CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Wartawan Wanita Kena Bertudung, Dilarang Muncul Dalam Drama TV

23-11-2021 09:34 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1532| Komen: 34

Description: Wanita dilarang daripada muncul dalam drama televisyen di Afghanistan. Itu antara larangan dikenakan di bawah peraturan baharu kerajaan Taliban.
Wanita dilarang daripada muncul dalam drama televisyen di Afghanistan. Itu antara larangan dikenakan di bawah peraturan baharu kerajaan Taliban.

Lapor BBC, wartawan dan penyampai berita wanita juga diarahkan untuk mengenakan tudung ketika bersiaran di televisyen, meskipun garis panduan tidak menyatakan jenis tudung yang akan digunakan.


Kredit foto: BBC/Getty Images

Menurut wartawan, beberapa peraturan yang dinyatakan masih kabur dan tertakluk kepada tafsiran.

Set garis panduan yang ditetapkan bagi saluran televisyen di Afghanistan menampilkan lapan peraturan baharu.


Ia antaranya melarang penyiaran filem yang dianggap bertentangan dengan prinsip Syariah, undang-undang dan nilai Afghanistan.

Rakaman memaparkan lelaki mendedahkan bahagian intim badan juga dilarang sama sekali.

Program komedi dan hiburan yang menghina agama atau mungkin dianggap menyinggung perasaan rakyat Afghanistan juga dilarang.

Taliban juga menegaskan filem luar negara yang mempromosikan nilai budaya asing juga tidak harus disiarkan.

Kumpulan Taliban mengambil alih pemerintahan di Afghanistan pada pertengahan Ogos lalu dan ramai menyuarakan kebimbangan mengenai sekatan keras dikenakan secara beransur-ansur.

Kumpulan itu menguasai Afghanistan selepas pengunduran tentera Amerika Syarikat (AS) yang membawa kepada kejatuhan kerajaan disokong barat. 


Sumber: Utusan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote keane.somewhere 23-11-2021 09:40 AM
Macam Lelaki Melay asyik sibuk pasal tutup aurat Dan pakai lltudung. Kat belakang tengok porno sampai ke celah puk" dia tengok
Quote Kitty_catz 23-11-2021 09:46 AM
yini lah yg paspispus maukan... isleeeee
Quote Kitty_catz 23-11-2021 09:50 AM
keane.somewhere replied at 23-11-2021 09:40 AM
Macam Lelaki Melay asyik sibuk pasal tutup aurat Dan pakai lltudung. Kat belakang tengok porno sampa ...

chuos tataw ke.. syorga fomfuan tu atas tudung nya, itu pun nak kena ajo kaaa


Quote keane.somewhere 23-11-2021 09:53 AM
Kitty_catz replied at 23-11-2021 09:50 AM
chuos tataw ke.. syorga fomfuan tu atas tudung nya, itu pun nak kena ajo kaaa

Kalau nak tengok kepala x bertudung bersepah dlm internet....kenapa diorg x haramkan terus Google chrome tu .

That's mean ulamak sendiri layan porn...inzal tengok rambut dlm google
Quote becir 23-11-2021 10:13 AM
Reporter Malaysia yg cover pasal Taliban tu hari elokla bawak anak bini pindah sana
Quote gujiwa 23-11-2021 11:00 AM
cantik2x juga wanita afgan ni..
Quote CikYaYaYa 23-11-2021 11:15 AM
apaaa laaa jadikk yang larik ramai2 naik kapal terbang aritu..?  iols teringin nak tau
Quote nononcrux 23-11-2021 11:31 AM
keane.somewhere replied at 23-11-2021 09:53 AM
Kalau nak tengok kepala x bertudung bersepah dlm internet....kenapa diorg x haramkan terus Google  ...

ada rujukan tak.. nak tgok jugak ulama dia tgok porn.. beriya suruh bertudung yag laki layan maksiat hawau babun
Quote keane.somewhere 23-11-2021 11:42 AM
nononcrux replied at 23-11-2021 11:31 AM
ada rujukan tak.. nak tgok jugak ulama dia tgok porn.. beriya suruh bertudung yag laki layan maksi ...

Kan...kaki dah kena gout, sakit lutut pun masih nak cerita main perempuan.

Kalau tengah nazak entah2 bayangkan puk* je....tapi depan org dalam fb sebok suruh pompuan pakai tudung..kepala otak sendiri tak leh control ada hati nak dictate kepala pompuan.
Quote keane.somewhere 23-11-2021 11:51 AM
Kitty_catz replied at 23-11-2021 09:50 AM
chuos tataw ke.. syorga fomfuan tu atas tudung nya, itu pun nak kena ajo kaaa

Kann...geli tengok lelaki Melay dlm fb berdakwah pasal kepala pompuan...padahal kepala bawah dia yg x reti jaga.
Quote keane.somewhere 23-11-2021 11:55 AM
nononcrux replied at 23-11-2021 11:31 AM
ada rujukan tak.. nak tgok jugak ulama dia tgok porn.. beriya suruh bertudung yag laki layan maksi ...


Ustaz banyak acah2 pornstar sekarang ni....pakai minyak atar2 entah2 time jadi pornstar
Quote ultra78 23-11-2021 12:49 PM
Kalau setakat bertudung mcm gambar kat atas tu, masih belum mencapai tahap piawaian islam di malaysia...nampak sehelai rambut masuk neraka.
Quote Decaffeinated 23-11-2021 12:53 PM
sounds a lot like negaraku Malaysia



Quote krustykrab 23-11-2021 01:20 PM
ultra78 replied at 23-11-2021 12:49 PM
Kalau setakat bertudung mcm gambar kat atas tu, masih belum mencapai tahap piawaian islam di malaysi ...

Kat.msia ni skrg bukan je selai rambut tp tangan kaki tak tutup pun dicerca acik forum..maklumlah acik forum duduk dlm ekon 24jam rasa sejuk nyaman je..tak prnh nk fikir org2 lain yg terpaksa berpanas melekit lekit kat luar tu...
Quote Lagubestbest 23-11-2021 01:37 PM
agak2 taliban sana naik mercedes ke vellfire?
Quote sharlenetexas 23-11-2021 01:50 PM
Kat brunei masuk tv kena pakai tudung. Acara istana pakai tudung. Tapi tapi tapi...
Rimas tgk dual life diorang ni.

Quote Kitty_catz 23-11-2021 01:55 PM
keane.somewhere replied at 23-11-2021 09:53 AM
Kalau nak tengok kepala x bertudung bersepah dlm internet....kenapa diorg x haramkan terus Google  ...

kat mesia.. setad dambaan umah pun bersepah vid tumbuk sambal.. tapayah tengok jauh chuolssss

dah la bervc ngan niqabis binik orang... yihhhhhhh
Quote Kitty_catz 23-11-2021 01:56 PM
sharlenetexas replied at 23-11-2021 01:50 PM
Kat brunei masuk tv kena pakai tudung. Acara istana pakai tudung. Tapi tapi tapi...
Rimas tgk dual l ...

undang2 kat rakyat jelata je kan...?

set raja2 kalis neraka katanyehhhh
Quote Kitty_catz 23-11-2021 01:57 PM
Lagubestbest replied at 23-11-2021 01:37 PM
agak2 taliban sana naik mercedes ke vellfire?

merc la, kan sekufu bmf... buy mercedes 1st kekdahnyierrrrrrrr


Lihat semua komen(34)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2021 06:02 AM GMT+8 , Processed in 0.070854 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top