CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Cabut Gigi Sendiri Guna Playar, Susah Benar Nak Dapat Temujanji Doktor Kerajaan

30-6-2022 10:43 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 1165| Komen: 9

Description: LONDON – Seorang pesakit di Britain nekad menggunakan playar untuk mencabut sendiri giginya selepas sukar mendapatkan janji temu rawatan gigi daripada Perkhidmatan Kesihatan Kebangaan (NHS), lapor ak ...
LONDON – Seorang pesakit di Britain nekad menggunakan playar untuk mencabut sendiri giginya selepas sukar mendapatkan janji temu rawatan gigi daripada Perkhidmatan Kesihatan Kebangaan (NHS), lapor akhbar Mirror UK.


Jamie Ellison, 49, mencabut sendiri giginya setelah gagal mendapatkan khidmat doktor gigi NHS selama 15 tahun.

“Saya tidak akan menge­syorkannya. Saya melakukannya kerana terdesak. Saya gagal untuk berjumpa doktor gigi (kerajaan) selama kira-kira 15 tahun,” kata Ellison yang ber­asal dari bandar Yorkshire Barat.


Foto: Getty Images

Seorang jururawat sambilan yang dikenali sebagai Nicola memberitahu, dia juga tidak berjaya mendapatkan janji temu doktor gigi NHS untuk merawat gigi patah.


“Saya terpaksa membeli playar dan cuba mencabut gigi saya sendiri,” katanya kepada akhbar Mirror.

Namun, keadaan Nicola bertambah teruk, menyebabkan dia terpaksa berjumpa doktor gigi swasta dan dikenakan bayaran £650 (RM3,509).

Seorang lagi pesakit bernama Hannah Whelan yang berkerja di NHS memaklumkan bahawa dia juga tidak berjaya mendapatkan janji temu rawatan gigi.

“Saya pernah menggunakan gam kuat pada gigi geraham yang sakit dan mengambil ubat parasetamol. Saya hanya berjaya mendapatkan rawatan selepas pengsan di tempat kerja akibat kesakitan,” katanya.

Menurut akhbar berkenaan, kira-kira 3,000 doktor gigi berhijrah ke luar negara sejak Britain melaksanakan sekatan pergerakan bagi mencegah penularan wabak  Covid-19. Ramai doktor gigi turut menyatakan bahawa mereka menerima bayaran yang tidak setimpal semasa bekerja dengan NHS.

Data yang diterbitkan di bawah undang-undang Kebebasan Maklumat itu menunjukkan terdapat 2.3 juta janji temu pergigian NHS di England pada April lalu.

Bilangan itu menurun berbanding 2.9 juta janji temu pada Mac 2022 dan berkurangan berbanding angka purata semasa sebelum pandemik Covid-19 iaitu sebanyak 3.5 juta janji temu. – CARI

Sumber: Kosmo

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kelip2_07 30-6-2022 10:47 AM
biar btl smpai 15taun
Quote shernazz 30-6-2022 10:49 AM
Mak.aih
Kawan iols dpt appt doc gigi gomen 3 bulan dah meroyan wei..sakit tak tertanggung..
Last2 pegi klinik.swasta..gigi geraham.kena cabut n jahit plak
Kenaa rm1k..
Quote kakikuDibibirmu 30-6-2022 10:51 AM
Ya habibi ya Maulana, cabut gigi pakai playar
Quote SonicSiLandak 30-6-2022 11:16 AM
doktor gigi dia mesti dari Malaysia... pergi ke sana mintak kewarganegaraan sbb kat Malaysia dulu sejarahnya tak dapat masuk IPTA bawah UPU dan tak pernah lulus intebiu gomen bawah SPA...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghkahkahkahkahkahkah
Quote SonicSiLandak 30-6-2022 11:16 AM
kakikuDibibirmu replied at 30-6-2022 10:51 AM
Ya habibi ya Maulana, cabut gigi pakai playar { ...

apa gigih benor bapok-gay-pedo sekor ni nk jadi kelakor dlm forum ni??? dkt reddit tkde sapa layan ko ke???
Quote tri-max 30-6-2022 11:25 AM
klinik kerajaan appointment kena tggu 2 bulan, mula2 mmg aku arrggghhh gile la weh
tapi bila kita continue dgn next appointment, benda tu akan jadik lumrah
so sepanjang tahun ni aku da buat scalling yg berharga 2 rgt, tampalan 2 kali 4 rgt , cabut je belum ... alhamdulillah
save duit ratus2 ke swasta, plus service kjaan pun tip top

Quote Adrif 1-7-2022 11:56 PM
shernazz replied at 30-6-2022 10:49 AM
Mak.aih
Kawan iols dpt appt doc gigi gomen 3 bulan dah meroyan wei..sakit tak tertanggung..
Last2 pe ...

mak aih. lama tu appointment dia

aku dah dua gigi geraham bongsu cabut kat klinik gomen
hari selasa pegi, dapat appointment cabut hari jumaat tu  (sebab appointment hanya Rabu & Jumaat sahaja)

abang aku pegi time dia sakit gigi. time tu jugak doktor suruh cabut on the spot

Isnin ni nak pegi la checkup, lama tak gi check gigi  
Quote Jitu 2-7-2022 12:05 AM
kenapa tak guna cengkih masa sakit tu
kena sakit gigi ni mmg seksa nak tidur pun tak blh
Quote shernazz 2-7-2022 07:41 AM
Adrif replied at 1-7-2022 11:56 PM
mak aih. lama tu appointment dia

aku dah dua gigi geraham bongsu cabut kat klinik gomen

Haah
Klinik puchong ni ha..
Mmg ramai ...
Melainkan btol2 emergency baru dia buat cepat
Kawan iols.tu.mmg kebetulan kot masa tahun.lepas tu kan mmg appt semua lambat
Dia susah la nak bercakap kalau buat zoom ke apa..hahaah..
Doc ckp nak buat crown ke apa tah..lagi mahal katanya..terus dia kata takpe..tu nnt dolu..
Hahahah

Lihat semua komen(9)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 08:35 AM GMT+8 , Processed in 0.082651 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top