CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Fazura Sedih Anak Saudara Autisme Diherdik Penumpang Pesawat Sambil Tunjuk-tunjuk Jari

30-9-2022 05:30 AM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 26730| Komen: 531|Original author: LilRose

Description: Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul amanah menjaga anak syurga.
Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul amanah menjaga anak syurga.

Namun, ada segelintir masyarakat kurang senang apabila melihat anak syurga di kawasan awam apatah lagi sekiranya mereka mula membuat perangai.



Kredit foto: IG

Menerusi Instagramnya, Fazura berkongsi kisah anak saudaranya yang merupakan kanak-kanak autisme diherdik seorang penumpang ketika berada di dalam pesawat.

"Pernah tak anda semua bawa anak-anak kecil naik kapal terbang dan mereka gementar dalam perjalanan di udara? Anak-anak kecil, macam Fatima baru nak masuk dua tahun. Sepupu Fatima pula Anak Syurga, autistik.


"Apa perasaan anda jika ada penumpang wanita lain mengherdik 'IF YOU GUYS CAN’T HANDLE YOUR KIDS, THEY SHOULDN’T BE FLYING!!' sambil menunjuk-nunjuk jari ke arah anak anda?" ujarnya yang berharap semua ibu bapa diberi kesabaran dalam menjaga amanahNya.

Perkongsian Fazura mendapat pelbagai reaksi termasuk rakan artis seperti Yasmin Hani, Diana Danielle dan Catriona Ross.


Kredit foto: IG

Rata-rata warganet simpati dengan nasib kanak-kanak berkenaan dan meluahkan rasa geram terhadap penumpang wanita terbabit yang biadab.


Kredit foto: IG

Ada juga yang menyarankan mereka yang jelik mendengar suara kanak-kanak supaya menyumbat telinga dengan fonkepala.


Kredit foto: IG

Yang marah tak suka budak-budak bising ni semua lupa ke macam mana jadi budak masa kecil dulu? - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mzsnam 30-9-2022 12:27 AM
Oh anak sedara dia.ingat Fatimah.. autistik tu autisme sama ke
Quote makkaucun18 30-9-2022 12:34 AM
Edited by makkaucun18 at 30-9-2022 12:35 AM

Aku serious taktau budak autistik pun ada nampak normal?? Btw baca comment Diana Danielle nampak jelas saje nak limelight/attention from public dr page fazura. Catriona biasa aje komennya.
Quote Hoshhi 30-9-2022 12:44 AM
Edited by Hoshhi at 30-9-2022 12:46 AM
makkaucun18 replied at 30-9-2022 12:34 AM
Aku serious taktau budak autistik pun ada nampak normal??  Btw baca comment Diana Danielle nampak  ...


Artis sendu la katakan sedeyhh betul tengok engagement ig diana tu sebabtu kena mencapub dekat ig faz
Quote Mamioomami 30-9-2022 12:46 AM
Kat dalam group fb baca cerita mak bapak anak syurga  kesian dorang handle anak² autism ni. Kadang² 1 family ada 2 3 anak autism. Hebat betul dorang.
Quote orkidorkido 30-9-2022 01:56 AM
Kurang ajar betul
Autism atau tak, budak baru nak belajar naik kapal terbang, biar reti sikitlah nak support. Semoga keturunan dia pun kena jugak
Quote dudaberhias 30-9-2022 02:04 AM
budak2 kot biasa la tu nak2 budak istimewa... tapi motip nak herdik2 bebudak...
iols lagi lah selalu naikkkkk je mesti dengar amoi dan ahso dok bercing cong cing cong dari naik berlepas.. . sampai la mendarat tak habis bercincong lagi sampai iols pun agak terkesima.. banyak betul air liur theyols bersembang.. flight tu dah la 3 jam... walaupun rasa annoyed la jugak... tapi iols tak heran pun... dah tahu naik public transport meskipun kita bayar kan... kena la adapt dan biasakan... lain kali naik private jet... kalau tak tahan bising di syorkan beli penutup telinga tu... kau hidup bersama manusia di dunia ni dik... bukannya bersama batu bata... batu bata ye la senyap je tak berbunyi...
Quote doubleA 30-9-2022 02:32 AM
Makpak mana tak gelabah kalau anak nangis2 tantrum, baik kanak2 biasa, apatah lg yg special. Have some empati, dah nama kenderaan awam, kanak2 pun ada hak naik flight
Quote kikiharris 30-9-2022 02:43 AM
Sesetengah org kita ni mmg dungu ek..dah nak masuk 2023, autistic ni bukan benda pelik pun. Belajarlah utk paham and accept benda mcm ni.


