CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

"Gara-gara Percaya Saliva Test Tu Lah Abam Jadi Pembawa Covid-19" - Shahrulezad

2-11-2021 01:36 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 7047| Komen: 38

Description: Mula dengan rasa tidak sedap badan pada Isnin, pengarah dan penerbit Shahrulezad Mohameddin berasa lega apabila keputusan ujian calitan kedua akhirnya menunjukkan dia positif Covid-19.
Mula dengan rasa tidak sedap badan pada Isnin, pengarah dan penerbit Shahrulezad Mohameddin berasa lega apabila keputusan ujian calitan kedua akhirnya menunjukkan dia positif Covid-19.



Kredit foto: IG Shahrulezad

Menurut pengarah drama Nur ini, pada mulanya dia berasa bimbang menjadi pembawa virus maut itu kerana ragu-ragu dengan keputusan ujian pantas atau RTK-Antigen yang mendapati keputusan negatif.



Shahrulezad berkongsi mengenai berita tersebut menerusi laman Instagram miliknya pada Selasa.

Dalam pada itu, Shahrulezad menasihati orang ramai agar melakukan ujian calitan di klinik atau hospital sekiranya berasa kurang sihat.




Sumber: mStar

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chazey 2-11-2021 01:47 PM
Memang takleh percaya self-test kit tu. Akak test minggu 1st sakit, negatif. Masa tu takat selesema, dan batuk. Tapi bila hilang deria bau di minggu 2, ai dah rasa laen. Buat lagi self test, negatif. But tetap tak sedap hati. The day after akak gi swab. 2 hari lepas tu dapat result, positif. Hanjeng punya self-test kit. Btw akak takda demam. Batuk, selesema, hilang deria bau n rasa serta hada siked rasa ketat (chest tightness) di dada ja.
Quote hashashes 2-11-2021 02:06 PM
Kalau dah contact rapat n ko dah ada symptoms xyh guna saliva test kit tu x tepat mana pun. buat pcr je terus
Quote prettyuglybabe 2-11-2021 02:21 PM
bukan kit tu tak boleh percaya tapi kadang cara kita buat tu salah..
arahan kata saliva tapi ada yang bagi kahak..
mana nak tepatnya..
nak amik saliva tu pun ada cara bukan main ludah je..
baca la arahan kit tu betul-betul..
and pada i, kalau dah ada family/staff bergejala demam segala tu, suruh je la dorang asingkan diri..
toksah nak kalut melepak bekerja macam biasa..
la ni kita bukannya tau siapa and dari mana covid ni..
jaga la diri sendiri..
i kalau orang demam selsema batuk, memang i syuhhh kan aja..
biar la pentingkan diri dari tau tau dah berjangkit..
Quote chazey 2-11-2021 02:24 PM
Edited by chazey at 2-11-2021 02:30 PM
prettyuglybabe replied at 2-11-2021 02:21 PM
bukan kit tu tak boleh percaya tapi kadang cara kita buat tu salah..
arahan kata saliva tapi ada yan ...


Nope. Memang takleh pircaya. Nanti uols terai la kalau dah kena Covid. Ai guna brand China made (beli dari farmasi juga) sebab brand Korea ai beli dari Pharmaniaga dah habis. Tatau ada kaitan ka idok guna brand China made ni. Laki ai, family ai, kelig ai, antara yang guna self test kit tapi tested negatif padehal positif.
Quote Suchi 2-11-2021 02:24 PM
RPK ke RTK?

Kena harktuihh bebetul, kalau takde demam apa takpela guna menda alah tu.
Kalau ada simptom cam demam ni better wat RTK atau PCR.
Quote DayangKirana 2-11-2021 02:28 PM
kan ade accuracy rating? rase saliva test ni bukan higher accuracy pon.. 83-85% je..
So, if still not convince since badan continue rasa tak sedap tu, pegi je lah buat PCR.
Quote amlisa 2-11-2021 02:29 PM
Aku nak nasihatkan la pd org2 yg family terdekat positif covid even ko xde simptom tlg la asingkan diri bt seketika..kalau blh pergi la bt test..aku dah terkena disbbkan org2 mcm ni..ko dah tau family positif tp ko blh watlek watpis lg g keje cam biasa..bila ko kena hbs satu ofis kena kuarantin sbb close contact
Quote Perawankota 2-11-2021 02:33 PM
Aku Mula2 dulu pon 2x pakai saliva test ni, negative.. Last2 buat pcr kt pkd, baru tau positive. Tapi tu pon nk dpt result lambat dh masuk hari ke 5 baru tau..
Quote prettyuglybabe 2-11-2021 02:36 PM
chazey replied at 2-11-2021 02:24 PM
Nope. Memang takleh pircaya. Nanti uols terai la kalau dah kena Covid. Ai guna brand China made (b ...

takpe la kaka.. tak nak i kena covid
Quote akies 2-11-2021 02:48 PM
Semoga cepat sembuh.
Quote dudaberhias 2-11-2021 02:53 PM
Edited by dudaberhias at 2-11-2021 02:54 PM

swab test pun ada kes kali ke 3 baru nampak result positif...
ujian2 ni bukan semua tak tepat tapi tempat viral infection yang kena swab tu katanya belum merebak lagi agittew lah kot ceritanya entah betul ke tak... iols so far tak pernah positif lagi... berjaga2 betul iolsss... tapi banyak kali dah jadi PUI sebab area sini haritu memang hotspot...

btw nak komen... huduhnya hidung dia macam si lana nodin... mesti pergi klinik sama kan... betul2 macam bentuk tiga segi atau kerepek2 nachos hidung deorang dua ni.. giginya pun putih macam sapu kapur kasut...
Quote awanysss 2-11-2021 02:54 PM
tu lah aku terfikir..
kemain ngilu nak swab hidung tu,
bila pakai saliva kit ni mcm senang sgt.. tu yg meols ragu2..
sbb logic meols virus2 tu melekat pada mucus kat rongga hidung/tekak tu,
so mcm kahak atau lendir gitu lg meyakinkan..
bila jd guna saliva je, meols rasa tak yakin..
Quote akuHavocczz 2-11-2021 02:55 PM
First and foremost, i pun tak tahu betul ke cara i buat tu.
Quote apedehal 2-11-2021 02:57 PM
Oh production ni la eh yg royani n lana nganjing tu
Quote Normabaru 2-11-2021 04:13 PM
So mohtep suruh rakyat buat ujian kendiri yang sah2 buang duit tu????
Quote Normabaru 2-11-2021 04:16 PM
chazey replied at 2-11-2021 04:24 PM
Nope. Memang takleh pircaya. Nanti uols terai la kalau dah kena Covid. Ai guna brand China made (b ...

if dh gini.. so kiranya jumlah positive tiap hari rekod turun tu pon xaccurate la khuennssss
Quote makton 2-11-2021 04:18 PM
klu dah ada simptom tu better buat pcr je
Quote Kurex 2-11-2021 04:33 PM
Buruknya hidung kau
Quote NFBZCantik 2-11-2021 04:49 PM
dudaberhias replied at 2-11-2021 02:53 PM
swab test pun ada kes kali ke 3 baru nampak result positif...
ujian2 ni bukan semua tak tepat tapi t ...

aku tergelak part hidung tu. hahaha

ok utk tak OT, semoga selamat dan cepat sembuh

Lihat semua komen(38)

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 08:24 AM GMT+8 , Processed in 0.074546 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top