CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Tak Malu Ke Ubah Sejarah?" - Puak Chola Dakwa Parameswara Tamil Dari India

3-8-2022 10:46 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 6021| Komen: 175|Original author: LilRose

Description: "Parameswara berasal dari India/Tamil?"
"Parameswara berasal dari India/Tamil?"


Kredit foto: sayaminatsejarah.blogspot

Muncul pula dakwaan tidak berasa ini seperti yang sering disebarkan golongan Chola (pemeluk pseudo-sejarah Tamil).

Lebih parah, mereka menghina kandungan buku teks sejarah yang menyatakan baginda seorang Melayu.



Kredit foto: Twitter

Tangkap layar kenyataan menghina dan cubaan gigih membuktikan Parameswara bukan Melayu itu dikongsi semula di Twitter The Patriots yang menjelaskan bahawa agama tidak menunjukkan bangsa.

Malah, The Patriots turut memberi penerangan ringkas mengenai orang Melayu sebelum dan selepas kedatangan Islam termasuk dari pemilihan nama dari bahasa Arab.



Kredit foto: Twitter

The Patriots juga menegaskan hingga kini masih tiada bukti menunjukkan Parameswara merupakan orang India.





Kredit foto: Twitter

"Sejarah Melayu dan Suma Oriental mempunyai persamaan secara tidak langsung di mana mereka bersetuju bahawa Parameswara merupakan keturunan dari Palembang.

"Hari ini, hampir tidak wujud orang India/Tamil di Palembang. Jadi, kenapa berani betul dakwa dia dari India?" ujarnya.



Kredit foto: Twitter

Rata-rata warganet kurang senang dengan dakwaan individu terbabit dan beranggapan golongan Tamil sudah mula memijak kepala.

"Esok dia rebut Malaysia, kata moyangnya yang membangunkan Malaysia yang asal.




Kredit foto: Twitter

"Tambi oo tambi, lama pendam kebencian kat Melayu ya. Dia punya try hard nak buktikan dia penduduk asal tanah Melayu memang di luar kotak," antara komen pelayar Twitter. 



Kredit foto: Twitter

Kalau terjumpa golongan Chola ini, apa kata anda untuk mengajar mereka? - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mojarean_X 3-8-2022 10:52 PM
Gigihnya la hai...one of the reason PH jatuh awal sbb perangai2 puak ni.
Quote pokaibanktokyo 3-8-2022 11:03 PM
Haha. Tamil chola bangsa lembik gemalai mampu buka kerajaan di tanah melayu. Yang mampu takluk tanah melayu pun ada. Memang jaguh berkhayal la puak lembut legam tuh
Quote batu kikir 3-8-2022 11:04 PM
Bagi aku nama Param meswara tu memang bukan nama Melayu.  Sori to say la.
Quote .HannahMontana. 3-8-2022 11:04 PM
Melayu nak tengok sahaja ke ??

mana jati diri Melayu??

tabuh si hitam  biar bersepaiiiiiiiiii
Quote sharlenetexas 3-8-2022 11:05 PM
Chola takmo claim Bali? Mereka beragama hindu. Tak pakai sari tapi pakai kebaya pendek


Quote sharlenetexas 3-8-2022 11:07 PM
Cuba tgk filem Dang Anom.


Quote mojarean_X 3-8-2022 11:08 PM
Chola ni x nk claim sri lanka ke? Mentang2 dh bankrap
Quote TuntungReturn 3-8-2022 11:08 PM
bali kuat hindu pun org sana muka mcm melayu.
Quote Kak-Rohana 3-8-2022 11:12 PM
Bagus penerangan Patriot tu. Senang faham.
Chola dah jadi .. Choli ke?
Quote Belibis 3-8-2022 11:15 PM
pokaibanktokyo: Haha. Tamil chola bangsa lembi ...

Abis tu,Tanjung Keling dapat nama dari mana?[em:3:]
Quote encikWawad 3-8-2022 11:18 PM
batu kikir replied at 3-8-2022 11:04 PM
Bagi aku nama Param meswara tu memang bukan nama Melayu.  Sori to say la.

Memang bukan Melayu tapi bahasa sanskrit.
Sebab agsma hindu meluas di Nusantara masa tu
Kalau betul Parameswara India. Tiada pulak chandi di melaka? Sepertimana di kedah.
Quote hyie 3-8-2022 11:35 PM
meols ada je beli buku the patriots, yakni Kitab Tamadun Cina karya Ayman Rashdan Wong. Tapi tak sempat baca lagi. Bulan ni baru nak start. Kalau korang nak beli, better join dia punya membership, nanti setahun boleh dapat dalam 10/20 buku, ikut pakej ditawarkan, berbanding beli satu2 atau kat pesta buku. Gigih betul dak2 twitter baru nak kenal dunia beli satu2 kat pesta buku pwtc haritu walhal rugi lagi ada Versi pdf pun ada untuk selected items.

Yes, hang tuah pun Melayu. Why bother?
Quote sharlenetexas 3-8-2022 11:43 PM
encikWawad replied at 3-8-2022 11:18 PM
Memang bukan Melayu tapi bahasa sanskrit.
Sebab agsma hindu meluas di Nusantara masa tu
Kalau betu ...

Singapore pun xde candi.


Quote sharlenetexas 3-8-2022 11:44 PM
Belibis replied at 3-8-2022 11:15 PM
Abis tu,Tanjung Keling dapat nama dari mana?[em:3:]

Marah deyols sebut kel kel ni.


Quote sharlenetexas 3-8-2022 11:45 PM
mojarean_X replied at 3-8-2022 11:08 PM
Chola ni x nk claim sri lanka ke? Mentang2 dh bankrap

Sri lanka ada toilet kot kat rumah.


Quote sharlenetexas 3-8-2022 11:46 PM
Kak-Rohana replied at 3-8-2022 11:12 PM
Bagus penerangan Patriot tu. Senang faham.
Chola dah jadi .. Choli ke?

Jula juli jolly.


Quote Tinot7 3-8-2022 11:57 PM
Drp deme dok claim parameswara asal chola, baik deme claim rohingya asal drp chola.. ada la nampak iras2 di situ..
Hat ni nak ngaku yg rupa berbeza benau.. mana la org tak mayah.. kalau deme rerupa kokesen kulit putih idung mancung mata kaler2 takpe gak nak claim sama.. hahaha

Tapi iols rasa deme nak tuntut hak bumi jahh.. tu yg gigih nak ubah sejarah.. iols tatut tibe masa generasi muda yg buta sejarah, dok angguk2 jahh dgr ckp onglain.. pastu #blm bagai.. generasi ni la bakalan tak paham asal usul deme..
Quote silencekiller 4-8-2022 12:12 AM
Di jambi kaa riau di Indon pun ada banyak candi2 hindu.. tapi pelik awat takda puak2 india dari india kaa keturunan depa di sana.. muka melayu jaa semua..

Sebab nama ala2 sana dek kerna pengaruh Sanskrit.. teruih depa label mamat tu dari sana ... zaman tu dah kerajaan palembang berugama hindu.. bukti jelas lagi nyata ialah candi2 hindu bersepah di jambi yakni sebelah palembang ... kerna dikatakan bahwa Palembang pusat pemerintahan manakala jambi pusat keugamaan..
Quote kakikuDibibirmu 4-8-2022 12:21 AM
P. Rameswaran tersenyum sinis

Lihat semua komen(175)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 03:41 AM GMT+8 , Processed in 0.085941 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top