Bodoh punya manusia yg herdik psl special needs. Ko yg normal pun takda beza. Biadap kot.
Quote stingergrumpy 30-9-2022 04:55 AM
I tot hire private jet?

Kahkahkahkahkahkah
Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:02 AM
Edited by stingergrumpy at 30-9-2022 05:03 AM

Lain kali letak ler tag.....im autistic supaya penumpang lain tahu......just like dlm plane iteww sendiri kekadang certain flights penumpang vegan  inflight staff akan letak small patch sticker at the back of your headrest seats to indicate your food entree when serving food ....

Apa nak malu? Handicap lot utk parking pun diletak dgn penampal besao kheunz?
Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:05 AM
Pazz yang kaki gaduh tang benda macam ini kenapa kejong pulak?

Ni mesti dgn minah salleh ler .....terus kaku?

Kahkahkahkahkahkahkah
Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:07 AM
kikiharris replied at 30-9-2022 02:43 AM
Sesetengah org kita ni mmg dungu ek..dah nak masuk 2023, autistic ni bukan benda pelik pun. Belajarl ...

Dia tak herdik budak ...dia tegur mak budak.....

Ko dapat bezakheun tak?
Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:08 AM
@DARSITA, sila mencemar tred....
Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:15 AM
orkidorkido replied at 30-9-2022 01:56 AM
Kurang ajar betul
Autism atau tak, budak baru nak belajar naik kapal terbang, biar reti sikitlah na ...

I am a paying passenger.....too...

Your isu of not being able to handle your very own kids now becomes my problem?

Seriously?

You want me to show empathy, on other platform....

For now I need my space and peace during this flight like all others who are paying passengers too....

Agak agak ko pazzpizz puzz tahu nak respond kalau diajukheun bombardment macam ini tak?

Agak agaknya patah bukak langkah silat gayung musangnya tak?

Kahkahkahkahkahkah

Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:17 AM
Korang bila aku sebut sometimes ago to have mata timoh to be checked, lu org kata aku hina budak iteww.....rupanya memang betul dikalangan keluarga terdekat pazzpizzpuzz pun ada yg punyai kondisi...



Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:21 AM
Edited by stingergrumpy at 30-9-2022 05:24 AM

Ini bukan soal budak iteww autistic atau pun tidak...ini isu ketidak bertanggunjawaban parents yg tahu anak punyai keadaan keadaan tertentu tidak memperlengkapkheun diri utk menangani keadaan jika diperlukheun.....ko expect org utk memahami keadaan ko...the least you could do is to reciprocate dgn ensuring it will be handled without inconveniencing others....period
Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:23 AM
Kalau aku.....kasi budak yg hyperactive(contoh) ubat tidur je......throughout the flight....
Quote stingergrumpy 30-9-2022 05:28 AM
Aku teringat waktu aku kecil umur 3 tahun....mulut tak reti diam dhn baby talk aku.....so it was a long flight...malaysia to us.....i cannot recall any experience in the plane sebab masuk plane aja aku tidur sehingga sampai destinasi.....entah berapa dosage my parents sumbat aku dgn ubat tidur....

Kata mereka ....kalau tidak....dgn semua org aku ajak berbual....baby language aku tak henti.....bingit.....

Dah besar kat dlm porum pulak...

Korang bingit kheunz?

Kahkahkahkahkahkabmahmakahkah
Quote rosannazmia 30-9-2022 05:34 AM
Allahu, anak syurga tu, anak2 begini perlu diajar juga cara hidup normal, dia ada hak nak naik public transport, pergi bercuti, ke sekolah, kenapa perlu setiap kali nak bercuti kena sewa private jet? Sbb mak cik dia fazura n fattah amin ka? Org yg herdik dia tu perlu naik private jet la patut.. xpe Allah ada.. semuga acik2 yg komen dlm ni yg ada rasa empati terhindar dari diduga sebegini..semuga kita dipermudahkan urusan dunia akhirat n anak2 syurga ni dipermudahkan urusan mereka n famili mereka…aminnnnnnnnnnnnn

Lihat semua komen(531)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 07:49 PM GMT+8 , Processed in 0.109957 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top