CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Mata Rosak Lepas Bungee Jumping, Yang Rabun Jauh Tu Fikir Banyak Kali Sebelum Main

2-8-2022 08:52 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1019| Komen: 6

Description: Pendedahan seorang doktor optometrist dikenali sebagai Shahrizal Redwan mengenai risiko Bungee Jumping kepada pesakit rabun tinggi tular di TikTok.Menerusi video tersebut, doktor Shahrizal berkongsi s ...
Pendedahan seorang doktor optometrist dikenali sebagai Shahrizal Redwan mengenai risiko Bungee Jumping kepada pesakit rabun tinggi tular di TikTok.


Menerusi video tersebut, doktor Shahrizal berkongsi sebuah kes mengenai seorang pesakit berusia 24 tahun yang mengalami mata merah dan kabur selain turut mengalami pening, terhuyung-hayang, sesak dada dan sakit tengkuk selepas melakukan aktiviti ekstrem tersebut


TikTok

Difahamkan, walaupun kesemua gelaja itu semakin beransur pulih namun dia mata kiriya masih kabur selepas hampir sebulan melalui proses pemulihan.

Jelas Shahrizal, rupa-rupanya mata kiri wanita itu mengalami kecederaan yang lebih serius sehingga terdapat pendarahan di belakang mata.



Dalam pada itu, Shahrizal turut berkonsi tips keselamatan yang perlu dilakukan semasa bermain permainan Bungee Jumping.

Menurutnya, terdapat pendapat yang mengatakan mata kemerahan itu berlaku kerana seseorang itu bertindak menahan nafas ketika melompat iaitu semasa tali sedang tegang.




Dalam hantaran lain, dia turut mendedahkan bahaya menahan bersin kepada mereka yang rabun tinggi.




Sumber: BeautifulNara

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote lattehazelnut 2-8-2022 09:00 PM
I selalu tahan bersih.. kalau tempat terlindung sikit baru bersin..
Ye lah time covid ni kalau bersin pandangan org semacam je kan..
Termasuk la iols..
Quote Adrif 2-8-2022 11:28 PM
lattehazelnut replied at 2-8-2022 09:00 PM
I selalu tahan bersih.. kalau tempat terlindung sikit baru bersin..
Ye lah time covid ni kalau bersi ...

kalau pakai mask, bersin je. pastu tukar mask baru kalau ada spare

jangan jadi golongan yang pakai mask, bila nak bersin, dia pegi bukak mask, HACHOOMM, pakai mask balik
aduhh bongok nau yang tu tau

function mask ni, kalau kita ada penyakit tak sebar kat orang lain la. bersin ka, batuk ka, dalam mask tu. baru selamat donia

btw, jangan tahan bersin. ada sebab badan kita auto bersin. entah apa dia detect kita pun tak tau

aku kalau member cakap gebang pun aku buat-buat bersin
"Hachiu~ Maaf, saya alah pada penipuan.", haa gituu lepas tu kami pun gaduh. satgi nak lunch baik balik
Quote tumpanglalu74 3-8-2022 12:30 AM
Kalo nak cari bini atopon somi, carilah yang suke bungee jumping.  Itu tandenye mereka sanggop percaye kat anda 100% sebagaimane mereka percaye kat tali bungee tu.
Quote Itzy 3-8-2022 03:07 AM
lattehazelnut: I selalu tahan bersih.. kalau  ...

seeloknya kau pakai mask dan bersin dalam mask ko, takde sape akan pandang atau fikir bukan2, lain la kalau kau sejenis yang over thinking. Aku kalau nak bersij kat luar atau dalam rumah selalu aku akan tarik tudung atau baju atau tekup tangan kat muka kalau nak bersin atau cepat2 ambil tisu. aku sejenis tak suka tahan bersin.
Quote Itzy 3-8-2022 03:09 AM
Adrif replied at 2-8-2022 11:28 PM
kalau pakai mask, bersin je. pastu tukar mask baru kalau ada spare

jangan jadi golongan yang paka ...

betul. hidung aku cepat bersin kalau ada oramg pakai minyak wangi murah atau yang ada bahan yang buat aku alah.
Quote Cpkay 3-8-2022 11:08 AM
tumpanglalu74 replied at 3-8-2022 12:30 AM
Kalo nak cari bini atopon somi, carilah yang suke bungee jumping.  Itu tandenye mereka sanggop perca ...

setuju statement ni

Lihat semua komen(6)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 03:03 AM GMT+8 , Processed in 0.103383 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top