CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Sindiket Pengemis Ramadan

2-7-2015 10:57 AM| Diterbitkan: CMFreporter1| Dilihat: 6983| Komen: 22

Description: Kesemua mereka ditahan dan warga asing diserahkan kepada jabatan imigresen untuk tindakan lanjut manakala warga tempatan ditempatkan di bawah pelindungan JKM.

               
sumber foto : www.sinarharian.com.my                             

         

Hanya mampu menangis sambil merayu minta dilepaskan, itu gelagat sekumpulan pengemis apabila diselamatkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dalam operasi bersepadu semalam.

Modus operandi mereka termasuk meriba bayi, beroperasi di tangga jejantas pejalan kaki dan juga kanak-kanak yang berkeliaran meminta sedekah.
         
Menurut Penolong Pengarah Kanan JKM Negeri Selangor, Mohd Hidzir Jamhuri, memandangkan aktiviti itu menjadi tren pada bulan Ramadan operasi menyelamatkan pengemis dan gelandangan diperhebatkan. 


Berdasarkan laporan Sinar Harian, ia merupakan operasi kelima dilaksanakan secara bersepadu di Selangor bagi memastikan masalah pengemis dapat diatasi.


“Sepanjang bulan Ramadan saja kita telah menyelamatkan 48 pengemis dan jumlah wang kutipan aktiviti 
mereka mencecah RM3,800."


Antara agensi yang terlibat termasuk pegawai JK Daerah Hulu Langat, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), majlis agama dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Kesemua mereka ditahan dan warga asing diserahkan kepada jabatan imigresen untuk tindakan lanjut. 

Manakala warga tempatan ditempatkan di bawah pelindungan JKM.- CARI Infonet






20

Bagus
28

Marah
25

Terkejut
20

Sedih
32

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (146 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote krustykrab 2-7-2015 08:29 AM
kalau rohingla boleh buat, knapa warga tempatan tok leh buat
Quote mokcikKSKB 2-7-2015 08:31 AM
Kesian.yg mengenisnya budak2 yg makan duit org tua xsedar diri.nak nak baby tu keje tido je..tah2 dh bg mkn ubat tido.kesian...
Quote AbukRokok 2-7-2015 08:33 AM
org tempatan buat kne tangkap
pendatang haram buat dibiarkan...jilakeeeeeee
Quote CrowneGlory 2-7-2015 08:36 AM
Xperla gomen kan penyayang dgn pati2 ... Masuk msia jd pengemis... Sehari dua lengang la...nanti sambung balik mengemis...
Quote miabebe 2-7-2015 08:59 AM
Adek ni percubaan teknik camouflage yg gagal...cuba lg dekkkkkkkk...
Quote delsmomm 2-7-2015 09:20 AM
kesiannyaa...

mak bapak pon patut dicari hingga ke lubang semut...

knapa x jaga anak2 ni..ksiann terpaksa mengemis utk sesuap nasi...
Quote sgbuloh 2-7-2015 10:26 AM
budak2 jugak yang jadi mangsa.
Quote prettyuglybabe 2-7-2015 10:50 AM
harap JKM teruskan usaha untuk benteras kegiatan mereka ni..
Quote Simunggu 2-7-2015 01:42 PM
Edited by Simunggu at 2-7-2015 01:43 PM

pendatang ja yg buat drama bodoh mcm ini...
Quote Changa 2-7-2015 01:56 PM
selayak nya lah dengan mereka.
sila bersihkan pengemis dan penjual jam choii hauk di area bukit bintang jua
Quote manjalara_01 2-7-2015 04:53 PM
in my opinion....nobody wants to be a pengemis....

imagine kalau budak2 skolah...kite tanye "dek besar nnt nak jadi ape?"
and then die jawab "saye nak jadi pengemis"...

just that bezanye..die org x bertuah mcm we allz...yg ade family...baik2..dpt pegi skolah...dll.....
Quote senahsanasini 2-7-2015 05:04 PM
manjalara_01 replied at 2-7-2015 04:53 PM
in my opinion....nobody wants to be a pengemis....

imagine kalau budak2 skolah...kite tanye "dek  ...

betul chuolss,

depa pon pandai malu,
cuma tauke2 sindiket ni yg x bermoral.
Quote nurul_akmar 2-7-2015 06:12 PM
aku sian tgk budak2 yg x sekolah ni
Quote manjalara_01 2-7-2015 06:41 PM
senahsanasini replied at 2-7-2015 05:04 PM
betul chuolss,

depa pon pandai malu,

harap2 lepas ni...masa depan die org lebih terjamin....
Quote Jerambut 2-7-2015 06:44 PM
macam suppy and demand.
Walaupun takder produk, tapi belas kasihan rakyat tu ada..dan disalahguna.
Aku cukup tak setuju dengan pendapat ala-ala "bagi jelerrr....tippu pun takpe, janji kita ikhlas"
Kalau tertipu tu takper. Tapi kalau dah tahu, benda tu boleh ada unsur penipuan...
tak cerdik namanya.

ps: Menangis apasal? dah kau susah. Orang nak tolong la tu.
Quote Modngengade 2-7-2015 06:46 PM
Kalau x der org yg memberi takkan ada aktiviti spt ini...
Quote yasinfi 2-7-2015 07:42 PM
AbukRokok replied at 2-7-2015 08:33 AM
org tempatan buat kne tangkap
pendatang haram buat dibiarkan...jilakeeeeeee

tak baik la awak...tak kisah la warga tempatan atau tidak..yg penting kanak2 itu diperdaya dan digunakan untuk meminta sedekah..mereka patut diselamatkan..umur mereka itu bukan umur cari pendapatan tp umur pergi sekola..kalau anak awak sangup tak awak tengok dia minta sedekah....dekat kulim kedah pun sama..ramai yg mintah sedekah..ada tu sorang makcik dukung anak umur 2 tahun mintak sedekah...kesian i tengok budak tu..mak dia bukanla jenis OKU..sihat ja nampak..yg kesian anak tu entah makan ke tak duduk kat situ berjam2 mintak sedekah..harap JKM Kulim pergi lawat dan buat apa yg patut...
Quote mak_wa95 2-7-2015 09:54 PM
drama air mata
Quote manjalara_01 3-7-2015 11:13 AM
Modngengade replied at 2-7-2015 06:46 PM
Kalau x der org yg memberi takkan ada aktiviti spt ini...

actually tanggungjwb kite jgk..utk pastikan duit yg kite derma tu
disalurkan pd badan kebajikan yg betul....jgn bg sebarangan saje...

walaupun kesian....lebih baik kite buat aduan....lagi baik...tp nak calling2 sape yea?...
majlis perbandaran area tu ke?...polis ke?...


Lihat semua komen(22)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 08:41 PM GMT+8 , Processed in 0.084323 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top