CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Tertelan Kunci, Anak Yatim Tak Mampu Tanggung Kos Bedah

23-9-2022 05:09 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 787| Komen: 15

Description: Seorang kanak-kanak berusia lapan tahun di Indramayu, Jawa Barat tidak sengaja tertelan kunci sehingga menyebabkan objek tersebut tersangkut di dalam perutnya.
Seorang kanak-kanak berusia lapan tahun di Indramayu, Jawa Barat tidak sengaja tertelan kunci sehingga menyebabkan objek tersebut tersangkut di dalam perutnya.


Sehubungan itu, kanak-kanak tersebut perlu menjalani pembedahan bagi mengeluarkan kunci tersebut.



Namun, keluarganya tidak mempunyai kemampuan untuk membiayai kos pembedahan memandangkan kanak-kanak itu merupakan anak yatim.

Dia hanya tinggal bersama ibu dan dua adik beradiknya, manakala bapanya sudah meninggal dunia.

Lapor Tribunnews, kanak-kanak itu tertelan kunci pada minggu lalu ketika bermain telefon sambil menggigit objek tersebut.


Disebabkan mengantuk, kanak-kanak itu tidak sedar dia tertelan kunci berkenaan dan perkara tersebut disedari ibunya.

Ibunya segera membawa mangsa ke klinik berhampiran dan doktor memaklumkan kunci itu tersekat di dalam perut anaknya, sekali gus memerlukan pembedahan segera.

Pelbagai cara dilakukan ibunya untuk mendapatkan duit bagi menampung kos pembedahan, namun sehingga kini, masih belum mencukupi

Dalam pada itu, biarpun sudah seminggu tertelan kunci, keadaan kanak-kanak itu masih baik tanpa gejala serius.

Sementara itu, pihak berkuasa tempatan berjaya mendapatkan bantuan pakej perubatan untuk keluarganya, namun hanya boleh digunakan pada 1 Oktober ini.


Sumber: Utusan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Perawankota 23-9-2022 07:20 PM
Hospital kerajaan dorg mahal jugak ke kos klu kes2 mcmni?
Quote Buritan 23-9-2022 07:48 PM
Siannya ko dek.. bangang bangang mesia ni bdk ni dah bedah dah pun. Sujud syuko aku jd rkyt mesia..
Quote lesprincesse 23-9-2022 07:52 PM
Soklan nubi: hospital indonesia tak free eh utk rakyatnya
Quote krustykrab 23-9-2022 08:00 PM
Buritan replied at 23-9-2022 07:48 PM
Siannya ko dek.. bangang bangang mesia ni bdk ni dah bedah dah pun. Sujud syuko aku jd rkyt mesia..

Itu yg friskies sanggup kebas laki org malaysia..janji keturunan dpt status bumi.
Quote Belibis 23-9-2022 08:02 PM
Buritan: Siannya ko dek.. bangang banga ...

Mbak friska tersenyum sinis..
Quote besi_kelabu 23-9-2022 08:05 PM
lesprincesse replied at 23-9-2022 07:52 PM
Soklan nubi: hospital indonesia tak free eh utk rakyatnya

takdenya nak free..bayar, kos rawatan lain, kos ubat lain. doktor akan pilih prosedur yang membolehkan dia dapat duit paling banyak. ada kes yang tak perlu operate pun dorang akan suggest utk operate. sbb tu kalo di indonesia selalu dgr 'kalo miskin dilarang sakit'..
Quote Buritan 23-9-2022 08:30 PM
krustykrab replied at 23-9-2022 08:00 PM
Itu yg friskies sanggup kebas laki org malaysia..janji keturunan dpt status bumi.

Hohoho.. kalo aku ni yindon ke rohingya gigih aku.. jd no 4 pun tak kisah.. tua ganyutt pun tak pee.. hohoho
Quote kemaruk 23-9-2022 08:32 PM
bertuahnya tinggal di malaysia

berkat pimpinan UMNO
Quote sharlenetexas 23-9-2022 08:33 PM
besi_kelabu replied at 23-9-2022 08:05 PM
takdenya nak free..bayar, kos rawatan lain, kos ubat lain. doktor akan pilih prosedur yang membole ...

Beranak kat sana mahal gak ke?

Untunglah kat Malaysia boleh lari dari spital tak bayar bil pakej tinggal baby.


Quote Cokoro 23-9-2022 08:35 PM
Kalai xde simptom ok la. Tgu berok kan kunci tu
Quote besi_kelabu 23-9-2022 10:59 PM
sharlenetexas replied at 23-9-2022 08:33 PM
Beranak kat sana mahal gak ke?

Untunglah kat Malaysia boleh lari dari spital tak bayar bil pakej  ...

tak tahu lah kos beranak sana berapa..kalo ikut cerita dari student medic kita yang belajar sana kalo patient masuk wad, doctor decide rawatan, let say kena drip 5 botol maka patient or waris kena bayar dulu harga drip tu then baru start treatment. kalo duit cukup beli utk 2 botol je maka dorang masuk 2 botol tu je la, then balik...sembuh ke tak sihat ke tak dorang tak peduli..rawatan berdasarkan kemampuan kewangan pesakit.
Quote timahterung 23-9-2022 11:00 PM
Bersyukurlah jadi rakyat Malaysia, walau terpalit macam macam tuduhan tapi kerajaan masih lagi memikirkan rakyat. Klau negara lain tu dia suruh pi mampus saja..
Quote star_karat 23-9-2022 11:03 PM
Indon ada skim insurance tuk marhaen. Tak ingat nama apa, BBJS ke hapa tah. Tiap2 bulan kena bayar tengok gaj berapa. Potong dari gaji. Klu yang menganggur pun boleh bayar, kena ada duit lah. 100 ribu mcm tu. Nanti surgeri boleh cover dengan ubat jenis murah. Boleh lah dari takda kan.
Quote anony-mous 23-9-2022 11:11 PM
sharlenetexas replied at 23-9-2022 08:33 PM
Beranak kat sana mahal gak ke?

Untunglah kat Malaysia boleh lari dari spital tak bayar bil pakej  ...


Dkt sini buat ayat kesian dkt grup2 ibu mengandung. Buat2 tanya berapa kos bersalin sbb bukan warga. Lepas tu berbondong2 melayu bodoh bg derma. Geram sbb lepas tu ank dpt status warga ceroboh tanah org, buat rumah atas tanah haram. Dasar x sedar diri punya indon.
Quote Jajuli 24-9-2022 07:50 AM
Edited by Jajuli at 24-9-2022 07:56 AM

Bersyukurlah jadi Malaysia mana yg tak mampu dpt free  dihospital gomen ,rawatan pakar x-ray  ,MRI ke benda byr 5 ringgit, rawatan gigi pun  seringgit tak silap aku , nak ckp cabut gigi bahaya, abang ipar aku punca  cabut gigi di private sampai masuk ICU,  hingga sekarang belum pulih sepenuhnya rasa sama kes MCM bekas menantu Zahid Hamidi tu

Lihat semua komen(15)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 03:20 AM GMT+8 , Processed in 0.084408 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top