CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

"Tuhan Tiada Jantina, Kenapa Nak Terasa Kalau Panggil 'SHE'?"

4-1-2022 07:20 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 5348| Komen: 111

Description: Tular ciapan pengguna Twitter menggunakan nama akaun @gdijannah kerana memberi bayangan Tuhan itu perempuan.
Tular ciapan pengguna Twitter menggunakan nama akaun @gdijannah kerana memberi bayangan Tuhan itu perempuan.


Gambar hiasan

Jannah berkongsi pandangannya dengan memberi ganti nama Tuhan sebagai ‘she’ daripada ‘he’.

Dia menegaskan orang ramai tidak patut terasa hati, kerana jika benar tuhan tiada jantina jadi tidak salah jika penggunaan kata nama itu digunakan.







Ciapan milik pengguna Twitter itu mendapat pelbagai reaksi dan respon warganet, dan masing-masing memberi hujah dan pandangan bagi membidas pandangan wanita tersebut.


Sumber: Murai

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Simunggu 4-1-2022 07:56 AM
Tuhan Allah bukan lelaki, perempuan, benda, halus, nampak, bukan juga limunan...tak ada benda sama dlm fikiran kita & kita dilarang berfikir tentang rupanya & tentang fizikalnya.. tiada dlm imaginasi kita
Quote batmana 4-1-2022 08:33 AM
Dlm Twitter ramai org Gile..yg pi layan buat apa? Lainla profil tu sdra ke.cm tk pnah masuk lagi darkweb...ntah bole mati terpanjat kang..
Quote FOTHER-MUCKER 4-1-2022 09:39 AM
Tak kisah lah tuhan perempuan ataupun lelaki. Yang pasti tuhan adalah banyak dan semua tuhan adalah berkuasa.
Quote Decaffeinated 4-1-2022 09:46 AM
Masuklah forum. Ada perkataan heshe ciptaan Changa.
Quote AbukRokok 4-1-2022 09:47 AM
lgbt gender neutral blue boys jabhat alnusrat semua kuat di twitter
Quote eyansss 4-1-2022 10:18 AM
batmana: Dlm Twitter ramai org Gile..yg pi layan buat apa? Lainla profil tu sdra ke.cm tk pnah masuk lagi darkweb...ntah bole mati terpanjat kang..


camne nak masuk darkweb?
Quote nolya 4-1-2022 10:29 AM
eyansss replied at 4-1-2022 10:18 AM
camne nak masuk darkweb?

Kita dah berada dlm bright light, kenapa nak masuk ke dlm darkweb.  Apa yg nak diraba kalau dah dlm gelap kan. Dlm situasi terang pun, ramai yg teraba2, terus mencari dan mencari tapi tak jumpa inikan pula masuk dlm environment yg gelap.
Quote Prickford 4-1-2022 10:49 AM
Sheolls ni too much wasting her time dengan benda2 yg takde isu.

Tengok, benda simple pon nak pening2 pikir buat apa.

Orang lain salam tangan suami, hah gituuu je, takde rugi apa pon.

Salam tanda hormat yg suami ketua keluarga, kalau sheolls nak jadi ketua tayah kawin, jadi lesbo top sajurkkk.

Melainkan suami sheolls ni macam sampah (kalau sheolls ade suami la, takde suami baik diam!), tu yg psl salam pon nak dikomplenkan.

waste.jpg


Quote nolya 4-1-2022 10:59 AM
FOTHER-MUCKER replied at 4-1-2022 09:39 AM
Tak kisah lah tuhan perempuan ataupun lelaki. Yang pasti tuhan adalah banyak dan semua tuhan adalah  ...

Unless u're a non-muslim, your statement is totally against the muslims' Tawheed towards Allah swt. Kindly read n check Surah al-Ikhlas in the Quran, it shall explain the meaning that  "Allah is one and Only. Allah is self-Sufficient. He begets not, nor is He begotten. And there is none comparable to Him."


U  wrote  "Yang pasti tuhan adalah banyak dan semua tuhan adalah berkuasa."
Banyaknya tuhan!. So di antara mereka yg berkuasa, siapakah yg terpaling berkuasa?
Bila anda bukan muslim, kenyataan begitu tidak dipermasalahkan ttpi jika anda seorang Islam, ianya wajib diperbetulkan.
Quote bakingsoda 4-1-2022 11:16 AM
aku syak extreme feminists ni ramai attention whores frust nonggeng kena reject ngan jantan kot? sejenis selagi tak mereput bau bangkai takde orang kisah same energy dgn yg takde rupa tapi berpesen aneh2 cam badut nak menarik perhatian
Quote doubleharmonic 4-1-2022 11:44 AM
kalo panggil ko noreen ko terasa tak hah noreen?
Quote doubleharmonic 4-1-2022 11:49 AM
Quote doubleharmonic 4-1-2022 11:54 AM
selayaknyalah laki2 noreen jah yang nak kat ko sebab ko sendiri pon memang noreen?

Quote doubleharmonic 4-1-2022 12:01 PM
eh noreen dah memang ko sendiri yang berperangai noreen selayaknyalah hidup ko pon dikelilingi noreen2 jah?

Quote doubleharmonic 4-1-2022 12:03 PM
ko nak kata bapak ko pon noreen ke? dah tu ko ni apa pulak? anak noreen?

Quote Samerosie 4-1-2022 12:06 PM
Sebab adik twitter ni dia tak tau bahasa ereb.  Similar to French, ereb words ada masculine and feminine.  and by default, the word Allah is masculine thus the reference of "He".  Bukan sebab gender bias ke apa tapi dah memang macam tu grammar nya, so kalau pakai She dah salah.
Quote pearl.silver 4-1-2022 12:13 PM
Prickford replied at 4-1-2022 10:49 AM
Sheolls ni too much wasting her time dengan benda2 yg takde isu.

Tengok, benda simple pon nak peni ...

Klu dia jd lesbo pun, klu dia bottom, dia tetap akn salam ciom tgn partner top dia.
Quote gigahertz 4-1-2022 01:05 PM
Simunggu replied at 3-1-2022 11:56 PM
Tuhan Allah bukan lelaki, perempuan, benda, halus, nampak, bukan juga limunan...tak ada benda sama d ...

Tuhan Allah beyond out and spaces. bermaksud Tidak bertempat tidak bermasa.
Quote gigahertz 4-1-2022 01:10 PM
FOTHER-MUCKER replied at 4-1-2022 01:39 AM
Tak kisah lah tuhan perempuan ataupun lelaki. Yang pasti tuhan adalah banyak dan semua tuhan adalah  ...

Kalau tuhan ada fizikal macam manusia habis la.


Lihat semua komen(111)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 04:03 AM GMT+8 , Processed in 0.117524 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top