CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Benarkah Lelaki Bujang Sekarang Tak Malu & Bertanggungjawab?

30-7-2015 12:35 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 16074| Komen: 112

Description: Baru-baru ini tersebar status seorang netizen yang meluahkan rasanya terhadap kaum lelaki yang dikatakan amat berbeza dengan lelaki zaman dahulu.
Oleh Adib Za

Benarkah lelaki masa ini kurangnya rasa malu dan bertanggungjawab? 

Baru-baru ini tersebar status seorang netizen yang meluahkan rasanya terhadap kaum lelaki yang dikatakan amat berbeza dengan lelaki zaman dahulu.



(Kredit foto: Forumer tongkatwaran75)


Jika dahulu, lelaki akan tampil untuk menyediakan segalanya untuk bakal isteri dan keluarga. Namun, lelaki bujang hari ini sanggup meminta 'diskaun' untuk hantaran.

Malah, banyak pula permintaan agar si isteri wajib pandai memasak dan bergaya dalam masa yang sama. 


Gambar hiasan - Hardy Hartono, pelakon Indonesia. (Sumber foto: listal)


Mengapa hal ini terjadi dan benarkan lelaki masa ini sedemikian rupa? - CARI Infonet
33

Bagus
31

Marah
55

Terkejut
45

Sedih
33

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (216 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote OmJualGas 29-7-2015 03:20 PM
macam edit ja tu tulisan ....
Quote mommymonster82 29-7-2015 03:22 PM
Setuju....
Quote kucingTomey 29-7-2015 03:22 PM
setahu saya....yg saya tahu...pompuan yag banyak ngikis duit laki...
Quote nikaido 29-7-2015 03:22 PM
Time jumpa lelaki mcm tu,kl tanak,reject jela. Tak payahla sampai meroyan
Quote batman_2007 29-7-2015 03:23 PM
Laah.
Yg menulis tu pompuan lindungan kaabag keww?
Quote flying_cow 29-7-2015 03:31 PM
Orang pompuan nego hantaran tinggi2 melangit tak dikira menjual kopek & cikpap ke sis?
Quote tongkatwaran75 29-7-2015 03:31 PM
Shafiq Razali -
not me... kalau aku, dari duit hantaran ke majlis kawen sampai kehidupan si dia, biarla aku sendiri yg tanggung... a man is supposed to be the one who takes care of the family... tapi tu aku la, laki len xpasti.. tapi pihak perempuan jgn la amik kesempatan mintak hantaran tggi2, wedding mesti grand2... bukan sume lelaki dilahirkan sebagai anak CEO, Tan Sri bagai... haha

Abdul Azfar -
Okay lelaki sekalian...bab tajwid imam semua tuh...kita ambil sebagai pengajaran dan nasihat untuk kita improve diri kita...x salah...tp kenyataan kos majlis kahwin bg dua dgn diskaun hantaran tuh...nak tanya la jugak pompuan ni...kenduri kahwin tuh kalau buat biasa biasa...lelaki x xde masalah nak tanggung...tp kalau dah mintak majlis kat hotel 5 star...telan belanja puluh ribu...macam mana nak tanggung...agak agak laa...diskaun hantaran pulak...dalam islam ade sebut mahar yg rendah itu lebih mulia...so letak la yg rendah..xde la lelaki nak mintak diskaun...ni letak 10 ribu...alasannya..ade degree...ade ke dalam islam....hantaran tggi...majlis grand letup letup...tp bakal isteri x tau nak melayan suami...mcm mana tuh??TAK MALU ke perempuan??...sebelum berkata...fikir dahulu...ade pro and cont dia...kita semua sama je..mahu laki mahu perempuan...x perlu nak keluar statement mcm tuh...maaf andai ade kesilapan mengenai pendapat saya...

