CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Moderator Saman TikTok Kerana Trauma Tonton Kandungan Ganas

4-1-2022 05:24 PM| Diterbitkan: Agent13k| Dilihat: 1046| Komen: 7|Original author: Agent13k

Description: TikTok menghalang moderator kandungan bekerja setelah dia menyaman syarikat itu
TikTok menyekat akaun seorang moderator kandungan setelah dia menyaman syarikat itu dengan mendakwa ia tidak menyediakan tempat kerja yang selamat dan melindungi kesihatan mentalnya.


Malah, tugasnya sebagai moderator menyebabkan dia kini berdepan gangguan stress pasca-trauma (PTSD) akibat terdedah dengan video keganasan, tembak-menembak, pemerkosaan kanak-kanak, penderaan haiwan dan seumpamanya sebagai sebahagian daripada tugasnya.


Gambar hiasan
Kredit foto: BangkokPost


Menurut tuntutan dikemukakan, Candie Frazie mendakwa TikTok gagal mematuhi protokol standard industri dalam penyelarasan kandungan.

The Verge melaporkan, plantif menuduh TikTok dan syarikat induknya, ByteDance, merosakkan psikologi moderator kandungan dengan menonton kandungan yang mengganggu kesihatan mentalnya.

Dalam tuntutan yang difailkan di Mahkamah Daerah California, Frazier berkata, dia bersama rakan-rakan sejawat menghabiskan 12 jam sehari menyelaraskan video yang dimuat naik ke TikTok untuk firma kontrak pihak ketiga iaitu Telus International. 

Katanya, pada masa itu dia menyaksikan ribuan keganasan melampau termasuk tembakan besar-besaran, pemerkosaan kanak-kanak, penderaan haiwan, kanibalisme dan pembunuhan beramai-ramai.


kredit foto: Feedlily

Sementara itu, TikTok dalam satu kenyataan menerusi jurucakapnya, Hilary McQuaide berkata kepada The Verge bahawa pihaknya berusaha mempromosikan persekitaran kerja yang selamat untuk staf dan pekerja sementara mereka.

"Pasukan Keselamatan kami bekerjasama dengan firma pihak ketiga dalam membantu melindungi platform dan komuniti TikTok serta menyediakan sokongan psikologi untuk moderator," katanya. 

Kesan daripada tugasnya menonton kandungan yang mengganggu dan tidak sesuai, Frazier mengalami trauma yang teruk termasuk kemurungan dan gejala berkaintan risau terlampau (anxiety) dan PTSD.

Frazier juga sukar tidur malam kerana mengalami mimpi ngeri setiap kali terlelap dan sering berdepan serangan panik. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote musangbodoh 4-1-2022 07:40 PM
kena blajar dgn mod Cari
Quote intan244 4-1-2022 10:12 PM
kalau x sesuai, cari kerja lain. dah content moderator itu tugasnya. aku pon pernah kerja gitu, alhamdulillah rilek no stress
Quote keane.somewhere 4-1-2022 10:14 PM
Kena kursus dengan fasi fantasy creation...dia akan create fantasy untuk uols
Quote iman_kasih 4-1-2022 10:15 PM
Video atau article yg iols elak utk tgk atau baca.
Quote gbam 4-1-2022 10:18 PM
apsal agent13k kena ban, stinger gak ke ni
Quote AKAZ85 5-1-2022 07:35 AM
intan244: kalau x sesuai, cari kerja lai ...


Best tak jadi content moderator ni? Gaji masyuk ke? Sebab kakyung ade kawan keje ni gak ngan tiktok kemain masyuk lagi banyak duit
Quote Mooverine 5-1-2022 07:57 AM
LoL dah nama kerja Moderator, dah memang tugas dia la kan kena review tapis contents semua tu..

Lihat semua komen(7)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 02:31 AM GMT+8 , Processed in 0.083117 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top