CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Kebanggaan Dan Kebencian Dosa Paling Serius, Bukan Seks Sebelum Kahwin - Pope Francis

9-12-2021 03:50 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1928| Komen: 27

Description: Pope Francis mendakwa hubungan seksual di luar perkahwinan adalah “bukan dosa paling serius.”
Pope Francis mendakwa hubungan seksual di luar perkahwinan adalah “bukan dosa paling serius.”

Ketua tertinggi Gareja Katolik berusia 84 tahun itu berkata demikian semasa sidang akhbar di dalam pesawat pulang dari perjalanan ke Greece: “Dosa ‘daging’ bukanlah yang paling serius.”


Kredit foto: CNS photo/Paul Haring

Pope menambah bahawa kebanggaan dan kebencian adalah dosa “yang paling serius”.

Francis membuat kenyataan itu sebagai jawapan kepada soalan mengenai hubungan “samar-samar” Ketua Biskop Paris Michel Aupetit dengan seorang wanita.


Aupetit, 70, menafikan hubungan itu adalah seksual, tetapi dia meletak jawatan untuk melindungi reputasi Gereja. Paderi Katolik mengambil ikrar membujang. 


Gambar hiasan

Seorang jurucakap uskup mendakwa, pada masa itu bahawa “dia mempunyai tingkah laku yang samar-samar dengan orang yang sangat rapat dengannya”.

Dia menambah bahawa ia “bukan hubungan kasih sayang”, mahupun seksual.

Francis berkata: “Apabila gosip berkembang, berkembang, berkembang dan menghilangkan reputasi seseorang, lelaki itu tidak akan dapat mentadbir… dan itu adalah ketidakadilan.

“Inilah sebabnya saya menerima peletakan jawatan Aupetit, bukan di atas kebenaran, tetapi di atas kemunafikan.

“Saya bertanya kepada diri sendiri, apa yang Aupetit lakukan sehingga serius dia terpaksa meletakkan jawatan? Jika kita tidak tahu tuduhan itu, kita tidak boleh mengutuk.”


Kredit foto: America Magazine

Pope itu berkata, Aupetit telah dikecam oleh “pendapat umum, khabar angin”, tetapi “kita tidak tahu apa-apa”.

“Apabila kita melakukan kajian seperti ini, kita mesti memberi perhatian kepada tafsiran yang kita buat mengenainya,” kata Pope.

“Penderaan 100 tahun dahulu, 70 tahun dahulu, adalah kekejaman. Tetapi cara ia dialami tidak sama seperti hari ini.”

Dia meneruskan: “Sebagai contoh, dalam kes penderaan di gereja, sikap untuk menutupnya – sikap yang malangnya masih wujud hari ini dalam sebilangan besar keluarga.”

Beliau menambah bahawa “keadaan sejarah” mesti dinilai berdasarkan piawaian masa itu.


Sumber: Suara Merdeka

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kakikuDibibirmu 9-12-2021 03:52 PM
Kata orang yang tak pernah mengeseks
Quote Simunggu 9-12-2021 03:56 PM
Islam tak menghalang sex halal...
Quote sharlenetexas 9-12-2021 04:15 PM
Takkan pope francis tak pernah merasa?
Quote Thunderclouds 9-12-2021 04:24 PM
I yakin dia masih dara
Quote Thunderclouds 9-12-2021 04:25 PM
Gesek ngn tgn sendri pn xpenah

Piyor hokeh!
Quote kakikuDibibirmu 9-12-2021 04:26 PM
[youtube]ujuGKvMSeWA[/youtube]
Quote mbhcsf 9-12-2021 04:29 PM
kebanggaan dan kebencian = dosa yg paling serious
then artikel bercakap pasal pre marital intimacy

then istilah yg i tak faham = dosa 'daging'?
what is that ?

i mean dalam teologi nasara ahli mutakkalimun . theologian depa classify doa dosa ni macam mane?

dalam islam jelas apa itu dosa besar - syirik, umpat etc
ada fiqh



Quote mbhcsf 9-12-2021 04:33 PM
Beliau menambah bahawa “keadaan sejarah” mesti dinilai berdasarkan piawaian masa itu.

pernyataan ini ada implikasi
benar kalau tak ad situasi yg melibatkan pertimbangam fiqh tertentu
tapi kalau terlalu longgar pertimbanga sebegini akan menjurus kepada seseorang terlalu apolegetik kepada pengecut nak letakkan sesuatu haq atau kepada keadaan 'relativisme'. ini Pope Ratzinger dah bagi tahu.