Zaujah Zakaria -
Sy yg pompuan pun rase xbetul.suami isteri same2 keje pun masih xmmpu nk tggung kos sara hidup zaman skrg.xboleh slhkn laki hanya sebb awk pompuan.n xleh slhkn laki yg berusaha nk dptkn awk secara halal.myb die akn berubah bila dah kawen.dah pikul tggjwab.kite xtau mane rtau suami yg xsmpurna ini la akan lindungi kite.nk cari yg sempurna xslh tp sempurna ke awak di mata die??? pikir2kanlah.
141 · 16 hours ago

Riduan Judin -
Ada betulnya juga. Cuma, pasal hantaran kahwin tu, sebenarnya hak lelaki nak bagi berapa. %k, 8k, 10k dll... itu bergantung dengan lelaki nak bagi berapa. Bukan pihak perempuan yang tentukan Tapi sekarang ni, semua pihak perempaun tentukan sampai minta 20k. Sabar sajalah, hidup single ni ada hikmahnya, tapi kalau ada calon nak kahwin lagi bagus
Quote miabebe 29-7-2015 03:32 PM
Betoi sgt mia da terkene

Bodo ka mia??? Atau cinta itu buta???
Quote ellejo 29-7-2015 03:33 PM
pastu nak kawen dua atau pasang skandal. herrr.


Quote pehbedah 29-7-2015 03:38 PM
pe masalahnya...dah suka sama suka..chenta sama chentaa..share2 jelahh...nak sedap sama2...pentingkan diri sendiri betul ...kalo bagus sangat lawo sangat pi la jerat jerung besar2...garenti bagi cik pap saja..
Quote Mary_jane 29-7-2015 03:42 PM
Tong tong cik kak. Apa salahnya. Kata sehidup semati.
Quote tupaiterbang 29-7-2015 03:42 PM
masa dah berubah..terimalah seadanya
Quote stripper_j 29-7-2015 03:51 PM
ni baru kes yg diviralkn....ramai lg diluar sana siap ambik loan Along lagi
Quote milo_888 29-7-2015 03:52 PM
Zaman lelaki tanggung keluarga 100% dah berlalu.. sebab zaman dulu kehendak kurang dan tanggungjawab memenuhi keperluan asas sedikit sebanyak mampu dicapai..

Zaman sekarang kehendak melebihi keperluan.. serba serbi kena ada element up to date, current lifestyle serta trend terkini..

Boleh je lelaki sara 100% ikut kemampuan dia.. tapi sewa la rumah kampung di kundang rawang ke, beranang ke, pastu shopping groceries di pasar mini kampung atau pasar tani, kereta second hand beli cash RM5000 model 90'an, handphone pakai Nokia sabun je, TV tengok siaran RTM & TV3 je tanpa astro, baju beli kain ela di kedai Ah Chong kat pekan kecil tempah kat makcik kampung sebelah, mekap beli Avon yang diskaun...

Kalau sanggup lelaki no hal tanggung 100%.. sebab tu zaman dulu kerja askar gaji kecik boleh sara anak bini dengan adik2 bini yang berderet2...
Quote tongkatwaran75 29-7-2015 04:14 PM
nnt nak tanye najib dulu...
berapa hantaran yg ideal skrg plus GST...
Quote mokcikKSKB 29-7-2015 04:19 PM
Salah pompuan jugak gigih nk share hantara demi cinta sejati bawak mati kekdahnya...
Quote Loxlaxman 29-7-2015 04:26 PM
Hmmmm.....
Quote akuwell 29-7-2015 04:33 PM
Belum kawen dah tak mampu sampai nak share hantaran.

Kalu kat klate, duit hantaran tak di guna untuk majlis kawen belah perempuan. Kalau kat kampung aku lah, kenduri belah perempuan, di tanggung 100% oleh perempuan+family. Duit hantaran tak dop, yang ada mas kawen beribu-ribu. Mas kawen pulak, kompom mak paksa gi beli emas.
Quote kemaruk 29-7-2015 04:34 PM
bangkem lagi kesian kalau suami kaki cautut (main syabu, ice, batu)

ramai member bangkem yang kaki cautut ni.... anak bini terabai...

sian bini, dulu sebelum kawen comel gile... sekarang dah macam mak enon je...

kadang2 bini2 dorang whatsapp bangkem, luahan rasa....

bangkem dengar je, dan kekadang bagi la apa yang patut, zahir atau batin

Lihat semua komen(112)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 03:16 PM GMT+8 , Processed in 0.104900 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top