CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Malu Dengan Bidan Nanti' - Seller Merapu Suruh Ibu Hamil Putihkan Paha Ditegur Doktor

5-8-2022 09:33 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 4909| Komen: 91

Description: Ramai peniaga produk kewanitaan suka membuat pemasaran murahan dengan menyentuh ketidakyakinan golongan wanita.“Kalau bawah kita longgar, nanti suami cari lain”.“Ketiak hitam nanti suami lari, tak ...
Ramai peniaga produk kewanitaan suka membuat pemasaran murahan dengan menyentuh ketidakyakinan  golongan wanita. 

“Kalau bawah kita longgar, nanti suami cari lain”. 

“Ketiak hitam nanti suami lari, tak takut ke?” 


TikTok

Begitulah antara contoh ayat perangkap yang sering digunakan penjual bagi melariskan jualan mereka.

Beberapa hari lalu, seorang peniaga di TikTok juga dilihat membuat taktik pemasaran serupa dengan mereka-reka cerita kononnya ibu bersalin harus memastikan celah kelengkang mereka putih. 


Jika gelap dan hitam, katanya nanti malu pula jika ditegur doktor yang akan menyambut kelahiran bayi.

Walhal di hujung video, dia sempat mempromosikan produk pencerahan yang dijual.

Mendengar dakwaan mengarut berkenaan yang jelas bertujuan menakut-nakutkan golongan wanita, Dr Amirah Azlan tampil membidasnya.




Beliau sempat menjelaskan mengenai kandungan estrogen dalam badan yang sememangnya akan menggelapkan kulit. 

Hal sebegitu adalah normal, bahkan bahagian ‘bawah’ yang terlalu putih pula berisiko menyukarkan prosedur menjahit.

Bersetuju dengan pandangan Dr Amirah, netizen membajiri ruangan komen dan berterima kasih atas perkongsian fakta berkaitan melanin itu. 


Sumber: Kisah Dunia

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Acikgomen 5-8-2022 09:47 PM
Acik suka konten Dr amirah ni. Dia buat drama realiti pesakit yg dok mai jumpa dia hari2
Tak masuk akal kengkadang tgk drama pesakit jumpa doktor ni
Quote haifawehbe 5-8-2022 10:24 PM
suruh seller tu kangkang poen dia dulu putih ke x baru org percaya produk ko..
Quote botol_tritan 5-8-2022 10:26 PM
1st time tgk video Dr ni. Bagus penerangan dia, mudah faham. Jeles tgk kulit Dr ni cantik
Quote ellejo 5-8-2022 10:26 PM
poen memang membawa impak besar kepada masyarakat kita ye.
Quote Samerosie 5-8-2022 10:28 PM
"Please take noted"... serabut baca.  Overclaim timbang kilo satu hal.
Quote sharlenetexas 5-8-2022 10:28 PM
Mmg la ajal maut di tangan tuhan. Tapi kalau boleh tak nak lah mati muda mcm kembar shuk tu.


Quote CiliPadiSedap 5-8-2022 11:35 PM
ellejo: poen memang membawa impak besa ...


Haah. Teringat poen bohsia tua bau ikan kering.
Quote CiliPadiSedap 5-8-2022 11:37 PM
Nak putih kan bawah? Kurangkan lemak dan selulit je. Nnti daki hilang cerahlah. Celah2 badan nak cerah kurus kan badan je.
Quote CiliPadiSedap 5-8-2022 11:39 PM
haifawehbe replied at 5-8-2022 10:24 PM
suruh seller tu kangkang poen dia dulu putih ke x baru org percaya produk ko..

Nanti pakai filter dah sudah xtahu poen ori atau poen filter.kt youtube ada tunjuk cina bukit pakai filter terus jadi amoi pavillion. Dahsyat betul teknologi sekarang boleh ubah paras rupa
Quote Suchi 5-8-2022 11:43 PM
Setau iols tak penah sekali pun baik dokter mahupun bidan kat sepital  ckp camtu.
Sudah tentulah dorang sedia maklum tu semua disebabkan perubahan hormon.
Dorang tu hadap ramai kot pesakit yg mcm2 rupa dan bentuk.
Quote Decaffeinated 5-8-2022 11:49 PM
Aku kini semakin tau bahawa perempuan ini are so insecure rupanya

Quote mclaren 5-8-2022 11:57 PM
Tak kuasa nak usaha2 tukar warna kulit etc demi taknak lelaki lari.

If lelaki tu jenis shallow sangat dan pentingkan superficial traits hahhhh lari lah engkau berambus. You are not for me.
Apa punya tips lah acik2 timbang kilo ni bagi. Ingat semua dalam dunia ni based on looks je ke baru ada nilai. Puiiii.
Quote bunnyj3lly 5-8-2022 11:58 PM
Decaffeinated replied at 5-8-2022 11:49 PM
Aku kini semakin tau bahawa perempuan ini are so insecure rupanya

Sebenarnya dimomokkan insecurity tu oleh banyak pihak termasuklah golongan lelaki yang jual produk wanita macam Victoria Secrets tu.
Quote Suchi 5-8-2022 11:58 PM
haifawehbe replied at 5-8-2022 10:24 PM
suruh seller tu kangkang poen dia dulu putih ke x baru org percaya produk ko..

Ada ke orang melayu celah situ putih gebu mcm kulit muka?
Kalau yg kulit coklat takkan la cerah plak melainkan kena sopak.

Quote gideoncross 6-8-2022 01:33 AM
ellejo replied at 5-8-2022 10:26 PM
poen memang membawa impak besar kepada masyarakat kita ye.

Trutama skli utk jejantz Mulayu Melesia hahahaha.
Quote Chah21 6-8-2022 01:47 AM
haifawehbe: suruh seller tu kangkang poen  ...

Bahahahak.. u ingatkn i kt seller yg paksa i beli krim tegangkan n besarkn payudara kt i.. i tanya u guna mnjadi ke,, dia ckp of coz.. i mintak gambar sebelum n slpas,dia tuduh i gila $=k$
Quote Gomea 6-8-2022 03:14 AM
Takde masa lah doktor dengan misi nak kelebet celah bedah ko. Dorang fokus nk kluarkan baby je
Quote aechae 6-8-2022 07:44 AM
Decaffeinated replied at 5-8-2022 11:49 PM
Aku kini semakin tau bahawa perempuan ini are so insecure rupanya

Slalu yg cmni klu kaji lbih sket u bleh tau education level dorg taraf mna…
Quote ReginaGeorge 6-8-2022 08:14 AM
Halikatnya memang malu jugak la kalau celah kangkang dan cik poen hitam. Nak hilangkan tu memang tak la, letak losyen and kurangkan berat badan boleh membantu. Tak payah tggu somi nampak celah kangkang tu, diri sendiri tengok pon malu.

Lihat semua komen(91)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 02:14 AM GMT+8 , Processed in 0.075920 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top