CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Penerbit Rancangan Tak Buat Kajian" - Netizen 'Kantoikan' Gadis Palsukan Penyakit D.I.D

22-6-2022 06:31 PM| Diterbitkan: Cintaerina| Dilihat: 1916| Komen: 17|Original author: Cinta Erina

Description: Beberapa hari yang lepas, sebuah program televisyen bertemakan isu kewanitaan menyiarkan episod mengenai penyakit Dissociative Identity Disorder ataupun DID yang menyebabkan seseorang itu mempunyai ba ...
Sumber: Tiktok Belle Natasya


Beberapa hari yang lepas, sebuah program televisyen bertemakan isu kewanitaan menyiarkan episod mengenai penyakit Dissociative Identity Disorder ataupun DID yang menyebabkan seseorang itu mempunyai banyak personaliti. 

Menurut sumber, penyakit ini berpunca daripada trauma lampau yang dihadapi oleh seseorang itu.

Menerusi episod itu, seorang gadis dikenali sebagai Belle Natasya ditemu bual program TV berkenaan mendakwa dirinya mempunyai lebih dari 20 personaliti berbeza. 



Namun, selepas episod itu disiarkan, ia menjadi tular di media sosial. Hal ini kerana, ramai netizen yang tampil mendakwa bahawa gadis itu dikatakan memalsukan penyakit DID dialaminya itu.


Perkara ini secara tidak langsung membuatkan rata-rata netizen tertanya-tanya mengenai kredibiliti rancangan TV itu seolah-olah seperti tidak membuat kajian terlebih dahulu mengenai penyakit DID yang dialami oleh Belle.

Selain itu, rakan-rakan sekolah dan universiti gadis itu juga tampil bersuara bahawa dia tidak mempunyai penyakit itu kerana sebelum ini dia sangat normal dan tidak pernah menunjukkan sebarang simptom penyakit mental. 

Malah ramai juga yang berpendapat bahawa gadis itu hanya berpura-pura kerana inginkan perhatian ramai di platform Tiktok miliknya. Untuk pengetahuan, gadis itu juga merupakan seorang yang popular di platform itu. 

Walaupun ramai yang menyokongnya, namun masih ada segelintir netizen yang skeptikal dengan penyakit yang dihadapinya. - CARI

Sumber: Twitter Daus Pozi

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote nakkomenjugak 22-6-2022 09:49 PM
Ramai betul mengaku sakit akhir2 ni
Quote nakkomenjugak 22-6-2022 09:49 PM
Ramai betul mengaku sakit akhir2 ni
Quote akuchenta 22-6-2022 10:01 PM
Semua org berebut nk famous..biarpun fake!

Quote shernazz 23-6-2022 07:05 AM
Igt trend kots sakit mental neh
Iols tgk cite split tu pung penat org tu bertukar2 personaliti tibe2..
Kesian pon ado sebab yang dlm split tu org tu kena dera masa kecik kan...
Quote elzy 23-6-2022 08:22 AM
Trend mengada-adakan penyakit mental untuk perhatian.. Walau betul sekalipun tak perlu bangga meraih simpati di social media.. lemah!
Quote Cokoro 23-6-2022 09:29 AM
Iols fikir dia mmg ada penyakit mental, tp bukan DID lah. Ckp je lah mmg suka cosplay or suka ada persona yg berbeza. Dahlah semua tu rajin buat tiktok.
Quote dekmieDandy 23-6-2022 09:40 AM
dah block minah ni kat TT

aman hidup
Quote cikatilia 23-6-2022 09:51 AM
skang mengaku sakit jiwa mental illness saiko ocd semua mcm trend
baru la in and rare ada sakit2 ni
kalau nak lagi rare kena ada multiple mental brain illness

serious cringe nak mati tgk belle ni jadi budak kecik.... mcm terencat aje... and bila jadi lelaki siap naik atas tukar baju
and each watak kena explain diri masing2 dah mcm interview actor utk movie...

saya memainkan watak bla bla bla
diskusi 1 topic bersambung bila dia konon2 trans jadi watak A ke B C D.. wtf
Quote ais_kosong 23-6-2022 10:53 AM
yang xda penyakit tp suka mengaku ada penyakit.
Ingat best ke ada penyakit? goblok!!
Quote Mary_jane 23-6-2022 11:04 AM
nakkomenjugak replied at 22-6-2022 09:49 PM
Ramai betul mengaku sakit akhir2 ni

Self diagnosed agaknya. Google2 then tengok eh sama je symptoms ni.
Quote Mary_jane 23-6-2022 11:07 AM
Kau berangan jadi John Cusack ker sis? Tak baik kau kencing stesen TV tidak berbayar tu. Dengan penonton2 sekali lencun.
Quote epal21 23-6-2022 11:34 AM
Muka macam ex gf herol azreen tu. Apa ntah namanya.
Quote saviour_09 23-6-2022 11:49 AM
for the sake of content

sanggup mengaku gila babi ye
Quote Zack8hunter 24-6-2022 10:07 AM
tertengok gak jap kt tv.. tp aku dah dpt agak mesti BS ni
Quote vanillaninja 24-6-2022 11:21 AM
Euwww. Cringe la I tengok budak ni.
Quote vanillaninja 24-6-2022 11:21 AM
Euwww. Cringe la I tengok budak ni.
Quote Sazreena 24-6-2022 04:42 PM
Malu bai mak nak ngaku dia ni anak. Yg produser tibitigasuku ni pun tadah je la caya bulat-bulat. Takde la effort nak refer doktor yg treat dia ni ke or at least check la dia punya medical history. What a joke!

Lihat semua komen(17)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 06:07 AM GMT+8 , Processed in 0.079568 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top