CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Malu Nak Masuk Kolej Kemahiran, Sudahnya 'Jerut' Leher Terbeban Hutang Kolej Swasta

2-8-2022 10:45 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 4531| Komen: 82

Description: Miskin bulan alasan untuk gagal dalam kehidupan.Malah, ramai pelajar dalam kumpulan B40 berjaya keluar dari kepompong kemiskinan selepas melanjutkan pelajaran ke menara gading.Di laman Facebook, seora ...
Miskin bulan alasan untuk gagal dalam kehidupan.

Malah, ramai pelajar dalam kumpulan B40 berjaya keluar dari kepompong kemiskinan selepas melanjutkan pelajaran ke menara gading.


Di laman Facebook, seorang pemuda tampil menegur sebilangan ibu bapa dalam kumpulan B40 yang mendaftarkan anak mereka ke kolej-kolej swasta sehingga 'menjerut' leher sendiri.




Menurut pelayar Facebook itu, nasib pelajar-pelajar itu bagaikan sudah jatuh ditimpa tangga apabila mereka bukan sahaja dibebani hutang pengajian, malah sukar untuk mendapatkan pekerjaan yang bagus.

Posting yang dikongsi menerusi group Facebook B40 Buat Perangai Apa Harini mengundang pelbagai perdebatan netizen mengenai topik berkenaan.

Selain itu, sebilangan graduan Kolej Komuniti turut berkongsi testimoni kejayaan mereka biarpun tidak berjaya melanjutkan pengajian ke universiti atau kolej terkemuka.



Malah, mereka turut memberi nasihat kepada golongan B40 agar berpijak di bumi nyata dan menurunkan ego untuk belajar di kolej-kolej kemahiran biasa demi masa depan lebih cerah.


Sumber: mStar

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zidane_ziege 2-8-2022 10:53 AM
kolej swasta ni kan projek menteri pendidikan yg nk sakau budak2 yg wannabe nk masuk U tapi result SPM kelaut
Quote kakikuDibibirmu 2-8-2022 10:57 AM
Pensyarah nenek tua dah nak mampos Universiti Ini Tengking Melayu tersenyum sinis

51_3000_0.jpg
Quote prettyuglybabe 2-8-2022 11:07 AM
i banyak nasihat my friend benda yang sama..
kalau anak u tak excellent dalam studies, kalau masih sekolah cuba masuk voca..
kalau dah habis spm, masuk kolej kemahiran or poli..
heart to heart bincang kemahiran yang dorang minat..
buat apa nak paksa anak belek buku bila tau hasilnya tak ke mana..
bagi dorang kemahiran yang menjamin peluang bila habis belajar..
poli punya course pun boleh tahan bagus-bagus juga..
pi lantak la orang tanya tak jawap uitm ukm upm sunway taylors bagai..
janji u keluar, u ada kemahiran..
tak kerja dengan orang, u boleh buka peluang kerja untuk orang..
silap-silap yang masuk uitm ukm upm sunway taylors bagai tu dok minta kerja dengan u..
Quote rospinki 2-8-2022 11:11 AM
Masa anak form 4 - 5 aku dh bagi tactical vision which path they need to seek.
Quote LoveSungmin 2-8-2022 11:11 AM
i hantar kolej vokasional je.. belajar la sampai diploma kat sana
Quote kakikuDibibirmu 2-8-2022 11:12 AM
LoveSungmin replied at 2-8-2022 11:11 AM
i hantar kolej vokasional je.. belajar la sampai diploma kat sana

Kulinari lettew
Quote LoveSungmin 2-8-2022 11:13 AM
kakikuDibibirmu replied at 2-8-2022 11:12 AM
Kulinari lettew{:m ...

teknologi pembinaan sisturr
Quote botol_tritan 2-8-2022 11:24 AM
I pun setuju better hantar kolej kemahiran/politeknik dari kolej swasta. I pernah dpt offer kerja dari kolej terkenal dgn tasik yg ada itik kat subang. Yuran selama 3 tahun (course IT), around RM 95k.

Lepas i dpt offer, i minta la lecture note dari lecturer tetap sedia ada. Surprisingly, lecturer note teruk sgt2. Terabur semua. Pastu mostly lecturer ada master je. Yes, paperwork diorg cantik (lecturer/practical/tutorial semua ada), tapi execution tak seperti paperwork yg diberi dalam file pengajaran ye. Lecture note ambil dari internet, siap ada nama owner lecture note lagi (contoh: prof nancy, oxford uni) kat slide depan. Gila btl.

I kesian kat student yg bayar mahal2. Tapi dari database student, mostly kaya2, maybe cuma nak formal bach degree utk kerja company family kot. Tapi kalau b40/m40 yg buat ptptn+xde cable nak kerja lepas grad, i cadangkan x payah la. Buat naya je. Better ambil diploma kemahiran, x dpt kerja pun, boleh buat freelance guna kemahiran yg ada (contoh: repair aircond, bakery, etc).

