CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Harga Ubat DiJangka Naik - Menteri Kesihatan

14-8-2015 10:30 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 6592| Komen: 41

Description: Kesan daripada kejatuhan matawang Ringgit, harga ubat dijangka akan mengalami kenaikan harga terutamanya dalam sektor swasta..

Oleh : Dean BZ



Kesan daripada kejatuhan matawang Ringgit, harga ubat dijangka akan mengalami kenaikan harga terutamanya dalam sektor swasta.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam tidak menolak kemungkinan kenaikan harga ubat akan berlaku
memandangkan kebanyakan ubat ubatan diimport dari luar negara.

Subramaniam bagaimanapun memberi jaminan bahawa hospital dan klinik kerajaan akan terus memberikan ubatan secara percuma.

"Kemungkinan harga ubat akan naik kerana ada yang kita import dari luar malah ubatan yang dihasilkan di Malaysia turut menggunakan bahan mentah dari luar negara. Namun keadaan itu hanya sementara waktu sahaja, (apabila) nilai ringgit pulih, harga akan jadi seperti biasa.


"Kerajaan akan terus memberikan ubat secara percuma, tetapi bagi hospital dan klinik swasta harga akan berubah,” kata Subramaniam yang ditemui selepas merasmikan penutupan Konvensyen Kebangsaan Kelab Doktor Muda kali ke-enam di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Puncak Alam pada Khamis.

Pada masa yang sama, Subramaniam menasihatkan pihak berkenaan agar tidak mengambil kesempatan untuk menaikkan harga ubat secara sewenang-wenangnya - CARI Infonet.

14

Bagus
9

Marah
18

Terkejut
16

Sedih
11

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (82 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote GhostWalking 13-8-2015 11:06 PM
Tpp nnt lg naik.taniya subra.karma is a bitch.tunggu jah
Quote samperit 13-8-2015 11:16 PM
Bukan baru je naik ke? Nak naik lagi? gile khinzir
Quote TuntungReturn 13-8-2015 11:17 PM
aku p amik ubat kt klinik panel, mintak 1 die bgik 3. pas tu tulis dlm bil fee doktor rm10, padahal x jumpa die pun.
Quote hanakikan 14-8-2015 12:09 AM
Gi hospital gomen lah. Bayar rm5 je utk pakar. Dpt mcm2 ubat. Klau beli luar mahal
Quote AbukRokok 14-8-2015 12:24 AM
RM jatuh ubat naik

sign TPPA naik lagi
Quote sgbuloh 14-8-2015 02:12 AM
bukan ke ubat2 ni tak kena GST?
Quote vandergooh 14-8-2015 02:22 AM
takper... adik rashiman cakap bagus untuk perlancongan... rakyat...? biarkan
Quote hydrangea 14-8-2015 02:34 AM
Semua naik...najib je x turun..
Quote Acong 14-8-2015 05:00 AM
BODOH.......... Kan ada KLINIK 1 MALAYSIA

RM2 saja kena bayar  
Quote malawi6 14-8-2015 06:34 AM
Quote ipes2 14-8-2015 10:09 AM
Tentu lah... ingat mudah ke nak buat aspirin dan Panadol tu.
Quote kecimpret 14-8-2015 10:11 AM
macai mmg suka harga naik ni...dorang cukup benci kalo harga murah atau turun...bodo



Quote dzaraa 14-8-2015 10:12 AM
dia habaq awai2 sbb lps tppa nanti..akn mencanakkk naikkk....
Quote dcruins 14-8-2015 10:14 AM
middle class tak payah susah2 pakai gold colour iphone laaaa kalau nak terus berubat di private clinic dan hospital....
Quote JERONG_GERGASI 14-8-2015 11:00 AM
Lambat la Government buat statement. Rakyat dah boleh agak kesan drpd kejatuhan nilai RM.
Quote insulin 14-8-2015 11:05 AM
Xder masalah pon kalo harga naik. Rakyat malaysia kan kayo2.
Quote garlicOil 14-8-2015 11:33 AM

eh bukan yang terkesan cuma yg beli online dari US dgn beli barang2 buatan US aja ke
Quote agusta 14-8-2015 02:03 PM
BUKAN MGKIN..TP MEMANG DH NAIK LA ngokkkk:
Quote Tlalu 14-8-2015 02:04 PM
Kalau disebabkan RM jatuh, harga ubat naik....gomen carik penyelesaian  RM  atau subsidise lah harga ubat naik. Takan nak beban kan rakyat.

Lihat semua komen(41)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 07:56 PM GMT+8 , Processed in 0.114944 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top