Kalau ia bertujan menghalalkan jenayah yang sudah semestinya menyalahi agama then tak leh kata nak justify guna sejarah and norms of that time.

dalam islam ade unsur 'dymanic stabilism'
Quote capiloton 9-12-2021 05:10 PM
vanity, definitely my favourite sin.


[youtube]Y2SC4JWuQc0[/youtube]

Quote prince_marhaen 9-12-2021 05:22 PM
direct google translate ke? asal boleh je...
Quote angelofish 9-12-2021 07:11 PM
wooow indah nya agama mereka
Quote keane.somewhere 9-12-2021 07:17 PM
mbhcsf replied at 9-12-2021 04:33 PM
Beliau menambah bahawa “keadaan sejarah” mesti dinilai berdasarkan piawaian masa itu.

pernyataan  ...

Dalam Islam minum Arak dosa paling serious...kerana minum Arak menyebabkan Zina....betul tak
Quote Decaffeinated 9-12-2021 09:38 PM
sins of the flesh = dosa daging

Quote Gingerly 10-12-2021 06:17 AM
Takkan lerr satu2 ayat perlu ditafsirkan lahiriah. Terlalu basic apa yg pope tuangkan.

Kesalahan menyebar kebencian(umpat, khabar angin, dedah aib, perang saiko) membunuh jiwa bhkan  sebenar2 lisan dan tulisannya adalah pedang yg menghunus. Kebencian adalah penyakit barah mental.

Lagikan meriak kebangga menayang kemewahan harta material, kekuatan, taraf pendidikan, keindahan fizikal, keturunan, atau pengaruh kekuasaan seolah2 anak2 kecil yg kurang akalnya. yg sebenarnya membuktikan tinggi insecure, masing2 yg melihat dan memperlihatkan. Juga barah mental yg susah dirawat
Quote mojarean_X 10-12-2021 06:33 AM
Kalo dosa paderi ngan bdk2 lelaki tu dosa apa pula ye?
Quote dua_chzy 10-12-2021 06:54 AM
Decaffeinated replied at 9-12-2021 09:38 PM
sins of the flesh = dosa daging

Actually, translation tu betul. Dalam Alkitab B.Indon pun anything berkaitan sins of the flesh ini diterjemahkan menggunakan perkataan daging.


Galatians 5:19-21
Now the deeds of the flesh are evident, which are: immorality, impurity, sensuality, idolatry, sorcery, enmities, strife, jealousy, outbursts of anger, disputes, dissensions, factions, envying, drunkenness, carousing, and things like these, of which I forewarn you, just as I have forewarned you, that those who practice such things will not inherit the kingdom of God.

Source: https://bible.knowing-jesus.com/topics/Sins-Of-The-Flesh


GALATIA 5

Hidup menurut daging atau Roh
5:16-26

16 Maksudku ialah: hiduplah oleh Roh, maka kamu tidak akan menuruti keinginan daging. 17 Sebab keinginan daging berlawanan dengan keinginan Roh dan keinginan Roh berlawanan dengan keinginan daging – karena keduanya bertentangan – sehingga kamu setiap kali tidak melakukan apa yang kamu kehendaki. 18Akan tetapi jikalau kamu memberi dirimu dipimpin oleh Roh, maka kamu tidak hidup di bawah hukum Taurat. 19 Perbuatan daging telah nyata, yaitu: percabulan, kecemaran, hawa nafsu, 20 penyembahan berhala, sihir, perseteruan, perselisihan, iri hati, amarah, kepentingan diri sendiri, percideraan, roh pemecah, 21kedengkian, kemabukan, pesta pora dan sebagainya. Terhadap semuanya itu kuperingatkan kamu – seperti yang telah kubuat dahulu – bahwa barangsiapa melakukan hal-hal yang demikian, ia tidak akan mendapat bagian dalam Kerajaan Allah.
Quote ultra78 10-12-2021 07:29 AM
Dalam anutan melayu, dosa daging adalah makan daging babi.
Quote Decaffeinated 10-12-2021 02:58 PM
dua_chzy replied at 10-12-2021 06:54 AM
Actually, translation tu betul. Dalam Alkitab B.Indon pun anything berkaitan sins of the flesh ini ...

kalau aku jadi translator aku akan guna istilah 'tubuh'. Sounds better to me lah, ada lah seninya.


Quote dua_chzy 10-12-2021 03:14 PM
Decaffeinated replied at 10-12-2021 02:58 PM
kalau aku jadi translator aku akan guna istilah 'tubuh'. Sounds better to me lah, ada lah seninya. ...

Tak silap aku, Alkitab Malaysia translate sebagai keinginan duniawi ka apa. Something lidat.

Lihat semua komen(27)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 11:53 PM GMT+8 , Processed in 0.089058 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top