CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Royalti Lapan Tahun, Tomok Cuma Dapat RM19.06?

13-1-2022 03:35 PM| Diterbitkan: tatod| Dilihat: 5716| Komen: 60|Original author: Tatod

Description: Penggiat seni suara tanah air tidak pernah sunyi daripada dilanda masalah membabitkan royalti.

Penggiat seni suara tanah air tidak pernah sunyi daripada dilanda masalah membabitkan royalti.

Kali ini, Tomok memuat naik gambar penyata bank bayaran royalti yang diterimanya.

Tidak mengulas panjang, situasi itu terlalu pedih untuk diterima tetapi dia perlu terus maju ke hadapan mencari peluang pekerjaan.



Mungkin sebab itu jugalah sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Tomok turut mengembangkan kerjaya seni dalam bidang lakonan.



Menjengah di ruangan komen, rata-raya warga maya bersimpati dengan nasib menimpa penyanyi yang pernah gemilang dengan kumpulan Newboyz itu.




 

Seriuslah macam tu? Kesian Tomok. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Samerosie 13-1-2022 03:43 PM
Aik, camne sohai punya ribu riban sampai cukup makan pakai anak bini semua.
Quote nakkomenjugak 13-1-2022 03:50 PM
Wowwww...
Ko jadik retis kat hollywood jelaa mok
Tapi kena jual jiwa laa
Quote Timortimur 13-1-2022 04:44 PM
Kena tanya tok sheila
Sbb tu ada yg sruh dia resign kan
Quote hyie 13-1-2022 04:56 PM
satu lagu satu sen kah? kalau satu sen pon, mestilah beratus2 patutnya heshe dapat. Iols tak pasti royalti ni merujuk untuk penyanyi sahaja ke, atau komposer sekali, atau penulis lirik etc etc. Entah macam mana kiraannya ye.
Quote fadz84 13-1-2022 05:34 PM
Royalti penyanyi kira cmne? Tgk komposer2 mcm Saari Amri, M. Nasir tu beratus2 ribu royalti dorg..
Quote dudaberhias 13-1-2022 05:36 PM
nauzubillah min zalik... baik bagi one off untuk guna lagu waktu fashion show pada retis... dah tentu2 lagi banyak...

ko jadi agen kek kambuih dan kek batik kering kontang persis bata adik jahlop muka tua tu pun lagi banyak komisyennya tomok oii...
Quote Prickford 13-1-2022 05:50 PM
Timortimur replied at 13-1-2022 04:44 PM
Kena tanya tok sheila
Sbb tu ada yg sruh dia resign kan

Yela sebab ura2 kata Tok Sila divide abis semua duit utk semua orang sampai yg tak patut dpt royalti pon jadi dapat.



Quote sleepandream 13-1-2022 05:51 PM
8 tahun rm20 jahhhh
tok sheila majid sila jawabbbb
Quote a5h91 13-1-2022 06:21 PM
Edited by a5h91 at 21-2-2022 12:42 AM

................... L
Quote anggeriklatifah 13-1-2022 06:23 PM
Samerosie replied at 13-1-2022 03:43 PM
Aik, camne sohai punya ribu riban sampai cukup makan pakai anak bini semua.

Hahahha..dia dapat zakat,baitumal dan jkm la....tu yg leh hidup...bantuan sewa rumah dan sebagainnyaa..tu yg dia leh hidup...

Zakat,baitulmal.& jkm tu duit dari mana???duit dari cukaii2 rakyat malaysia termasuk forumer cari
Quote bungarose 13-1-2022 06:32 PM
Sikitnyer
Bukan sohai claim dia dapat banyak ker untuk royalti
Quote scarflicious 13-1-2022 06:47 PM
bungarose replied at 13-1-2022 06:32 PM
Sikitnyer
Bukan sohai claim dia dapat banyak ker untuk royalti

Dia international artis... Tak tau ke
Quote Mawar91 13-1-2022 06:53 PM
anggeriklatifah replied at 13-1-2022 06:23 PM
Hahahha..dia dapat zakat,baitumal dan jkm la....tu yg leh hidup...bantuan sewa rumah dan sebagainn ...

So ape kelayakan / kriteria si Sohai untuk dpt bantuan JKM,Zakat etc tu ?Adakah  heols lumpuh @ cacat anggota tu yg dpt zakat?Tnye je p
Quote dudaberhias 13-1-2022 07:01 PM
Berkubur terus la syarikat ke industri hiburan tempatan. Salah satu lagu tomok tu 5 juta stream dekat spotift, agak2 ada tak dia dapat banyak ni?

Kalau dapat kira lebih elok industri luar jaga retis berbanding industri local.

Screenshot_20220113-185915~2.png
Quote Samerosie 13-1-2022 07:06 PM
anggeriklatifah replied at 13-1-2022 06:23 PM
Hahahha..dia dapat zakat,baitumal dan jkm la....tu yg leh hidup...bantuan sewa rumah dan sebagainn ...

La, dia tak sebut semua tu ye mm patut la iols fikir camne la dgn berjual laksa boleh cover makan minim sewa rumah api air bagai.  Hmmmpphh
Quote Cintakapuri 13-1-2022 07:10 PM
scarflicious replied at 13-1-2022 06:47 PM
Dia international artis... Tak tau ke

Interbunian artis laaa...
Quote kakasotong2 13-1-2022 07:10 PM
Kes royalti ni kan, para komposer je ke yg dapat duit banyak? Sebab meols penah tengok iv Saari Amri, dia cakap dia hidup senang sebab makan duit royalti je. Kesian pula penyanyi kalau macam tu.
Quote Moyangkucing 13-1-2022 07:13 PM
Edited by Moyangkucing at 13-1-2022 07:14 PM
Mawar91 replied at 13-1-2022 06:53 PM
So ape kelayakan / kriteria si Sohai untuk dpt bantuan JKM,Zakat etc tu ?Adakah  heols lumpuh @ ca ...


Sohai kan hampir buta..

Anyway, kesian tomok. Suh la dia berguru dgn sohai camana nak dapat royalty yg sampai tak abis makan tu...sampai sekarang x payah kerja dah..
Quote Parit.Hilton 13-1-2022 07:20 PM
anggeriklatifah replied at 13-1-2022 06:23 PM
Hahahha..dia dapat zakat,baitumal dan jkm la....tu yg leh hidup...bantuan sewa rumah dan sebagainn ...

confirm eh sohai dapat duit bantuan semua tu?
cilakaknyaaaaa. dah la kerja main socmed je acah2 saintis terulung dok kongsi pendapat sesat dia tu
hujung2 hidup dengan duit bantuan
yihhhhhh koserrrrr

Lihat semua komen(60)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 12:50 PM GMT+8 , Processed in 0.116931 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top