CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Mufti WP: Haram Jual-Beli Secara Atas Talian Ketika Solat Jumaat

20-5-2022 05:48 PM| Diterbitkan: Agent13k| Dilihat: 1282| Komen: 24|Original author: Agent13k

Description: Menjual dan membeli di atas talian adalah salah kemudahan yang bagus pada masa kini, kemudahan itu juga yang sedang menaik dan membuka lebih banyak peluang pekerjaan.
Menjual dan membeli barangan di atas talian adalah satu kemudahan yang bagus pada masa kini, selain juga membuka lebih banyak peluang pekerjaan bagi mereka di dalam bisnes runcit.

kredit foto: IndiaTimes


Memetik Ringgt, Mufti Wilayah Persekutuan berkata sesi berjual-beli pada hari jumaat adalah diharuskan, tetapi apabila memasuki waktu solat Jumaat umat Islam perlu meninggalkan urusan tersebut untuk menunaikan solat jumaat dan sebarang aktiviti jual-beli ketika waktu solat jumaat adalah haram.


Difahamkan, ini kerana ia boleh melalaikan seseorang daripada memfokuskan terhadap solat jumaat, tambahan pula, larangan transaksi ini bermula dari azan kedua bagi solat jumaat dan imam berada di atas mimbar sebagaimana yang berlaku pada zaman Rasulullah (SAW).

kredit foto: MuftiWP

Walau bagaimanapun, sesi berjual-beli tersebut boleh dilakukan setelah selesainya waktu solat Jumaat dan hukum jual-beli ini turut digunakan dalam konteks sesi jual-beli secara fizikal juga. -CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Firenzza 20-5-2022 08:04 PM
Shopeeee tersenyum sinis
Quote Firenzza 20-5-2022 08:05 PM
Iols perati ramai pacit macit niaga warung pacak sblh masjid time solat
Quote tumpanglalu74 20-5-2022 08:15 PM
Musti mofti kembang zubur dapat jawab soklan mudah macam ney kan?

Ce ko kasi soklan ape hukom bini2 raje tak tutop aurat.  Tercirit le.
Quote Samerosie 20-5-2022 08:16 PM
Alahai gi je jalan tun razak tabung haji tu suruh tutup gerai masa time semayang jumaat.  
Quote ultra78 20-5-2022 08:28 PM
Bagaimana jika yg berjual beli tu adalah bot atau algorithm?
Quote syamzana 20-5-2022 08:36 PM
serius arrr. iols time 1.30-2.30 solat jumaat tu la sakan membelek online shop. bosan tggu anak solat jumaat dlm kereta
Quote TOPwind 20-5-2022 09:49 PM
ada ke ketika solat jumaat- jemaah buka henpung?

soalan bod0h ni, yg jawb pun sama.


Quote dua_chzy 20-5-2022 09:53 PM
TOPwind replied at 20-5-2022 01:49 PM
ada ke ketika solat jumaat- jemaah buka henpung?

soalan bod0h ni, yg jawb pun sama.

Ada la tu kot yang bodoh buat gitu pehtu pi tanya mufti.
Quote oranjes 21-5-2022 10:23 AM
yg membeli belah kalau lelaki tu dh sah la tak solat... kalau yg wajib pun tak dibuat ingat pendapat mufti dia nk peduli ke
Quote kitmal 21-5-2022 10:34 AM
soalan apa ni...yang tanya ni kenape???
Quote ardent91 21-5-2022 10:59 AM
adakah konteks "solat jumaat" itu merangkumi keseluruhan waktu seseorang tu berada di masjid meaning sewaktu bacaan khutbah dan sebagainyer? kalo nak kata sedang ketika tgah solat tu maksudnyer mmg bangang la.. sah2 solat akan terbatal kalo wat benda lain
Quote Decaffeinated 21-5-2022 12:09 PM
TOPwind replied at 20-5-2022 09:49 PM
ada ke ketika solat jumaat- jemaah buka henpung?

soalan bod0h ni, yg jawb pun sama.

Loyar buruk lak ko ni ofkoslah yg dimaksudkan termasuk waktu khutbah yg jadi sebahagian dari ritual jumaat tu.

Kalau sambil baca fatihah sambil check troli memang layak dikapak je la


Quote Normabaru 21-5-2022 12:25 PM
Jap klu beli dgn non Muslim takkan Haram gk
Quote Normabaru 21-5-2022 12:27 PM
TOPwind replied at 20-5-2022 11:49 PM
ada ke ketika solat jumaat- jemaah buka henpung?

soalan bod0h ni, yg jawb pun sama.

Dia maksudkan utk yang xbersolat tu laaa..xblh buat jual beli..mmg ayat tu clear..utk stop trading time tu
Quote Normabaru 21-5-2022 12:28 PM
Shopee sewel masa bulan pose Ritu time tgh solat jemahat nk buat shopee live

Nasib masa hari kejadian skali diorg stop postponed..klu x mau kena kecam
Quote Normabaru 21-5-2022 12:30 PM
Samerosie replied at 20-5-2022 10:16 PM
Alahai gi je jalan tun razak tabung haji tu suruh tutup gerai masa time semayang jumaat.

Hahaha kan
Baru nk ckp benda sama
.
Depan surau TH tu haaaa...berjual beli sampai sesak jln Tun Razak yang dh sedia all the time sesak..jilake sungguh..pastu time Azan dh laung..still gk berjual beli..ironic sgt
Quote Normabaru 21-5-2022 12:32 PM
dua_chzy replied at 20-5-2022 11:53 PM
Ada la tu kot yang bodoh buat gitu pehtu pi tanya mufti.

Ikut mazhab Shafie..ko xattend khutbah tu kira ko punya solat jumaat mmg xsah pun..ramai Mai solat tp xdgr pun khutbah..tidur la bborak la..tgh jln ke masjid laa..sume tu mmg xsah solat jemahat dorg..ramai ustaz bodoh xmo cite psl ni..tp cite psl poligami rmi plak yg asik cerita.pui
Quote Normabaru 21-5-2022 12:33 PM
ardent91 replied at 21-5-2022 12:59 PM
adakah konteks "solat jumaat" itu merangkumi keseluruhan waktu seseorang tu berada di masjid meaning ...


Rukun and syarat sah solat jemahat pun failed ke dik
Quote jfq 21-5-2022 12:44 PM
Online shopping aje ke.
Yg masih melangut kat gerai depan semejid camna pulak

Lihat semua komen(24)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 04:13 AM GMT+8 , Processed in 0.082488 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top