CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Kemalangan Langgar Lubang Jalan, Kaki Wanita Cacat Kekal Tersepit Rim Motosikal

28-6-2022 04:55 PM| Diterbitkan: tatod| Dilihat: 749| Komen: 2|Original author: Tatod

Description: Ibu kepada dua anak lelaki, Nurirdinaashira Irdi Hamzah, 25, tabah berkongsi cerita mengenai kemalangan yang berlaku pada 2015 hingga menyebabkan dia mengalami kecacatan kekal.
Sumber mStar


Ibu kepada dua anak lelaki, Nurirdinaashira Irdi Hamzah, 25, tabah berkongsi cerita mengenai kemalangan yang berlaku pada 2015 hingga menyebabkan dia mengalami kecacatan kekal.

Berdasarkan temu bualnya bersama mStar, kata wanita itu, dia dilahirkan secara normal, namun ketika usianya 18 tahun, dia terbabit dalam satu kemalangan gara-gara motosikal yang dinaikinya bersama teman lelaki yang kini adalah suaminya terlanggar jalan berlubang.


"Jalan dekat Desa Water Park di ibu kota masih belum rata ketika itu. Masa membonceng dengan suami dekat kawasan itu, dia terlanggar jalan berlubang.

"Kemudian secara tidak sengaja kaki saya termasuk dalam rim motosikal. Kaki saya berpusing-pusing dalam tu sampai tumit jadi terkulai.

"Lepas kejadian itu, saya dibawa ke HUKM. Doktor buat pembedahan segera. Tapi, sayangnya keesokan harinya tumit dan buku lali bertukar jadi warna hitam. Jadi, doktor ambil keputusan untuk potong terus," kata wanita itu.


Kata Shira, dia juga terpaksa ditahan di hospital selama dua bulan bagi menjalankan proses pembedahan yang dilakukan sebanyak enam kali.

Sebaik saja selesai prosedur pembedahan, pihak hospital mengesahkan dia kini adalah orang kelainan upaya (OKU) kategori cacat fizikal.

"Apabila pembedahan selesai, bila doktor tengok isi daging kaki dah jadi kemerahan, akhirnya saya dibenarkan keluar. Tapi, lepas selesai... tumit dan buku lali saya dah tak ada.

Sumber mStar


"Banyak aktiviti saya terhad lepas tu. Saya tak boleh berdiri lama sebab urat banyak putus menyebabkan kaki kanan saya lebih pendek," katanya. 

Dia bersyukur dipertemukan dengan suami, Muhammad Zeekry Ahmad Roshidi, 25, yang tidak meninggalkannya walaupun mengetahui keadaan dirinya yang tidak lagi sempurna seperti sebelum ini. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Carcosa 1-7-2022 11:37 AM
Nyiluuuuuuuu
Quote shernazz 1-7-2022 05:17 PM
Kesiannya
Masa iols admitted hospital putrajaya dolu
Ada adik ni kudung akibat eksiden..
Ada.viral juga masa tu..
Kawan2.dia amek dia dari.hospital masa.discharge..btol2 support dia.lah...

Lihat semua komen(2)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 01:58 PM GMT+8 , Processed in 0.086747 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top