CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Tak Kisah Mata Luka, Lelaki Cat Muka Demi Nafkah

18-11-2021 03:36 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1338| Komen: 7

Description: Seorang lelaki cekal mencari nafkah dengan menjadi ‘manusia perak’ walaupun matanya mengalami alahan dan luka akibat cat perak yang disapu di mukanya.
Seorang lelaki cekal mencari nafkah dengan menjadi ‘manusia perak’ walaupun matanya mengalami alahan dan luka akibat cat perak yang disapu di mukanya.


Lapor Kompas.com, Giarto terpaksa memilih pekerjaan itu dengan mengecat semua bahagian tubuhnya kerana tuntutan ekonomi.


Kredit foto: Kompas

Pemuda berusia 27 tahun berasal dari Desa Kalangan itu memberitahu sebelum ini dia pernah bekerja sebagai buruh binaan sebelum diberhentikan akibat pandemik Covid-19. 

“Sudah dua tahun saya memilih menjadi manusia perak demi memberikan nafkah kepada isteri dan anak. 


“Bukan sahaja mencari pendapatan di Blora, saya juga pergi ke Kabupaten Kudus dan Pati. Kadang-kadang bersama kawan-kawan, adakalanya bersendirian,” katanya. 

Giarto berkata, dia mengambil masa selama tiga jam untuk mengecat badannya dengan warna perak.  

Katanya, dia mampu meraih pendapatan sebanyak 200,000 rupiah (RM58) sehari dan paling minimum adalah 20,000 (RM5.80) rupiah jika cuaca hujan. 


Sumber: Utusan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote anakjiran 18-11-2021 08:24 PM
Siapa cipta dulu manusia perak emas semua ni. Malaysia ke indon.. First time aku tengok kat malaysia depan lot 10..lepas tu semua tempat dah ada
Quote Kadbaru 18-11-2021 09:07 PM
Di yindon anak kecik pun dijadikan manusia perakk.. kesian btulll
Quote slyfynx 18-11-2021 09:32 PM
One berita seberang a day keeps the salary of wartawan cari all the way.

Aku sungguh2 x paham ape isu semasanya dalam berita ni.
Quote musangbodoh 19-11-2021 04:26 AM
slyfynx replied at 18-11-2021 09:32 PM
One berita seberang a day keeps the salary of wartawan cari all the way.

Aku sungguh2 x paham ape i ...

ye lorr...
Quote FOTHER-MUCKER 19-11-2021 04:38 AM
La rambla ramai seperti ini, lagi extreme
Quote nononcrux 19-11-2021 09:53 AM
anakjiran replied at 18-11-2021 08:24 PM
Siapa cipta dulu manusia perak emas semua ni. Malaysia ke indon.. First time aku tengok kat malaysia ...

jangan perasan eh yindon ke malays ini semua ciptaan leluhur barat
Quote nononcrux 19-11-2021 09:54 AM
indonesia ni mmg suka kerja popularity jalanan.. tu je mereka mampu

Lihat semua komen(7)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-5-2022 01:28 PM GMT+8 , Processed in 0.074704 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top