CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Lebih Tiga Ribu Kedai Milik Pelarian Rohingya Dirobohkan

5-1-2022 12:19 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 3237| Komen: 40

Description: Cox's Bazar: Pihak berkuasa Bangladesh memusnahkan lebih 3,000 kedai milik Rohingya sejak bulan lalu ketika keluarga pelarian bergelut menyuarakan kekecewaan mereka terhadap perobohan itu.
Cox's Bazar: Pihak berkuasa Bangladesh memusnahkan lebih 3,000 kedai milik Rohingya sejak bulan lalu ketika keluarga pelarian bergelut menyuarakan kekecewaan mereka terhadap perobohan itu.


Kira-kira 850,000 anggota minoriti Islam tanpa kerakyatan bersesak-sesak di kem itu selepas mereka melarikan diri dari negara jiran Myanmar sebaik sekatan tentera pada 2017, yang mendorong penyiasatan pembunuhan beramai-ramai antarabangsa.

Bangladesh dipuji kerana menerima pelarian tetapi kumpulan hak asasi manusia mengkritik sekatan yang dikenakan ke atas pelarian, dan yang terbaru merobohkan kedai sementara yang memberi perkhidmatan kepada masyarakat itu.


Foto: AFP


Timbalan pesuruhjaya pelarian negara Shamsud Douza memberitahu AFP, lebih 3,000 kedai haram sudah dirobohkan.

"Jumlah Rohingya semakin meningkat. Dan mereka memerlukan tempat perlindungan. Kami sudah membina bangsal di premis itu," katanya sambil menambah kumpulan bantuan perlu memastikan pelarian masih mendapat keperluan harian.

Tetapi Khin Maung, seorang ketua masyarakat Rohingya dan aktivis hak asasi manusia memberitahu AFP, perobohan itu mencederakan berpuluh-puluh ribu pelarian di kem.

"Keluarga Rohingya ramai dan jumlah catuan makanan yang diberikan kepada mereka semakin berkurangan. Dulu ramai keluarga bergantung kepada pendapatan kedai," katanya.

Salim Ullah yang kedai runcitnya dirobohkan berkata, dia kini bergelut untuk menyara lapan keluarganya.

"Kedai itu adalah harapan terakhir saya. Bagaimana saya menguruskan keluarga sekarang? Tiada jalan keluar kecuali mati. Saya tidak berdaya," katanya kepada AFP. -CARI

Sumber: Harian Metro

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ifanonline 5-1-2022 12:23 PM
malaysia mau jadi hero kah?
Quote dudaberhias 5-1-2022 12:24 PM
Deorang ni kan bangladesh dah buat pulau perkampungan untuk deorang tapi masih lagi nak buat kedai haram merata2. Kita ni pun menjaga tepi Jalan pun kena hambat dek DBKL.

Tak boleh ke fikiran tu cuba majukan pulau rohingya yang bangladesh bina dengan serba serbi dah lengkap dengan kelengkapan tu dulu.. nak juga jadi parasit buat penempatan haram merata2
Quote watatakut 5-1-2022 12:44 PM
bagi la muka kat rohingya ni..jenis tak reti bersyukur
Quote makadek 5-1-2022 12:48 PM
Padan mukaaa pupus je lah
Ni la dia atas tiket agama dn kemanusian
Tk sedar di untung
Quote naina 5-1-2022 12:55 PM
Takda sistem pendidikan ke
Quote tripleid 5-1-2022 12:57 PM
Takpe..nanti boleh pindah bukak kedai baru kat Selayang
Quote Artemesiaa 5-1-2022 12:58 PM
Yang kat tanah air bila nak bertindak macam tu.  Jangan hanya berani dengan rakyat tempatan je.
Quote Orix 5-1-2022 12:59 PM
stop breeding lah.....
Quote Simunggu 5-1-2022 01:14 PM
Myanmar bodoh halau rakyat mereka sendiri...
Quote zidane_ziege 5-1-2022 01:16 PM
dtg la malaysia..boleh jadi ayahanda..nnt melayu2 bodo penjunjung ketuanan dtg cium tgn
Quote hyie 5-1-2022 01:30 PM
cubalah bergaul dengan mereka, at least seorang, nanti chuols akan faham kenapa diorang dibenci seantero bima sakti
Quote Skuau 5-1-2022 01:34 PM
Sini Langkawi mari...MALEZIA BOLEH buka kedai secara HARAM...MALEZIA BOLEH...MALEZIA BOLEH....Rohing Ngok
Quote buapakperut 5-1-2022 01:34 PM
Dah tau miskin, membiak lagi macam lipas. Kecik2 jadi kacang hantu.
Quote mejaputih 5-1-2022 01:42 PM
hyie replied at 5-1-2022 01:30 PM
cubalah bergaul dengan mereka, at least seorang, nanti chuols akan faham kenapa diorang dibenci sean ...

