CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Singapura: Sesi Temuduga Rasis Jadi Viral

2-7-2015 12:09 PM| Diterbitkan: CMFreporter2| Dilihat: 17598| Komen: 126

Description: Seorang warganegara Singapura berstatus Cina Muslim terkejut mendapat pertanyaan berbaur rasis ketika sesi temuduga untuk mendapatkan jawatan seorang admin.
Oleh Adib Za

Seorang warganegara Singapura berstatus Cina Muslim terkejut mendapat pertanyaan berbaur rasis ketika sesi temuduga untuk mendapatkan jawatan seorang admin.


Memetik laporan Yahoo! Singapore, wanita tersebut, Heidi Heng  terlibat dengan perbualan mengenai pekerjaan dengan sebuah syarikat menerusi aplikasi Whastapps dan ia memaparkan soalan yang terang-terangan berbaur rasis.

"Kamu tidak memakan babi, kan?" itulah antara soalan yang diterima oleh Heidi.

Terkejut dengan soalan itu, Heidi meluahkan rasa kecewanya terhadap pandangan rasis syarikat itu terhadap staf beragama Islam.

Luahan melalui laman sosial facebook Heidi seterusnya mendapat perhatian ramai netizen dan menjadi tajuk berita di negara Singa itu.

(Sumber foto: Yahoo Singapore)


Heidi melalui facebook miliknya menyatakan kekecewaannya apabila hal berkaitan makanan (halal) dan kerja sebagai seorang admin dijadikan isu.

Malah, lebih mengecewakan baginya ialah syarikat tersebut memaparkan sikap rasis yang sukar diterima oleh sesiapa pun.

Difahamkan pihak media di Singapura sedang mendapatkan maklum balas daripada Kementerian Sumber Manusia berhubung isu ini. - CARI Infonet

15

Bagus
11

Marah
19

Terkejut
19

Sedih
30

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (116 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote MeghanK 1-7-2015 09:55 PM
kan dah cakap dorang selalu ada event bagai..lagipon ni bukan isu kat malaysia pon
Quote MissNigga 1-7-2015 10:03 PM

Quote MissNigga 1-7-2015 10:04 PM
tol gak ...
In my office, there is one computer terminal which is shared with all the general staff. There was one incident where my Chinese colleague eating his Char Siew Pau with his left hand, while using his right hand to move the mouse. It happened a Muslim staff walked past him and made a fuss out of it by scolding my Chinese colleague for not washing his pork-stained left hand after finished eating his Char Siew Pau, and touched the keyboard straightaway.... To cut the story short, both created a noisy commotion inside the office where both of them accusing each other of racism lah blah blah blah.... and religious insensitivities. Finally, both were called into HR department to have a close-door lecture by my HR manager. In the end the matter was closed but not in an amicable manner for both parties. Both claimed they were in the right.
Quote MissNigga 1-7-2015 10:07 PM
cer uols komen yg ni lak ..
I went to an Indian vegetarian restaurant with my Muslim friend in Serangoon Road. We had Thosai. In this Indian restaurant had an Hindu altar tucked quietly at the corner of the eating area.No issue with my Muslim friend eating here. Next week I invited him to Aljunied for another vegetarian makan. He would not go in at all. He claims it is wrong to eat here. It was a Buddhist restaurant. The Buddhist here does not eat any meat or even fish, yet alone eggs and cooks their food in pure peanut/vegetarian oil. There was a small Buddhist altar in the restaurant. And that was wrong but what about the Hindu restaurant? The Buddhist are strictly vegetarian here. They will touch any animal blood. I find this all so strange...
Quote Bateesta 1-7-2015 10:09 PM
sib baik tak kena jd babi dulu


Quote MissNigga 1-7-2015 10:12 PM
komen ni lak melibatkan malaysia .... hamboiiiiiiiiiiiiiii ... nak kena hencap ngan ummah meleis nie


