CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Kem Pelarian Terbakar Lagi, Ribuan Pelarian Rohingya Hilang Tempat Tinggal

11-1-2022 09:19 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 669| Komen: 21

Description: Dhaka: Ribuan pelarian Rohingya hilang tempat tinggal selepas kebakaran memusnahkan ratusan rumah di di kem pelarian di tenggara Bangladesh, pada Ahad.
Dhaka: Ribuan pelarian Rohingya hilang tempat tinggal selepas kebakaran memusnahkan ratusan rumah di di kem pelarian di tenggara Bangladesh, pada Ahad.

Perkara itu disahkan oleh pegawai dan saksi kejadian, namun tiada kematian dilaporkan dalam insiden berkenaan.

Kebakaran melanda Kem 16 di Cox's Bazar, sebuah daerah sempadan yang didiami lebih sejuta pelarian Rohingya.


Foto: Reuters

Kebanyakannya melarikan diri daripada tindakan keras yang diketuai tentera di Myanmar pada 2017.

Mohammed Shamsud Douza, seorang pegawai kerajaan Bangladesh yang bertanggungjawab ke atas pelarian, berkata pasukan penyelamat berjaya mengawal kebakaran.


Katanya, punca kebakaran belum dapat dipastikan.

"Semuanya sudah tiada. Ramai yang tiada rumah," kata Abu Taher, seorang pelarian Rohingya.

Satu lagi kebakaran memusnahkan pusat rawatan Covid-19 untuk pelarian di sebuah lagi kem pelarian di daerah itu, Ahad lepas, namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Mac tahun lalu, kebakaran besar berlaku di penempatan pelarian terbesar di dunia di Cox's Bazar dan ia menyebabkan sekurang-kurangnya 15 pelarian terkorban. -CARI

Sumber: Harian Metro

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Simunggu 11-1-2022 09:29 AM
kasian bangsa ini....tak pasti masa depan bangsa ini..mungkin mereka ada dosa dimasa lampau
Quote Babai 11-1-2022 09:32 AM
Perangai macam hanat. Macam mana orang nak kesian?
Quote Skuau 11-1-2022 09:37 AM
"kami suda tada rumah..kami mahu BERHIJRAH KE LANGKAWI,MALEZIA"-Rohingok
Quote elzy 11-1-2022 10:03 AM
Risau buat baik dengan bangsa ni, nanti dijajahnya Malezia..
Sedangkan yng terlepas berada di sini skrg pun start mengganas..  
Quote prince_marhaen 11-1-2022 10:15 AM
meols 100% mengatakan rohingok tak sedar dek untung ni yang bakar kem-kem tu...tak mustahil... dengan perangai macam tu satu dunia tak nak terima.... bukan minoriti ye yang perangai feeling-feeling tempat tu dia punya---SEMUAAAA ye yang rasa entitled walaupun kau dah level merempat...
Quote jari10 11-1-2022 10:22 AM
Terbakar ke dibakar??
Quote cheezel 11-1-2022 10:30 AM
Menteri2 bodo jgn nk bawa masuk plk
Quote uori 11-1-2022 10:31 AM
mesti letih kerajaan Bangladesh nak hadap dorang nih kan?
tengok sini, relax2 je
Quote syamzana 11-1-2022 10:37 AM
prince_marhaen replied at 11-1-2022 10:15 AM
meols 100% mengatakan rohingok tak sedar dek untung ni yang bakar kem-kem tu...tak mustahil... denga ...

ati kelam i bersetuju dgn u
Quote angelofish 11-1-2022 10:38 AM
diaorang masak pakai dapur gas ke.pakai dapur kayu
Quote umbut 11-1-2022 11:06 AM
Saje je bakar.. Leh lari ke malaysia
Quote prettyuglybabe 11-1-2022 11:57 AM
prince_marhaen replied at 11-1-2022 10:15 AM
meols 100% mengatakan rohingok tak sedar dek untung ni yang bakar kem-kem tu...tak mustahil... denga ...

khen.. memang sendiri yang sengaja bakar so dorang boleh keluar dari sana..

Quote selipar_hijau 11-1-2022 12:22 PM
ke korg saja bakar sebab nak lari, vavi lah bangsa ni
Quote krustykrab 11-1-2022 12:23 PM
Skuau replied at 11-1-2022 09:37 AM
"kami suda tada rumah..kami mahu BERHIJRAH KE LANGKAWI,MALEZIA"-Rohingok

Mcm saja2 je dibakar
Quote prince_marhaen 11-1-2022 12:34 PM
syamzana replied at 11-1-2022 10:37 AM
ati kelam i bersetuju dgn u

khennnn... biarlah org kata kita hati hitam hitam kulit rohingok...hitam lagi rohingok punya perangai... hihihihihi
Quote prince_marhaen 11-1-2022 12:35 PM
prettyuglybabe replied at 11-1-2022 11:57 AM
khen.. memang sendiri yang sengaja bakar so dorang boleh keluar dari sana..

yesszaaa....bakar, lari, merayap kat negara orang mintak sedekah sambil sepak terajang kereta orang...pastu kena tangkap claim ada kad unhcr apa lancau semua tu
Quote AKAZ85 11-1-2022 01:34 PM
iye ke terbakar ni..ke saja buat sebab nak lari ke negara orang.. datang merempat kat negara orang lepas tu buat gengster pulak kat orang sini..pijak je ramai2 bagi mampuih
Quote Skuau 11-1-2022 01:36 PM
krustykrab replied at 11-1-2022 12:23 PM
Mcm saja2 je dibakar

satgi...'Langkawi...Aku Datang'....
Quote Skuau 11-1-2022 01:38 PM
prince_marhaen replied at 11-1-2022 10:15 AM
meols 100% mengatakan rohingok tak sedar dek untung ni yang bakar kem-kem tu...tak mustahil... denga ...

sapa kata tada...'Kecil Langkawi....Msia ini(sapa la yg bodoh) pi tadahkan'.

Lihat semua komen(21)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 04:51 PM GMT+8 , Processed in 0.081415 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top