I setuju je dgn statement ni, tapi ayat last buat duit dgn octafx tu, agak krik2 ye
Quote kikuri 2-8-2022 11:30 AM
kenapa malu nak masuk kolej kemahiran... silap2 kalo masuk kolej kemahiran under mara boleh dapat elaun lagi.. yuran pun tak mahal..
Quote capiloton 2-8-2022 11:32 AM
Edited by capiloton at 2-8-2022 11:37 AM

kolej komuniti memang bagus,
yuran murah, lepas habis study boleh buat bisnes,
sebab belajar kemahiran.

cuma tak glamer jer la. parents tak boleh la berlagak

yang penting tak payah hutang banyak bayar study loan,
keje pun belum tentu dapat. kalau dapat pun gaji ciput

Quote gue 2-8-2022 11:34 AM
Bersembang dgn kawan2 sebaya yg ada anak2, rata2 setuju skill yg diperolehi Dari vokosionala.politek. ambil diploma and anak terus
Bekerja, ramai dah tak layan degree ni. Lambat terdedah pada praktikal, byk teori dlm kelas je. Padahal mak ayah ni ramai degree,master,PhD holder.
Tak paham kenapa perlu malu masuk Teknik, politech, vokasional. Mentaliti lapuk ni dah kena buang.
Gue Ada sepupu zaman dulu2 masuk politely,skrg
bekerja  dah 5 angka,bebanding sedara sebaya jauh lebih pandai, ambil degree kerja gomen sampai pencen gaji masih 4 angka.
Quote capiloton 2-8-2022 11:45 AM
btw kawan aku asal dari diploma mekanikal, sekarang dah ada PhD.

start dari diploma, keje masuk industry,
pastu sambung study degree, sambung master,
masuk IPTS jadi lecturer, sambung PhD.

sekarang dah masuk industri balik, mesti pawer gaji.
Quote Suchi 2-8-2022 11:47 AM
kikuri replied at 2-8-2022 11:30 AM
kenapa malu nak masuk kolej kemahiran... silap2 kalo masuk kolej kemahiran under mara boleh dapat el ...

Tahlaa semua nak anak jadi dokter dan loyer sampai lupa ada byk lagi kerjaya lain yg juga boleh mendatangkan rejeki.
Walhal org yg ada skill ni susah nak menganggur ada je keje2 sampingan dia boleh buat nyambil2 dia tunggu tawaran keje lain tu.
Sedangkan yg dah ada keje tetap boleh buat sbg pendapatan sampingan.
Quote akies 2-8-2022 11:53 AM
Yup setuju. Better masuk kolej kemahiran mcm IKM,
IKBN, kolej komuniti..
.sijil mereka ni laku di pasaran.
Quote krustykrab 2-8-2022 11:56 AM
capiloton replied at 2-8-2022 11:32 AM
kolej komuniti memang bagus,
yuran murah, lepas habis study boleh buat bisnes,
sebab belajar kemahi ...

Bg aku parents tak show off pun tak pe, janji anak2 aku ada keje ada gaji bolehberdikari.
Quote mojarean_X 2-8-2022 11:58 AM
zidane_ziege replied at 2-8-2022 10:53 AM
kolej swasta ni kan projek menteri pendidikan yg nk sakau budak2 yg wannabe nk masuk U tapi result S ...

Teringat zaman early 2000s, almost setiap hari ada je surat tawaran belajar dari pelbagai kolej2 swasta utk kakak ngan abg iols. Ntah dari mana dia dpt info student sdgkan kakak ngan abg iols x apply pun. Last2 abang ngan kakak iols tunggu juga apply UPU dan dapat.
Quote bellaa 2-8-2022 12:01 PM
indeed. kemahiran yg byk melahiran tokey2

banding graduan pointer cukup2 makan

Quote twins 2-8-2022 12:06 PM
daripada masuk kolej2 swasta jurusan yg ntah apa-apa atau setakat kursus pengurusan... lebih baik masuk IKM, ILP, GM, Kolej Komuniti yg semua ni tawarkan kursus kemahiran.  Ambik la apa pun... Mekanik kenderaaan, juruteknik letrik, mekanikal, sivil, juruletrik, tukang paip, tukang simen, tukang kayu... ambik hingga tahap 2... Insyaallah sentiasa ada peluang kerja.... kemahiran2 ni sentiasa in demand...  tak usah nak malu belajar tempat2 mcm ni.. yg pntg peluang pekerjaan terbuka luas....
Quote makadek 2-8-2022 12:09 PM
botol_tritan replied at 2-8-2022 11:24 AM
I pun setuju better hantar kolej kemahiran/politeknik dari kolej swasta. I pernah dpt offer kerja da ...

Aku palaukan ajer yg swsta ni
Lps f6 dia buat degree skg study online bayar 900 je kt uitm.. tp sem 2 seterusnya kt kolej dh byk lak nanti
Cost sem 2 ptptn sem 3 bayor sendiri sem 4 ptptn

Lihat semua komen(82)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 03:40 AM GMT+8 , Processed in 0.078450 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top