Malaysian Muslims are imposing their religious practice on the non-Muslims like the dress code and the restriction on the consumption of food in their presence during the fasting month.
They can always walk away and not be tempted or are they telling the world they are weak-minded people who are easily tempted.
They are always telling others to be sensitive to their religion but they are so crass when they describe others especially when it comes to religion.
They think they are holy but look at the number of unwanted mothers, drug addicts, corrupt officials and other unsavoury deeds committed by them.
Need I say more?
Quote Anak_Nogori 1-7-2015 10:16 PM
Tapi melayu sing dikatakan sgt hapi..
Quote spiderman80 1-7-2015 10:32 PM
Bangang betul majikan itu!! Sejak bila memakan daging babi dijadikan kriteria dalam skop pekerjaan? Bangsat tahap gapan!!
Quote apam 1-7-2015 10:39 PM
wow! lagi urben dan lagi progresip daripada kokosen london sana........meleis patut tiru baru boleh maju
Quote otai_g 1-7-2015 10:47 PM
apa masalahnya da company x nak amik yg hadap sgt nak keje dgn company tu knp?
Quote hanakikan 1-7-2015 10:49 PM
Tunggu komen "syukur malaysia tak diperintah oleh DAP mcm Singapore diperintah oleh PAP"
Quote Decaffeinated 1-7-2015 11:06 PM
Anak_Nogori replied at 1-7-2015 10:16 PM
Tapi melayu sing dikatakan sgt hapi..

kalau boleh menyesuaikan diri memang boleh happy.

yang tak happy to kalau hidup sebagai minority dan meratap hiba tak dapat hidup dengan cara berbeza dari orang lain...

pilihan ditangan masing2lah....



Quote Mary_jane 1-7-2015 11:08 PM
Company ni nak hire chinese non muslim sajok. Kira oklah dia gitau siap2 ada few events keluar makan pork. Kang dah kerja baru dapat tau, lagi naya. Carik kerja lain jela dik.
Quote Decaffeinated 1-7-2015 11:11 PM
MissNigga replied at 1-7-2015 10:07 PM
cer uols komen yg ni lak ..
I went to an Indian vegetarian restaurant with my Muslim friend i ...

yang ini banyak melambak kat Malaysia

ummah melayu amat phobia dengan resto cina walau pun vege sebab takutkan babi

tapi resto hindu dorang OK



Quote FanTasyCreaTioN 1-7-2015 11:13 PM
ok la tu
kurang2 dia bagitau kenapa dengan elok


Quote Anak_Nogori 1-7-2015 11:13 PM
Decaffeinated replied at 1-7-2015 11:06 PM
kalau boleh menyesuaikan diri memang boleh happy.

yang tak happy to kalau hidup sebagai minorit ...

Itulah...utk melayu sing sesuaikan diri..kena makan babi dululah..baru urban, baru hapi
Quote ipes2 1-7-2015 11:18 PM
So, dalam job description kata kena be a pork-eater.??
Owh how daft!!
Quote sgbuloh 1-7-2015 11:20 PM
tahniah untuk majikan macam tu. telus dan sincere. betul ler tu kompeni tu buat event dengan geng cina mesti makan babi. depa bagitau benda yang betul dan tak mahu orang islam terperangkap atau terpaksa makan babi.
Quote Decaffeinated 1-7-2015 11:25 PM
Mary_jane replied at 1-7-2015 11:08 PM
Company ni nak hire chinese non muslim sajok. Kira oklah dia gitau siap2 ada few events keluar makan ...

aku tengok ayat dia pun sopan saja cakap terus terang.

apa kata kita tukar skrip that HR person is a melayu dan budak yang apply tu melayu hindu tak makan lembu agak2 apa jadi...

"maaflah saya tak tahu awak bukan melayu"

   "saya melayulah"

"tapi gambar awak ada tanda tu atas dahi"

   "saya melayu hindu"

"tapi awak tak makan lembu kan?"

   "kenapa, kerja kena makan ka?"

"bukan macam tu. company kita selalu attend khenduri makan kari lembu, takut susah lak nanti..."

   "Ok. takperlah kalau camtu."



Lepas tu melayu hindu tu viralkan whatsapp kata melayu sunni rasis....




Lihat semua komen(126)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 08:50 AM GMT+8 , Processed in 0.079066 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top