobesi jugak statement heolz
Quote zidane_ziege 2-12-2022 11:00 PM
Alhamdulilah takde lebai pas bodoh dalam senarai
Quote kakikuDibibirmu 2-12-2022 11:01 PM
Yang penting kerajaan Taliban kita mesti tolak jauh-jauh
Quote zidane_ziege 2-12-2022 11:02 PM
Pasca PRU-15 dan kabinet

Jika kompromi Zahid sebagai TPM boleh menstabilkan kerajaan campuran yang diketuai oleh PH selama 5 tahun, dan melancarkan fungsi-fungsi kementerian yang dipegang oleh PH, bagi aku kita patut bagi masa untuk kerajaan buktikan kemampuan mereka.

Ini semua kementerian bawah PH:
1. Perdana Menteri
2. Kewangan
3. Pertanian dan Keterjaminan Makanan
4. Ekonomi
5. Pembangunan Kerajaan Tempatan
6. Dalam Negeri
7. Sains dan Teknologi
8. Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup
9. Sumber Asli, Alam Sekitar, dan Perubahan Iklim
10. Komunikasi Digital
11. Pendidikan
12. Agama
13. Belia dan Sukan
14. Sumber Manusia
15. Kesihatan
16. Pengangkutan

15 kementerian ini adalah kunci kekuatan untuk sesebuah kerajaan, dan terlalu banyak ruang untuk lakukan reformasi institusi.

Komitmen Menteri Undang-undang terhadap usaha reformasi institusi juga bagi aku selayaknya beliau di situ.

Idea-idea muluk untuk pembentukan sesebuah kerajaan memang sedap didengar dan dibahas. Sebab itu sebelum ini ramai syok atur kabinet masing-masing. Tapi sisi real politiknya, kalau kabinet sedap mata memandang telinga mendengar, tapi collapse lepas PAU sebab kerajaan campuran tak capai equilibrium power balance, kita sekali lagi akan buang masa 5 tahun.

Antara kesilapan kerajaan PH PRU-14 tempoh hari adalah kerajaan dan menteri tak sabar-sabar nak flex bidang kuasa. Potong bajet itu potong bajet ini, tutup agensi, pecat pegawai, bukak kes mahkamah, menyebabkan deep state terkejut. Lalu, ucaptama PMX kepada penjawat awam adalah soft take-off dengan harapan membina keyakinan untuk sama-sama menjayakan agenda kerajaan baru.

Kalau sembang politik dengan kawan-kawan, saya selalu bagitahu penambahbaikan sistem negara tak akan berlaku dalam masa 5 tahun (apatah lagi 22 bulan). Perubahan sistem adalah satu proses yang panjang, bertahap, dan seperti menarik rambut dalam tepung.  Kita bukan bangsa yang subscribe kepada konsep revolusi.

Jika kita baru balik dari negara maju dan rasa sistem dan budaya politik mereka jauh lebih matang, ketahuilah bahawa mereka telah melalui proses yang panjang selama ratusan tahun, termasuk terjebak dalam perang saudara dan membunuh jutaan nyawa.

Malaysia baru sahaja merdeka 66 tahun. Tapi ada sebahagian daripada kita (berhak) merasa menjadi sebahagian dari proses yang panjang ini literally membuang usia. Lebih baik fokus kepada kapasiti peribadi dan keluarga sahaja.

Ada ramai pejuang yang telah pergi dan dikuburkan bersama harapan masing-masing. Mungkin juga termasuk diri kita yang akan pergi dahulu tanpa sempat melihat perubahan politik dan sosial membuahkan hasilnya. Aku bukan menyembah Anwar. Tapi kesediaan beliau untuk tetap bekerja dalam negara, dalam keadaan negara-negara besar lain bagi cek kosong untuk berkhidmat di sana, adalah nafas yang menghidupkan harapan dalam diri rakyat Malaysia.

Sekurang-kurangnya kita boleh menikmati permulaannya, meskipun Jalan Masih Panjang.
Quote Aikiko 2-12-2022 11:09 PM
Paling kecewa ofcoz ngan tpm, yg lelain taknak komen coz tak kenal
Quote bakingsoda 2-12-2022 11:09 PM
undang2 dgn agama tu bukan bawah JPM lagi?
Quote KirazMevsimi 2-12-2022 11:13 PM
terkejut nengok nama satu tu
Quote Azharitubunga 2-12-2022 11:16 PM
Order anwar
Percuma wak jahit
Quote missyL 2-12-2022 11:40 PM
Haih
Mendunia balik la kk long
Quote sharlenetexas 2-12-2022 11:47 PM
Azharitubunga replied at 2-12-2022 11:16 PM
Order anwar
Percuma wak jahit

Dan kaklonggigi.


Quote Carcosa 2-12-2022 11:50 PM
Watak Terpaling PM yg paling kelakar
Quote msdummy.2018 2-12-2022 11:52 PM
Perawankota replied at 2-12-2022 10:47 PM
Camner korang? Seronok or tertipu?

Indenial katanyaaa..kena move on..pakej dh start jadi lalang

Malulah tuh
Quote AWEKSAMURAI 3-12-2022 12:32 AM
Alhamdulillah naseb lah aku undi PEJUANG aritu walau kalah solid sekurangnya aku x bodoh hahahaa ... Aku x undi n pilih penyamun ..... Atok tanya tadi ...korang okey ke tu? Hahaha
Quote AWEKSAMURAI 3-12-2022 12:33 AM
Hahahahahha atok mkn popcorn sambil tersenyum sinis
Quote AWEKSAMURAI 3-12-2022 12:34 AM
Kahkahkahkah... Tu lah dlu mengata lagi Najib hahahaa ... Sonok jilat ludah sndiri rafizi?? ... Tak amik gaji PM tp amik gaji Menteri Kewangan.  . hancing2
Quote Tunan 3-12-2022 12:36 AM
[ig]https://www.instagram.com/p/Clq5KPcBc8O[/ig]
Quote doubleharmonic 3-12-2022 12:46 AM
* MOHD RAFIZI: RAMLI: MENTERI EKONOMI
* DATUK SERI SALAHUDDIN AYUB: MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP
* DATUK EWON BENEDICK: MENTERI PEMBANGUNAN USAHAWAN DAN KOPERASI

apa beza tugas tiga ekor ni hah babi? haritu ko kata nak kurangkan saiz kabinet tapi ni pegi lantik sampai 3 jawatan yang bertindih skop tugas dah kenapa babi?

Quote sambaldurian 3-12-2022 12:47 AM
TNC xde ok la, tp nape gobind xde. Padahal dia majority besar kot. Mat sabu tu mentang2 la ckp kursus masak2, dpt jgk jawatan jaminan makanan.

Lihat semua komen(247)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 09:33 PM GMT+8 , Processed in 0.157783 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top