Chuols dah penah ke..tlg share experienve huhuhu
Quote ChildrenOfBodom 5-1-2022 01:43 PM
Rohingya ka kaum apa pon kalao perangai semenggah takdak laa org nk benci..tgk long taik tu dh laa.. tu sekoq contoh rohingya yg buat negara ni mcm dia punya motherland. Bayangkan kalao lagi ramai puak2 ni kat negara kita
Quote hyie 5-1-2022 02:33 PM
mejaputih replied at 5-1-2022 01:42 PM
Chuols dah penah ke..tlg share experienve huhuhu

pernah sis. Lelaki Rohingya. Perangainya kan, suka sembang kencang, macam dialah terpaling pandai. Tapi bila start buat kerja nan hado jah sis. Kita boleh nampak kerja dia tak cermat, namun demand bayaran tinggi. Contoh kita letak rm100, dia demand rm200.

pastu, iols perasan budak yang iols kenal ni (lahir 1992) nama je muslim tapi minum arak, sebab iols pernah vc guna wasap dengan dia tanya pasal kerja dan masa tu heshe tengah minum Tiger dengan housemate heshe kat rumah Iols rasa heshe macam buta huruf sebab bila kita taip kat wasap, dia tak reply pastu terus call tanya u cakap apa bla2...so, iols tanya kalau nak save no orang dalam fon macam mana? heshe jawab main agak2 je (untuk kes yang takda DP kat wasap). Kalau setting phone, main ingat gitu2 je lepas orang ajar. Camtu ye orang buta huruf guna fon

bab kewangan, iols tak pastilah dia reti urus ke idok. Tapi peluang kerja biasanya diorang dapat daripada kawan2 atau ex-bosses. Kompeni upah buat part time je biasanya.

solat tak solat lah tapi sembang bab agama persis sabit lew yihhhh sangat...untuk budak ni la. Rohingya lain iols tak sure sebab yang ni individu kan.

Berbeza ya dengan Bangla yang rajin solat dan puasa pastu bersopan bila berbual2 dengan kita. Namun selalu dianggap hina oleh masyarakat. Iols kesian kat bebudak bangla. Diorang baik je sebenarnya.

Konklusinya, budak yang iols jumpa ni dia tak berpendidikan. Kita boleh tahu daripada body language dia je. So, adab memang takda lah. Pijak kepala? Yes. Bila kita bagi muka sikit, terus ambil kesempatan. Ciri2 ni ada jugak kat leluhur yenna yach. Boleh kata sama.

nak tambah sikit, rasanya kalau diorang ni berpendidikan sekurang2nya asas, iols rasa diorang ni ok, sama macam warga asing lain yang faham dan hormati budaya setempat.
Quote mejaputih 5-1-2022 03:22 PM
hyie replied at 5-1-2022 02:33 PM
pernah sis. Lelaki Rohingya. Perangainya kan, suka sembang kencang, macam dialah terpaling pandai. ...

fuh, lagaknya ...thanks sudi citer. iols lihat rohingya ni mmg jenis berani dan berhati kering. maybe sbb dah kena brainwash tak pasti. biadap satu hal pastu confidence level tinggi mcm malaysia ni dah milik dorg dan jelas nampak you don't dare to mess with me punya mentalilty.
Quote Gianna111 5-1-2022 03:41 PM
hyie replied at 5-1-2022 02:33 PM
pernah sis. Lelaki Rohingya. Perangainya kan, suka sembang kencang, macam dialah terpaling pandai. ...

i kasi job potong rumput di kawasan rumah i. 1 job RM100. mula-mula ok la dia buat kerja. lepas tu i dia tolong cantas pokok mulbery i.i cakap i ksai lebih utk cantas ranting mulberu ty.bukan banyak pun 2 pokok je i minta cantas.bukan tebang pun. i bagi extra rm30. dahbalik dari rumah i dia cakap extra rm30 tu langsung tak berbaloi chuolsssssssss.................... next round aku dah tak panggil dia lagi utk potong rumput rumah aku..
Quote twins 5-1-2022 03:50 PM
dudaberhias replied at 5-1-2022 12:24 PM
Deorang ni kan bangladesh dah buat pulau perkampungan untuk deorang tapi masih lagi nak buat kedai h ...

dorang ni memilih... pulau tu mcm tak sesuai dengan "selera" dorang...
harusnya kena cari pulau macam hawai tu kaaa... bora-bora kaaaa..... harus la mau depa dok diam

Lihat semua komen(40)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 08:26 PM GMT+8 , Processed in 0.194492 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top